Adobe Lightroom 5 - Perspectivische vertekening verholpen

Door: kees-krick | 23 december 2013 14:38

Review

Volgens jaarlijkse traditie is Lightroom 5 verschenen. Een nieuwe versie met enkele interessante vernieuwingen die het nog makkelijker maken om foto's op een slimme en vooral efficiënte manier te verbeteren. Zo zijn vertekeningen van het perspectief nu automatisch te verhelpen.

Adobe Lightroom 5

Prijs Vanaf € 129,15; Upgrade: € 72,57

Taal Nederlands

OS Windows 7/8

Pluspunten

+ Verbeterd retoucheerpenseel

+ Verhelpen perspectivische vertekening

+ Slimme voorvertoningen

Minpunten

- Niet voor Vista en XP

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verbeterd retoucheerpenseel
 • Verhelpen perspectivische vertekening
 • Slimme voorvertoningen
 • Minpunten

De nieuwe Lightroom 5 heeft een aantal interessante vernieuwingen aan boord, waarmee een overstap van Lightroom 4 of eerder zeer aantrekkelijk is.

Zo is het retoucheerpenseel sterk verbeterd. Voorheen konden eigenlijk alleen kleine plekjes eenvoudig hersteld worden. Nu is het een echt penseel geworden waarmee ook grotere en onregelmatig gevormde vlekken en beschadigingen weggepoetst worden. Voor bijvoorbeeld een scheur of barst volstaat één penseelstreek, terwijl dat vroeger via een reeks kleine, deels overlappende reparaties gedaan moest worden.

Rechtop

Zeer behulpzaam is de functie Rechtop. Perspectivische vertekening, zoals gebouwen die achterover lijken te vallen of muren die schuin lopen, kan Lightroom nu volledig automatisch herstellen. Dat scheelt in bepaalde gevallen ontzettend veel handmatig werk. Ook een foto die niet helemaal waterpas staat, wordt er netjes mee rechtgezet. Samen met de al aanwezige lenscorrecties, zijn nu nagenoeg alle denkbare vervormingen met de klik van een muis te verhelpen.

Radiaalfilter

Door met het nieuwe radiaalfilter een ovaal- of cirkelvormig gebied te selecteren, kan de aandacht op dat deel van de foto gericht worden. Alles erbuiten kan via het filter bijvoorbeeld donkerder of minder verzadigd gemaakt worden. Andersom kan ook, dus alleen de selectie aanpassen en de rest van de foto ongemoeid laten. Het radiaalfilter is een variant van een vignet waarbij nagenoeg alleen de hoeken en randen van de foto donkerder of lichter worden.

Slimme voorvertoningen

Van de andere kleine en grotere verbeteringen zijn de 'slimme voorvertoningen' het noemen waard. Met Lightroom 5 kan je foto's bewerken zonder ze bij je te hebben. Handig als de beelden op een externe harde schijf of een NAS staan.

Een gebouw 'rechtop zetten' is echt kinderspel.

Bewerken kan dan alsnog gewoon zoals je gewend bent, omdat Lightroom speciale verkleinde voorbeelden kan genereren: de slimme voorvertoningen. Sluit je de schijf later weer aan, dan worden alle bewerkingen gesynchroniseerd met de originele foto's. Zodoende kan er altijd en overal bewerkt worden, zonder altijd de volledige fotoverzameling mee te torsen.

Conclusie

Lightroom 5 heeft verbeteringen aan boord die er echt uitspringen. Zoals een sterk verbeterd retoucheerpenseel en het automatisch herstellen van perspectivische vertekening. Slimme voorvertoningen zijn ideaal voor wie niet altijd toegang tot de originele fotobestanden heeft.

Met Lightroom 5 zijn foto's nu nog sneller en efficiënter te bewerken dan voorheen het geval was. Wat meteen ook het hoofddoel van dit pakket is. Wie het programma eerst wil uitproberen, kan een probeerversie van dertig dagen downloaden.

2 Reactie(s) op: Adobe Lightroom 5 - Perspectivische vertekening verholpen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 december 2013 19:45 Anoniem
  Ik heb Lightroom 5 al een hele tijd. Ik snap het bericht niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 december 2013 13:14 Anoniem
  volgens mij heb ik hem ook al bijna een half jaar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.