Acronis True Image 2014: Voor elke denkbare back-up

© PXimport

Acronis True Image 2014: Voor elke denkbare back-up

Geplaatst: 12 april 2014 - 05:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:57

Edmond Varwijk

Met True Image maak je niet alleen back-ups van losse bestanden en mappen, maar ook van een hele partitie of pc. Het programma is gebruiksvriendelijk en biedt een uitgebreide functionaliteit om het back-uppen te automatiseren.

True Image is al enkele jaren de standaard voor het maken van back-ups en systeemimages. True Image is dus al zeer compleet en dat maakt het toevoegen van echt nieuwe functies lastig. De software moet het van de betrouwbaarheid hebben, versie na versie. Daarom is het ook jammer dat de ontwikkelaars bij Acronis (die dit keer niet zo veel nieuws aan het pakket hebben toegevoegd) niet enkele bekende bugs en verbeterpunten hebben aangepakt van vorige versies. Zo wordt, wanneer je een back-up maakt met de bootdisk, een bestaande back-up niet overschreven. Ook niet wanneer je daar expliciet opdracht toe geeft. Ook is de consolidatiefunctie waarmee een serie back-ups kan worden opgeschoond, beperkt bruikbaar en ontbreekt de mogelijkheid een proxy in te stellen. In versie 2014 is er bovendien een nieuwe fout bijgekomen, het programma wil geen back-up bewaren in een gedeelde netwerkmap wanneer die verborgen is in de netwerklocaties. Hopelijk worden deze problemen in de eerstvolgende tussenversie wel opgelost.

 

© PXimport

Ondanks de uitgebreide func­tionaliteit blijft Acronis True Image vriendelijk om te gebruiken.

Cloudopslag

Bij aanschaf van True Image 2014 krijgt je één jaar lang 5 GB opslagruimte in het Franse datacenter van Acronis. Verlenging kost 10 euro per jaar, uitbreiden tot 250 GB kost 50 euro. De cloudopslag staat centraal bij alle nieuwe functies in True Image. Bestandsback-up in de Acronis-cloud was al mogelijk en dat geldt nu ook voor incrementele back-ups en systeempartities. Systeemherstel vanuit de cloud duurt echter al snel meerdere uren, een externe schijf of NAS blijft daarvoor een betere keuze. Positief aan de Acronis-cloud is dat je via de browser of de app (Android en iOS) altijd bij je bestanden kunt en deze eenvoudig kunt delen. Om een back-up te beveiligen, versleutel je hem. Voor een lokale back-up kunt u kiezen uit verschillende coderingsmethoden (AES 128/192/256), bij een back-up in de cloud ontbreekt deze mogelijkheid en is alleen de sleutel zelf te bepalen.

 

© PXimport

Systeemherstel uit de cloud zal voor meeste noodgevallen te lang duren.

Premium

Acronis True Image Premium voegt aan de standaardversie de mogelijkheid toe een systeemback-up te herstellen naar een andere pc met andere hardware. De kans dat je deze mogelijkheid zo vaak nodig hebt dat het de extra investering rechtvaardigt is echter klein. Beide True Image versies zijn er voor gebruik op één pc en als Family Pack voor drie computers.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Gebruiksvriendelijk

Apps voor iOS en Android

Uitgebreide Nederlandstalige handleiding

Gratis 5 GB cloudopslag

Minpunten

Weinig nieuwe functionaliteit

Beperkte houdbaarheid cloudopslag

Bekende bugs en beperkingen niet opgelost

Conclusie

**Prijs:** € 49,95 (1 pc), € 79,95 (3 pc’s), Premium € 79,95 (1 pc), € 99,95 (3 pc’s) **Taal:** Nederlands **OS:** Windows XP/Vista/7/8...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten