Acronis Ransomware Protection - Beveiliging boven marketing

Door: Edmond Varwijk | 24 april 2018 09:29

computer beveiligen
Review

Het was een logische stap dat Acronis enkele jaren geleden zijn back-upsoftware uitbreidde met actieve bescherming tegen ransomware. Voorkomen is immers beter dan herstellen. Die anti-ransomwarefunctionaliteit uit zijn back-upprogramma’s biedt het bedrijf nu gratis aan. Is Acronis Ransomware Protection meer dan alleen een marketingvehikel?

Acronis Ransomware Protection

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
www.acronis.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Extra beveiliging
  • Marketing is beperkt
  • Werkt automatisch
  • Minpunten
  • Geen keuze cloud-locatie
  • Beperkt te configureren
  • Engelstalig

Hardwarefalen en gebruikersfouten waren altijd dé aanleiding om op zoek te gaan naar de laatste back-up, maar ransomware kan intussen aan dat rijtje worden toegevoegd. Al je gegevens versleuteld en een flink bedrag moeten betalen om ze terug te krijgen – dat wil niemand meemaken. Back-ups zijn daarom onverminderd belangrijk, maar dat schiet er bij sommigen nog weleens bij in. Beter is het om daarom te voorkomen dat de eigen gegevens door kwaadwillende software versleuteld worden. Antivirussoftware helpt daarbij, maar extra bescherming kan geen kwaad. Acronis introduceerde daarom in True Image Next Generation 2017 iets nieuws: Acronis Active Protection. Dit onderdeel wordt nu als Acronis Ransomware Protection gratis aangeboden.

Acronis Ransomware Protection is bescheiden in omvang, maar een waardevolle toevoeging aan de beveiliging van de pc.

Drie functies

De werking berust op drie functies: 1) actieve controle van de processen op de pc, inclusief het blokkeren van ransomware zodra die wordt gedetecteerd, 2) herstel van versleutelde bestanden, en 3) automatische back-up van bestanden naar de Acronis-cloud. Zowel de software als de eerste 5 GB cloudopslag zijn gratis. Natuurlijk wil het bedrijf hiermee nieuwe klanten voor zijn betaalde oplossingen interesseren, maar de hoeveelheid marketing in Acronis Ransomware Protection is prettig beperkt. In onze tests wist het de aanvallen op de gegevens te blokkeren en de data waar nodig te herstellen. Als onderdeel uit een groter pakket is Acronis Ransomware Protection bescheiden van omvang en functionaliteit. De configureerbare opties zijn beperkt tot het aanwijzen van mappen voor de back-up en het whitelisten van eventuele door Acronis verdacht gevonden processen. Voor de automatische back-up (elke 15 minuten) is een Acronis-account nodig. Het is niet mogelijk zelf de gegevens te versleutelen of de back-uplocatie te bepalen. Alle communicatie met de online back-up is wel met ssl beveiligd. Toegang tot de online back-ups verloopt via de browser, en zo heb je dus meteen wereldwijd toegang tot die gegevens.

Conclusie

Acronis Ransomware Protection is natuurlijk een marketingvehikel, maar de hoeveelheid reclame is zeer beperkt en het product behoudt zijn waarde. Wanneer je het geen probleem vindt om je data online te bewaren en kunt leven met de genoemde beperkingen, is het een prima aanvulling op de beveiliging van de gegevens op de pc.

Acronis Ransomware Protection biedt alleen back-up in de cloud met toegang via de browser.

0 Reactie(s) op: Acronis Ransomware Protection - Beveiliging boven marketing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.