Acronis True Image Home 2012

Door: dennis-gandasoebrata | 14 september 2011 10:18

Review

Onlangs is versie 2012 van de back-upsoftware Acronis True Image Home uitgebracht. Het pakket was al uitgebreid, maar de makers hebben naast verbeteringen toch nog enkele nieuwe functies weten in te bouwen.

Acronis wist met de 2011-versie al een zeer goede indruk te maken. Het bedrijf richt zich met True Image duidelijk op zowel de beginnende als gevorderde gebruiker. Dat is ook direct zichtbaar op het eerste tabblad, waarin de belangrijkste stappen in 'schetsvorm' worden gepresenteerd. Gevorderde gebruikers klikken echter snel door naar de andere tabbladen, waarop u de opties kunt configureren.

Online back-up

In versie 2012 is de online back-upoptie prominent aanwezig: iets waarmee de makers in versie 2011 een start mee hebben gemaakt. U maakt hiervoor een account aan bij Acronis. De eerste keer ontvangt u een maand gratis back-upruimte, hoewel hier geen melding van wordt gemaakt. Een mail volgt met de melding dat er back-upruimte van 250 GB beschikbaar is, maar pas na het inloggen blijkt dat het om een gratis proefperiode gaat.

Lokaal en op afstand syncen

Met True Image Home 2012 kunt u verschillende mappen met elkaar synchroniseren en gelijk houden, zowel op de lokale computer als op externe schijven of computers. Hiervoor wordt ook gebruik gemaakt van een account bij Acronis, zelfs als u alleen lokale mappen wilt synchroniseren en niet van online synchronisatie gebruik wilt maken. Als u machines op afstand wilt synchroniseren, hebt u een betaald abonnement nodig. Het is jammer dat de makers zich beperken tot een proefperiode van een maand, en u hierna alsnog betaalt ongeacht het aantal benutte GB's. Hebt u niet zoveel ruimte nodig, dan zijn er voldoende gratis alternatieven (zoals Dropbox, waarvan u tot 2 GB gratis gebruik kunt maken). De stappen zijn verpakt in een wizard, waarin u aangeeft of u lokale mappen of andere computers wilt synchroniseren. De wizard detecteert een eventuele NAS in het lokale netwerk en geeft deze apart weer. We missen de mogelijkheid om een 'dry run' uit te voeren, waarbij je een synchronisatieslag simuleert om de uitkomsten te bekijken en te zien welke veranderingen zouden plaatsvinden als u daadwerkelijk synchroniseert.

Syncen tussen meerdere computers, lokaal en online.

Grote schijven

Schijven groter dan 2 TB worden steeds vaker gebruikt. Probleem hierbij is dat vooral oudere besturingssystemen, zoals sommige edities van Windows XP, niet kunnen omgaan met de grotere opslagcapaciteit. Op de tab Tools and Utilities vinden we de Extended Capacity Manager. Hiermee kunt u schijven groter dan 2 TB alsnog inzetten, ongeacht of het besturingssysteem hiervoor ondersteuning biedt. Acronis gebruikt hiervoor een eigen optie, waarmee het eigen systeem van het besturingssysteem wordt omzeild.

Gevorderde gebruikers zullen snel naar de geavanceerde opties doorklikken.

Pluspakket

Voor Acronis True Image Home 2012 is er een Plus Pack beschikbaar, waarmee extra opties aan de standaardfunctionaliteit worden toegevoegd. Het pluspakket voegt de mogelijkheid toe om back-ups terug te plaatsen op andere hardware. Koopt u bijvoorbeeld een nieuwe computer met andere specificaties, dan kunt u alsnog de oude systeemback-up gebruiken. Verder voegt het pluspakket ondersteuning voor dynamische schijven toe, waarmee u ook back-up- en herstelacties met deze schijven kunt uitvoeren. Deze functies zijn niet nieuw: ook in de vorige edities van het pluspakket was deze functionaliteit beschikbaar. Voor het pluspakket betaalt u dertig euro. Prettig is dat de licentie op maximaal vijf computers mag worden geïnstalleerd. Als u gebruik maakt van online back-up, geldt het online abonnement ook voor alle computers.

Acronis True Image Home 2012

Prijs € 49,95

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of 240 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Pentium 1 GHz, 512 MB RAM, 175 MB harde-schijfruimte

Maker Acronis

Oordeel 8/10

Pluspunten:

Alle back-upmogelijkheden geïntegreerd in één omgeving

Wizards voor belangrijkste stappen

Configuratiemogelijkheden voor back-upsets

Minpunten:

(Betaald) abonnement nodig voor alle functionaliteit

Ontbreken van 'dry run' voor synchronisatie

0 Reactie(s) op: Acronis True Image Home 2012

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.