Acrylic Wi-Fi Home - Wifi in kaart

Door: Toon van Daele | 30 januari 2017 07:01

Review

Draadloze netwerken zijn even populair als comfortabel. Alleen moet je wifi wel goed functioneren en daar loopt het wel eens fout. Acrylic Wi-Fi Home brengt je draadloze omgeving in kaart en helpt je bij het troubleshooten.

Acrylic Wi-Fi Home


Taal Engels
OS Windows Vista/7/8/10
Website acrylicwifi.com
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Aparte grafieken 2.4 en 5 GHz
  • Duidelijke informatie en grafieken
  • Minpunten
  • Beperkingen in gratis versie

Er kunnen heel wat spelbrekers zijn die het goed functioneren van je draadloze netwerk verstoren, zoals een zwak signaal of een naburig netwerk dat op hetzelfde kanaal als je eigen netwerk opereert. Acrylic detecteert je eigen netwerk en dat van je buren en geeft je de nodige feedback. Goed om weten: verwijder het vinkje tijdens de installatie als je niet wilt dat de tool anonieme gebruiksrapporten verstuurt.

Feedback

Zodra je het programma hebt opgestart, verschijnt een overzicht van alle gedetecteerde draadloze netwerken. Bovenaan een tekstueel overzicht, onderaan in de vorm van live grafieken. In het bovenste paneel krijg je uiteenlopende informatie over die netwerken te zien. In volgorde zijn dat SSID, MAC-adres van de draadloze router of toegangspunt, RSSI (Received Signal Strength Indicator), kanaal, wifi-protocol (802.11 b, g, n, …), maximale snelheid van het draadloze netwerk, toegepaste encryptiemethode (WEP, WPA, WPA2, …), beschikbaarheid van WPS, fabrikant van de router of het toegangspunt, het tijdstip dat de tool het signaal voor de eerste en laatste keer oppikte, en het netwerktype (ad hoc of infrastructure).

Nuttig om weten is dat een RSSI-waarde van bijvoorbeeld -40 beter is dan een waarde van -70 of hoger, waarbij het in de praktijk vaak zo is dat een waarde hoger dan -60 vaak een wankele verbinding betekent. Verder doe je er goed aan je router of toegangspunt (althans binnen de 2.4 GHz-band) op een kanaal in te stellen dat zover mogelijk is verwijderd van dat van je buren. Is dat bijvoorbeeld kanaal 6, stel dan zelf bij voorkeur kanaal 1 of 11 in.

De ‘geavanceerde’ modus toont je gescheiden grafieken.

Modus

In de eenvoudige weergavemodus krijg je nog wat visuele feedback in de vorm van een sterrenwaardering, maar dat stelt weinig voor. Je doet er beter aan om de ‘Advanced Mode’ in te schakelen. Je ziet dan grafieken van toegangspunten zowel binnen de 2.4GHz- als binnen de 5GHz-band.

Acrylic Wi-Fi biedt nog een paar extra functies aan, waaronder een monitormodus en WireShark-integratie, maar die zijn wel voorbehouden aan de betaalde Pro-versie.

Conclusie

Acrylic Wi-Fi Home brengt de belangrijkste informatie over je eigen draadloze netwerk en dat van je buren snel in beeld. Wat deze informatie te betekenen heeft en welke ingrepen eventueel zijn aangewezen ligt echter geheel in handen van de gebruiker.

Er valt weinig in te stellen aan Acrylic Wi-Fi Home.

0 Reactie(s) op: Acrylic Wi-Fi Home - Wifi in kaart

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.