Wie met grote hoeveelheden (raw-)foto’s werkt zal ontdekken dat bijvoorbeeld Photoshop niet het ideale pakket is om deze snel te verwerken. ACDSee wordt door veel professionele fotografen gebruikt en richt zich qua functies dan ook vooral op deze doelgroep.

Dit betekent dat ACDSee niet de ruime selectie aan prachtige penselen en speelse filters heeft die u in een pakket als Photoshop of PaintShop Pro zult vinden, maar slechts het gereedschap dat u in staat stelt om uw foto’s mooier en professioneler te maken. Dat zijn overigens niet per definitie opties die in andere pakketten ontbreken, hetgeen de prijs van ruim 100 euro wat aan de hoge kant maakt. U betaalt niet zozeer voor de opties, maar voor het gebruiksgemak. ACDSee Pro 3 is opgedeeld in vier componenten: Manage, View, Process en Online. Deze vier onderdelen helpen u verschillende taken van fotobewerking te scheiden (en dus te versnellen), terwijl ze onderling handige snelkoppelingen naar elkaar bieden.

© PXimport

ACDSee bestaat uit vier verschillende componenten, die de interface handig onderverdeelt.

Snel en soepel

Wat vooral opvalt, is de grote snelheid waarmee u door foto’s op volledige grootte kunt bladeren, hetgeen uiteraard iets is waar u als (professionele) fotograaf veel aan zult hebben bij het doorworstelen van honderden grote fotobestanden. Daarnaast is het goed om te weten dat wijzigingen die u aanbrengt aan een foto, niet daadwerkelijk aan het bestand worden aangebracht, maar binnen het programma blijven. Pas als u een bewerkte afbeelding exporteert, zal deze uw bewerkingen bevatten. Op dezelfde manier kunt u diezelfde bewerkingen toepassen op uw andere foto’s, zodat u niet steeds dezelfde handelingen hoeft uit te voeren. Erg handig. Mooi is ook de subverdeling Develop en Edit binnen het onderdeel Process. In het gedeelte Develop kunt u de basiselementen van de foto aanpassen, terwijl Edit u in staat stelt wijzigingen aan te brengen zoals rode ogen verwijderen, teksten en watermerken toe te voegen, etc. Deze duidelijke afscheidingen van de verschillende interface onderdelen werkt echt heerlijk.

© PXimport

De onderdelen Develop en Edit maken prettig onderscheid tussen basiscorrecties en eigen bewerkingen.

Delen

Naast de flinke reeks bewerkingsopties biedt ACDSee Pro 3 u ook veel opties voor het delen van uw foto’s. U kunt ze uploaden naar een gratis ADCSee-account (2 GB, daarna betalen) of uploaden naar fotodiensten als Flickr en SmugMug, ftp of vanuit het programma verzenden via e-mail. Jammer is daarbij wel dat het onderdeel Online vooral is gereserveerd voor de online dienst van ACDSee, en dat we de andere uploadopties via een heel ander menu moeten benaderen. Toegegeven, ACDSee Pro bevat niet zoveel opties en mogelijkheden als Photoshop of PaintShop Pro, maar zorgt er wel voor dat u de dingen die u moet doen als fotograaf, snel en efficiënt kunt uitvoeren en dat is heel wat waard.

© PXimport

U hebt veel uploadopties naar diverse diensten, maar het onderdeel Online toont alleen de dienst van ACDSee.

ACDSee Pro 3

Prijs € 108,69

Taal Engels

Medium 1 cd of 56,43 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 4 1,5 GHz, 512 MB RAM, 250 MB harde-schijfruimte

Maker ACD Systems International Inc.

Oordeel 8/10

Pluspunten

Zeer prettige interface met handige onderverdeling

Razendsnel door grote foto’s bladeren

Veel opties voor online delen

Non-destructieve bewerking (originele bestand blijft in tact)

Minpunten

Bevat lang niet zoveel bewerkingsopties als bijv. Photoshop of PaintShop Pro

Online gedeelte is vooral promotie voor ACDSee-dienst

Niet Nederlandstalig

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten