Achtergrond veranderen bij videobellen op Zoom en Teams

Door: Randolf Bouwma | 29 december 2021 08:44

How To

Videovergaderen is tegenwoordig heel normaal. Door het vele thuiswerken zijn we al niet anders meer gewend. Word je toch ineens overvallen door een afspraak en heb je geen tijd om je thuiskantoor nog even te fatsoeneren? Niemand hoeft dat te weten als je van tevoren je achtergrond even aanpast. We staan hier stil bij de mogelijkheid van Zoom en Microsoft Teams om achtergrondfilters toe te passen. Staat ook nog eens professioneler!

Wanneer je nadenkt over het verwijderen van een achtergrond, dan denk je waarschijnlijk als eerste aan een groen scherm. Gelukkig is hedendaagse videovergadersoftware slim genoeg om jou te herkennen en als het ware los te koppelen van je omgeving, zonder dat je in een green screen hoeft te investeren. Het helpt wel, want met zo'n groen scherm ziet het resultaat er wat netter uit. Maar het hoeft zeker niet.

Het leuke van achtergrondfilters is dat je jezelf op de gekste plekken kunt wanen terwijl je eigenlijk gewoon voor je pc zit. Denk aan een zonnig oord, de noordpool, de maan, noem het maar op. Toch moet het collega's niet teveel afleiden en daarom heeft het de voorkeur om een neutrale dan wel zakelijke afbeelding te kiezen. Zoek op Google Afbeeldingen eens naar 'interieur' en je vindt tal van plaatjes die zich er goed voor lenen.

Zoom en Microsoft Teams zijn beide populaire videovergaderdiensten. Daarom behandelen we in dit artikel beide, te beginnen met Zoom.

Zonder groen scherm is het effect dat je ergens anders bent toch al overtuigend.

Achtergrondafbeelding Zoom aanpassen

We gaan er vanuit dat je Zoom reeds op je pc hebt staan. Open de software en klik rechtsboven op je profielfoto. Een menu komt tevoorschijn, waar je Settings kiest. Ga daarna naar Background & Filters. Zorg dat je webcam aanstaat zodat je direct resultaat ziet. Zoom wil ook nog wel eens een foutmelding geven als er geen camera wordt gevonden. Je ziet nu direct enkele virtuele achtergronden.

Blur zorgt ervoor dat je nog steeds je eigen achtergrond ziet, maar dan waziger. Verder zijn de standaard achtergronden vrij druk, vooral degenen die ook nog eens geanimeerd zijn zoals het Noorderlicht of het tropische eiland. Dat willen we liever niet, dus klik op het plus-icoontje om je eigen afbeelding te selecteren. Via Add image kies je het bestand vanaf je schijf.

Meer hoef je niet te doen. Wil je ooit weer van je achtergrond af, kies dan voor None.

De standaard achtergronden van Zoom vallen wat tegen, dus voeg eenvoudig je eigen toe.

Achtergrondafbeelding Teams aanpassen

Dan Microsoft Teams. Ook hier nemen we aan dat deze software al aanwezig is, mogelijk omdat het standaard onderdeel van Windows 11 is. Je ziet pas de optie om de achtergrond te wijzigen nadat je een vergadering hebt aangemaakt/ingepland. Klik op Deelnemen en je komt in een preview-venster terecht, waar je video- en audio kunt aanpassen voor je daadwerkelijk aan het gesprek meedoet.

Onder de voorbeeldweergave van je webcam zie je Achtergrondfilters staan. Klik hierop en aan de zijkant opent een paneel met zo'n 40 afbeeldingen om uit te kiezen. Een veel groter aanbod dan bij Zoom dus en de uitstraling is ook een stuk neutraler. Wil je desondanks een eigen plaatje als achtergrond, klik dan bovenaan op Nieuwe toevoegen en selecteer de afbeelding. 

Meeting geopend!

Microsoft Teams biedt een breed scala aan achtergronden in allerlei sferen.

1 Reactie(s) op: Achtergrond veranderen bij videobellen op Zoom en Teams

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 30 december 2021 15:33 outlaw99
    Wanneer je in teams een achtergrond gebruikt is het programma slim genoeg om jou te laten zien, maar wil je iets aan iemand laten laten zien, dan is datgene wat je in je hand houdt niet of slechts gedeeltelijk te zien.. Dat is af en toe best lastig …
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.