Adobe Photoshop Elements 9

Door: Kees Krick | 03 november 2010 15:15

Apps & Software

Van Adobe Photoshop Elements is inmiddels versie negen uitgekomen. Het is sowieso een aanrader voor wie deze fotobewerker nog niet in huis heeft. Daarnaast zijn er zeer bruikbare en tijdsbesparende functies bijgekomen, die maken een upgrade zeker het overwegen waard indien u al een eerdere versie gebruikt.

In versie 9 van Photoshop Elements is een aantal intelligente functies uit het professionele Photoshop CS5 overgenomen. Zo is het nu mogelijk om met een streek van het gereedschap Snel retoucheerpenseel complete beeldelementen weg te toveren en beschadigingen in bijvoorbeeld gescande foto's te repareren. Het programma doet dit door de foto te analyseren en de achtergrond automatisch op te vullen (dit heet Content Aware). Afvalbakken, voorbijgangers, snoeren: vroeger waren er heel wat klikjes met het kloonstempel voor nodig om ze onzichtbaar weg te halen. Het werkt opvallend goed en kan u veel tijd besparen. Zelfs als in complexe situaties toch nog wat aanvullend reparatiewerk nodig is met andere gereedschappen.

Met enkele penseelstreken beeldelementen uit een foto weghalen.

Nieuwe functies eenvoudig te gebruiken

Op tabblad Met instructies kunt u nu een voorwerp of persoon uit de foto te voorschijn laten springen. Dit heet het Buiten-de-grenzeneffect. Ook is de stijl van de ene foto (zoals kleur- en lichtinformatie) nu eenvoudig naar een andere foto te kopiëren. Maakt u graag panorama's, dan vult Elements de 'gaten' voor u op, die bijna altijd ontstaan op de plekken waar de foto's aan elkaar gelast worden. Ook dit gebeurt weer met de Content Aware-techniek. Tot onze grote opluchting zijn laagmaskers nu ook eindelijk aan Photoshop Elements toegevoegd, zodat u lagen gedeeltelijk transparant kunt maken. Oftewel, het aanbrengen van plaatselijke veranderingen is nu een stuk simpeler geworden.

Ook fotoboeken maakt u eenvoudig zelf. U selecteert de mooiste foto's van een uitje of feestje, kiest een lay-out en kunt meteen aan de slag. Extra leuk is dat het fotoboek gewoon op uw eigen printer is af te drukken en u niet aan een afdrukcentrale vastzit. Erg handig om vrijblijvend met wat mogelijkheden te spelen. In de geavanceerde modus zijn de foto's die u in het boek plaatst nog te bewerken. En zo zijn er nog veel meer vernieuwingen en verbeteringen in deze versie van Photoshop Elements en de bijbehorende beheertool (Organizer) aangebracht.

Het Buiten-de-grenzeneffect brengt uw foto's tot leven.

Conclusie

De grote kracht van Photoshop Elements zit hem vooral in de vele intelligente functies waarmee u met een paar muisklikken complexe taken voor elkaar krijgt. Er zijn geen andere fotobewerkers die dat zo goed en snel kunnen, behalve natuurlijk Photoshop (CS5). In Photoshop Elements 9 zitten nu nog meer handige functies en het zijn zeker geen onnodige tierelantijntjes. Alleen al het op magische wijze repareren en verbeteren door rekening te houden met de inhoud van de foto, zal u veel tijd en moeite besparen. Elk jaar komt een nieuwe versie beschikbaar, dit maakt het voor bestaande gebruikers wel lastig om te beoordelen of een upgrade - die relatief duur is - zinvol is. Behalve los, kunt u Photoshop Elements 9 ook als bundel met Adobe Premiere Elements 9 kopen, zodat u ook films en HD-films kunt bewerken (149 euro of 125 voor een upgrade). Photoshop Elements is er niet alleen voor de pc, maar ook voor Mac OS X.

Adobe Photoshop Elements 9

Prijs € 99,-; Upgrade: € 82,-

Taal Nederlands

Medium 1,75 GB download of 1 dvd

OS Windows XP (SP2 of SP3)/Vista/7; Mac OS X vanaf 10.5.8

Systeemeisen 1,6GHz-processor, 1 GB geheugen, 3 GB harde-schijfruimte, 16bits-videokaart met resolutie vanaf 1024 x 576, Microsoft DirectX 9-compatibel

Maker Adobe Systems Incorporated

Oordeel 9/10

Pluspunten

Intelligente functies

Zeer uitgebreid pakket

Snelheid

Minpunten

Upgrade is relatief duur

0 Reactie(s) op: Adobe Photoshop Elements 9

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.