Adobe Lightroom 4

Door: kees-krick | 18 april 2012 12:26

Review

Onlangs is Adobe Lightroom versie vier uitgekomen. Er zijn uiteraard weer enkele handige extra's aan het programma toegevoegd. Daarnaast worden foto's op een slimmere manier bewerkt, zodat de eindresultaten mooier zijn. Handig is dat video en gps nu ondersteund worden. Extra goed nieuws is dat het pakket gigantisch in prijs verlaagd is.

We beginnen met een kleine greep uit de vele nieuwe mogelijkheden. Allereerst kunnen er fotoboeken gemaakt worden. Ze kunnen via Blurb worden afgedrukt of als pdf-bestand worden opgeslagen. Bevatten foto's locatiegegevens, dan is er nu de nieuwe Kaart-module, waarin via Google Maps is te zien waar de opnamen gemaakt zijn. Zelf locatiegegevens aan foto's toevoegen is ook mogelijk. Meer dan welkom is dat met het aanpassingspenseel nog meer aanpassingen plaatselijk zijn aan te brengen, zoals witbalans en ruisreductie. Ook slim is dat vooraf een inschatting is te maken hoe een foto er op papier komt uit te zien (soft proofing). Maar het meest opzienbarende is toch wel dat de prijs van het pakket meer dan gehalveerd is! Wel een beetje suf is dat het verschepen van de fysieke dvd ongeveer vijf euro goedkoper is dan de downloadversie.

Lightroom 4 kan nu laten zien waar foto's gemaakt zijn, mits er locatiegegevens worden gevonden of toegekend.

Nieuwe, verbeterde formule

In Lightroom 4 zijn de algoritmes voor beeldbewerking verbeterd. Onder andere de subtiele details in donkere en lichte gebieden worden nu nog beter zichtbaar gemaakt. Bij nieuwe foto's wordt deze verbeterde methode automatisch toegepast. Is er echter een fotoverzameling van een vorige versie van Lightroom op het systeem aanwezig, dan geldt daar nog de oude bewerkingsmethode voor. Anders zien bestaande opnamen er plotseling anders uit en dat kan natuurlijk niet. Daarom is overschakelen voor bestaande foto's een keuze die de gebruiker desnoods per foto kan maken.

Vanuit het midden

Wat bij een overstap wel even wennen is, is dat de schuifregelaars bij het bewerken van foto's in de Ontwikkelen-module nu anders werken. In de vorige versie waren bijvoorbeeld schaduwen lichter of zwarttonen donkerder te maken door een regelaar naar rechts te bewegen. In de nieuwe versie staan alle schuifregelaars netjes in het midden op de waarde nul. Sleep een regelaar naar links om een gebied donkerder te maken of juist naar rechts om het lichter te maken. Dat is best even wennen, maar het voelt al snel natuurlijk aan. Zo had het eigenlijk altijd al moeten werken.

Bij het bewerken staan de schuifregelaars nu neutraal op de nulwaarde in het midden.

Bewegend beeld

Voor wie niet alleen fotografeert, is het goed om te weten dat nu ook films bewerkt kunnen worden, hoewel zeer beperkt via een aantal basisbewerkingen. Een film in stukjes knippen of fragmenten aan elkaar plakken (monteren) kan helaas (nog) niet. Wel is het start- en eindpunt van elke film instelbaar.

Conclusie

Lightroom 4 is vooral onder de motorkap flink verbeterd en weet nu nog efficiënter met beeldinformatie van met name raw-bestanden om te gaan. Daarnaast is het door de abrupte en sterke prijsdaling weer een stukje aantrekkelijker geworden om het pakket aan te schaffen of een upgrade te doen. Voor filmmontages moet u helaas nog steeds naar andere programma's uitwijken. Wat we nog wel missen is een gezichtsherkenningsfunctie, die bijvoorbeeld wel al in de Organizer zit van Photoshop Elements. Op korte termijn komt er overigens al een update uit (versie 4.1). De software geeft vanzelf een melding.

Adobe Lightroom 4

Prijs Box: € 129,71 (volledig), € 73,78 (upgrade); Downloadversie: € 134,07 (volledig), € 76,26 (upgrade)

Taal Nederlands

Medium 1 dvd of 719 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows Vista/7 (32 of 64 bit); Mac OS X 10.6.8 of hoger

Systeemeisen Minimaal Intel Pentium 4 of AMD Athlon 64-processor, 2 GB RAM, 1 GB schijfruimte, schermresolutie 1024 x 768

Maker Adobe Systems Incorporated

Oordeel 9/10

Pluspunten

Aanzienlijke prijsdaling

Verbeterde beeldverwerking

Schuifregelaars werken natuurlijker

Video (basisbewerkingen)

Minpunten

Geen gezichtsherkenning

Downloadversie is duurder dan fysieke

0 Reactie(s) op: Adobe Lightroom 4

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.