Abbyy FineReader - Heerlijke tekstherkenner

Door: Edmond Varwijk | 25 mei 2018 09:16

Stel een eenvoudige en snelle teksteditor in op je Mac
Review

Hoewel optische tekstherkenning nog altijd het hart van Abbyy FineReader is, is het maar een klein deel van de totale functionaliteit van het pakket. Volgens de makers zelfs maar twintig procent. De overige functionaliteit richt zich op pdf en tal van bewerkingen die je met een document kunt doen. FineReader is uniek in de combinatie van functionaliteit die het vanuit één handige interface aanbiedt.

Abbyy FineReader 14

Prijs
Vanaf € 199,-; Mac-versie € 99,-
Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10; macOS
Website
www.abbyy.com
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Opties voor automatisering
 • Gebruiksvriendelijk
 • Ondersteunt 192 talen
 • Uitgebreide pdf-functies
 • Zeer goede ocr
 • Minpunten
 • Mac-versie minder uitgebreid
 • Verschillende versies
 • Prijs

Optical character recognition (ocr) is het omzetten van tekst in een afbeelding of in een gesloten documentformaat naar bewerkbare tekst. FineReader is erg goed in ocr en behoudt daarbij zaken als de tekstopmaak, tabellen en figuren en foto’s. Ongeacht of het van een scanner komt, of een smartphonefoto of pdf-bestand betreft. Als de input scheef staat of ondersteboven is gescand: het eindresultaat is altijd een zeer getrouwe bewerkbare versie van het origineel mét opmaak en bijna foutloze tekst. FineReader biedt daarbij voldoende configureerbare opties waarmee je de werking kunt sturen, zoals hoe het moet omgaan met afbeeldingen en paginaopmaak.

De OCR Editor van FineReader scant en herkent tekst en opmaak van een tijdschriftpagina.

Formaten

Wordt het gescande document bewaard, dan kan dat in een flink aantal formaten zoals pdf, Office-formaten, html, epub etc. De Word-export maakt daarbij veel meer gebruik van de standaard opmaakfuncties van Word en veel minder dan voorheen van onhandige zwevende tekstblokken. Behalve dat FineReader pdf kan lezen en converteren, kun je ook pdf-documenten maken en bewerken. Andere handige functies zijn de Screenshot Reader waarmee je tekst ‘pakt’ van elk deel van het computerscherm. Ook de HotFolder is handig: plaats je een document in deze map, dan wordt het automatisch geconverteerd op een moment dat de computer niet wordt gebruikt. Deze HotFolder zit helaas alleen in de Corporate en Enterprise-versie (net als de uitgebreide mogelijkheden voor het vergelijken van documenten in verschillende bestandsformaten). Gezien de forse prijs van de minst uitgebreide Abbyy FineReader Standard is dat een teleurstelling. Ook de Mac-versie schiet te kort: die is weliswaar goedkoper, maar nog veel minder uitgebreid, de functionaliteit op macOS is beperkt tot ocr.

Conclusie

Abbyy FineReader werkt snel en prettig en de resultaten zijn goed. De prijs is echter te hoog voor incidenteel gebruik, dan zijn er goedkopere alternatieven die delen van dit programma kunnen vervangen. Werk je echter dagelijks met pdf en andere documentformaten, dan is Abbyy FineReader een test waard.

Bij de export van gescande documenten behoudt Abbyy FineReader tekst, afbeeldingen en opmaak.

0 Reactie(s) op: Abbyy FineReader - Heerlijke tekstherkenner

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.