Acronis True Image Home 2011

Door: marco-den-teuling | 10 december 2010 16:49

Apps & Software

Een systeemback-up of image terugzetten is vaak de snelste oplossing voor een geruïneerde Windows-installatie. Acronis True Image is al jaren een van de bekendste programma’s op dit gebied. De nieuwste Nederlandstalige versie wordt nu uitgebracht door Acronis en niet langer meer via het Belgisch/Nederlandse Easy Computing.

Het eerst dat opvalt, is dat het programma volgens de (Engelstalige) licentie nog maar op één pc geïnstalleerd mag worden. Wellicht een ‘foutje’ in de vorige versie dat door Acronis is rechtgezet. Verder is de interface ten opzichte van voorgaande versies op de schop gegaan. Een welkomstvenster moet beginnende gebruikers helpen de gewenste back-ups te maken. Dat werkt redelijk, maar kan voor toch voor verwarring zorgen. Zo is het programma soms kieskeurig wat betreft de toegestane opslaglocaties. Voor images mag u bijvoorbeeld wel een submap kiezen, maar niet voor de non-stop back-up.

Het vriendelijk ogende welkomstscherm.

Een minder vriendelijke weigering. Misschien logisch bij images, maar waarom mag dit niet?

De uitgebreide Nederlandstalige handleiding biedt gelukkig uitkomst als u het spoor bijster raakt. Tijdens het testen merkten we af en toe dat de nieuwe interface in de weg staat van het gebruiksgemak. Zo is het logboek nu een beetje weggestopt.

Gelukkig werkt het maken van images uitstekend. Dit gaat veel sneller dan met de ingebouwde functie van Windows 7 en u kunt ze ook rechtstreeks op netwerkschijven bewaren. Over Windows 7 gesproken: True Image vervangt automatisch de ingebouwde back-upfunctie in het Configuratiescherm. Dat kunt u uitschakelen, maar bij testen werkte dit soms niet. Windows 7-bibliotheken kunt u alleen via het snelmenu opnemen in True Image-back-ups en dat werkte ook niet vlekkeloos. Hier is voor Acronis nog werk aan de winkel.

Extra mogelijkheden en vernieuwingen

True Image is door de jaren heen veel meer geworden dan een programma voor images. Ook met deze versie kunt u weer back-ups maken van mappen en bestanden. Op de vernieuwde tijdbalk bladert u snel door alle back-ups en kiest u uit verschillende versies van bestanden of images. U kunt schijven klonen en de inhoud van bestanden of zelfs complete schijven (!) permanent wissen.

Kant-en-klare back-upschema’s bieden een goede back-upstrategie. Maar u kunt ook eigen schema’s maken.

Handig zijn de kant-en-klare back-upschema’s, die u naar wens kunt aanpassen. Verder is het heel prettig dat de vernieuwde opstartschijf sneller werkt en meer moderne hardware ondersteunt (zoals usb3.0-chipsets).

Conclusie

De vernieuwingen ten opzichte van de voorgaande versie zijn niet echt spectaculair. Van de integratie met Windows 7 moet u zich ook niet teveel voorstellen. Achter de soms wat verwarrende interface schuilt echter een handig programma voor back-ups en een van de beste voor het maken van images.

Acronis True Image Home 2011

Prijs € 49,95 (download), € 49,99 (doos); Upgrade vanaf € 29,95

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of 181 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 1 GHz, 512 MB RAM (1 GB voor non-stop back-up), ca. 300 MB harde-schijfruimte

Maker Acronis

Oordeel 7/10

Pluspunten

Snel images maken/terugzetten

Goede netwerkondersteuning

Praktische opstartschijf

Minpunten

Kieskeurig bij extra mogelijkheden

Soms onoverzichtelijk

Windows 7-integratie niet optimaal

0 Reactie(s) op: Acronis True Image Home 2011

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.