Adobe Photoshop CS5

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 25 augustus 2010 12:19

Apps & Software

Wanneer Adobe met een nieuwe versie van Photoshop komt, is dat altijd spannend. Wat kan het programma dat het eerst niet kon, hoeveel is er veranderd? Is CS5 vernieuwend genoeg om weer eens (zéér) diep in de buidel te tasten?

We zeggen het maar gelijk: een pakket dat zo omvangrijk is als Photoshop, kunnen we in een kort artikel als dit niet volledig testen. Maar we kunnen wel een indruk geven van de belangrijkste nieuwe functies. Bijvoorbeeld de briljante functie waarmee u voorwerpen uit foto’s kunt knippen, waarbij Photoshop de achtergrond invult (Inhoudsbewuste opvulling). Er verschijnen her en der recensies online die beweren dat Adobe deze functie mooier heeft afgeschilderd dan deze in werkelijkheid is. Dat is in onze ogen pertinent onwaar; wel is het zo dat de resultaten verschillen aan de hand van de complexiteit van de achtergrond. Gouden regel is: als u er met de kloonstempel moeite mee zou hebben het fraai te laten ogen, zal Photoshop er zelf ook moeite mee hebben. Hieronder staat een voorbeeldfoto, waarbij we echt alleen een selectie hebben getrokken en op Inhoudsbewuste opvulling hebben geklikt. Het resultaat is fantastisch.

Storende elementen in foto’s kunt u met de functie Inhoudsbewuste opvulling eenvoudig weghalen.

Interface

Aan de interface lijkt in eerste instantie weinig veranderd, maar achter de schermen is dat anders. Wanneer u nu bijvoorbeeld een foto binnen een andere foto sleept, dan wordt deze standaard geplaatst als slim object en niet als nieuwe canvas geopend. Slim, maar irritant als u een fervent sleper bent (u kunt nog steeds slepen, maar niet loslaten in de foto en dat is dus wennen.

Dan de tweede nieuwe functie, Marionet verdraaien. Op de site van Adobe staat een mooi filmpje hoe de functie een soort polygonenraster over een olifantenslurf heen legt, waarna de slurf bewogen kan worden op een manier die zo natuurlijk is alsof de olifant het zelf doet. Dat kan nooit zo werken toch? Tot op zekere hoogte wel, zo ontdekten wij een fotobewerking van de goede oude Nederlandse vlag. Toegegeven, geduld is geboden en hoe meer draaipunten u toevoegt hoe mooier het resultaat (al is enige vervorming bij afbeeldingen als deze niet te voorkomen). Maar het werkt en scheelt u tijd, en daar draait het om. Het voorbeeld met de olifant lijkt echter bewust gekozen voor een optimaal resultaat, dat zal u lang niet met alle afbeeldingen lukken (en u dient het object uiteraard wel eerst in een aparte laag te zetten).

Drie keer een vlag, van links naar rechts: origineel, bewerking met Marionet-functie en het eindresultaat.

Prestaties

Photoshop CS5 bevat uiteraard nog véél en véél meer, zoals fantastische nieuwe penseelopties voor het creëren van verfachtige effecten (bijvoorbeeld door kleuren op de voor- en achtergrond met elkaar te mengen via het Mixerpenseel), ondersteuning van meerdere kleuren in één penseel, betere ondersteuning voor 3D-bewerking, betere ondersteuning voor HDR-foto’s, verbeteringen aan Adobe Bridge en ga zo maar door. De grote vraag is dus: bevat het genoeg opties om een nieuwe aankoop te valideren? Dat hangt er helemaal vanaf wat u wilt en welke versie u nu hebt. Hebt u CS2 of CS3, dan zeker; hebt u CS4, dan dient u zich af te vragen hoe belangrijk en nuttig de nieuwe functies zijn. Het programma is immers niet spectaculair anders, maar bevat slechts een aantal nieuwe opties en, hoe briljant ze ook zijn, dan is een kleine driehonderd euro voor een upgrade veel geld.

CS5 bevat fantastische nieuwe penseelopties, waaronder de optie om meerdere kleuren op te nemen in een penseel.

Adobe Photoshop CS5

Prijs Standard: € 1010,31; Standard-upgrade*: € 296,31; Extended: € 1426,81; Extended-upgrade*: € 474,81

Taal Nederlands

Medium 3 dvd’s of 1005 MB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X

Systeemeisen Pentium 4 1 GHz, 1 GB RAM, 1 GB harde-schijfruimte

Maker Adobe

Oordeel 8/10

Pluspunten

Inhoudsbewuste opvulling is fantastisch

Marionet verdraaien werkt goed (maar niet perfect)

Prachtige nieuwe penseelopties

Minpunten

Kleine interfacewijzigingen zijn soms even wennen

Marionet verdraaien goed, maar iets te positief afgeschilderd door Adobe

* Deze upgrades zijn vanaf CS2~4. Voor andere upgradepaden gelden andere prijzen.

0 Reactie(s) op: Adobe Photoshop CS5

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.