Adobe geeft oude Photoshop 'gratis' weg

© PXimport

Adobe geeft oude Photoshop 'gratis' weg

Geplaatst: 9 januari 2013 - 09:56

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Jasper Bakker

Adobe schrapt de activeringsserver voor zijn pakket Creative Suite 2 waardoor die software in wezen gratis is geworden. Formeel is er wel een licentie nodig, en voor Macs zijn er nog enkele vereisten.

Officieel geeft Adobe de oudere software níet gratis weg. Het bedrijf schrapt de activeringsservers die zorgen voor controle van de licenties en serienummers voor Creative Suite 2 (CS2). Dit geldt ook voor losse installaties van de applicaties, zoals Photoshop en InDesign, die zijn vervat in dat Adobe-pakket. Gebruikers die CS2 opnieuw installeren, hoeven die software-installaties niet langer online te activeren, meldt de Britse it-nieuwssite The Register.

Gebruik versus legaal gebruik

Wetenschapper Dov Isaacs van Adobe legt in een forumpost uit dat dit niet betekent dat het bedrijf gratis exemplaren van zijn software weggeeft. Hij benadrukt dat er nog altijd valide serienummers vereist zijn. Die nummers worden vrijelijk weergegeven door Adobe op de downloadpagina voor de oudere software. Gebruik daarvan is echter alleen legaal als een gebruiker ook een valide licentie heeft, legt Isaacs uit.

Community manager Terri Stone van Adobe relativeert die licentievereiste met de opmerking in het forum dat handhaving daarvan niet waarschijnlijk is. “Ik denk niet dat je je zorgen moet maken dat Adobe achter je aan komt voor dit [gebruik van de aangeboden serienummers zónder valide productlicentie - red.]." Zij merkt op dat het management nog wel een officiële verklaring hierover moet goedkeuren.

Praktische beperkingen

De beloofde coulante houding van Adobe geldt dan alleen voor het oudere CS2-pakket, dat stamt uit april 2005. De systeemeisen voor de software zijn dan ook relatief licht. Voor gebruikers van Mac OS X gelden er hierdoor echter enkele beperkingen. De Adobe-software van 2005 is gemaakt voor de PowerPC G4 en G5-processors die Apple toen gebruikte en is niet compatibel met huidige Macs.

Apple is namelijk overgestapt op Intel-chips voor zijn Macs. Die overstap is in juni 2005 aangekondigd en ruim een jaar later afgerond. Mac OS X-versie 10.4 (Tiger) uit 2005 was de eerste die ook uitkwam voor Intel-processors, naast een uitvoering voor PowerPC-chips. Opvolger Leopard was de laatste die voor beide processorarchitecturen is verschenen.

Geschrapte Mac-emulatielaag

De Mac-maker heeft tot en met Snow Leopard (10.6) nog wel een PowerPC-emulator ingebouwd in zijn Mac-besturingssysteem zodat oudere software (zoals Adobe CS2) kan blijven draaien. Die 'vertaallaag' voor de processorinstructies heet Rosetta en is sinds Lion (10.7) niet meer aanwezig in Mac OS X. In de praktijk ondersteunt Apple alleen de huidige en vorige versie van zijn besturingssysteem, wat sinds juli vorig jaar respectievelijk Mountain Lion (10.8) en Lion is.

De volledige lijst van niet langer te activeren Adobe-software omvat Creative Suite 2 en de daarin opgenomen applicaties. Dit zijn PDF-pakketten Acrobat 3D 1.0 for Windows, Acrobat Standard 7.0 en Acrobat Pro 8.0. Daarnaast audiosoftware Audition 3.0, html-editor GoLive CS2, vector graphics-editor Illustrator CS2, tekstbewerkingspakket InCopy CS2, opmaaksoftware InDesign CS2, fotobewerkers Photoshop CS2 en Photoshop Elements 4.0/5.0 en video-editor Adobe Premiere Pro 2.0.

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten