ActivityWatch - Neem je computergedrag onder de loep

Door: Toon van Daele | 26 januari 2020 16:31

Computeren en koffie
Review

Als Computer!Totaal-lezer slijt je vast vele uren per week achter je computer. Maar welke programma’s of webpagina’s open je nu het meest, en wanneer en hoelang doe je dat? Breng je pc-gebruik in kaart met de opensource-tool ActivityWatch.

ActivityWatch

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows, macOS, Linux
Website
www.activitywatch.net
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Overzichtelijke weergaves
  • Minpunten
  • Geen encryptie- of bewerkingsmogelijkheid
  • Browser-extensie nodig voor webpagina-logs
  • Nog niet helemaal uitgewerkt

Na het uitpakken van het gedownloade zip-bestand start je aw-qt.exe op, waarna een pictogram opduikt in het Windows-systeemvak. Vanuit het contextmenu kun je de logbestanden van ActivityWatch raadplegen, de tool afsluiten maar tevens het bijhorende dashboard openen.

Dashboard

Dit dashboard blijkt een webpagina te zijn, afkomstig van de mee opgestarte server met standaardadres localhost:5600. Hier verzamelt ActivityWatch alle data om je in diverse weergaves te tonen. Zo kun je met een druk op de knop inzoomen op de activiteit van de huidige dag. Een overzichtspagina vertelt je wat de meest gebruikte applicaties, venstertitels en bezochte webdomeinen zijn. In tegenstelling tot de applicaties verraden de venstertitels ook welk document of mediabestand je geopend hebt. Standaard is het AFK-filter actief (‘away from keyboard’), zodat je ‘idle time’ niet mee wordt verrekend, maar dit kun je ook uitschakelen.

Om ook het websitebezoek te kunnen monitoren moet je wel eerst de browser-extensie ActivityWatch installeren, beschikbaar voor Chrome en Firefox. Om niet alleen de domeinnamen maar ook exacte webpagina’s te zien moet je op het tabblad Browser zijn.

Daily Activity
ActivityWatch houdt nauwgezet al je activiteiten op de pc bij.

Extra’s

Er is tevens een handige tijdlijn beschikbaar. Hier stel je zelf een tijdsbereik en -duur in waarna de bijhorende activiteiten zichtbaar worden. Pannen en zoomen doe je met de muis. Een stopwatch ontbreekt evenmin, maar veel meer dan starten en stopzetten kunje er (nog) niet mee.

Onderliggend werkt ActivityWatch met enkele modules, zoals het al vermelde AFK-filter. Er zijn weliswaar nog enkele andere modules beschikbaar, zoals een Media Watcher voor het nauwgezet traceren van je mediagebruik, maar die zijn vooralsnog lastig te installeren en verkeren vaak nog in een bètastadium.

Conclusie

ActivityWatch is nog niet helemaal uitgewerkt, maar is wel al bruikbaar om een nauwkeurig overzicht te krijgen van welke applicaties en webpagina’s je wanneer en hoelang hebt geopend. Houd er met het oog op je privacy wel rekening mee dat de verzamelde data niet versleuteld of bewerkbaar zijn.

Timeline
Snel inzoomen op een bepaalde periode met behulp van de tijdlijn.

0 Reactie(s) op: ActivityWatch - Neem je computergedrag onder de loep

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.