Adobe Photoshop Fix is Photoshop in je broekzak

Door: Daan Doedens | 08 november 2016 14:42

Photoshop Fix
Apps & Software

Voor iOS-gebruikers was het al een ruim een jaar geen geheim meer, maar Android-fans hebben er lang op moeten wachten: een fatsoenlijke mobiele Photoshop-app. Nu is het eindelijk zo ver: Adobe brengt een Android-versie van Photoshop Fix uit, een light-versie van de desktopversie.

Laten we met het slechte nieuws beginnen: Photoshop Fix is natuurlijk geen echte vervanger voor de pc-versie van Photoshop. De kwaliteit wordt minder, RAW-bestanden worden niet ondersteund en de mogelijkheden zijn een stuk beperkter dan bij de grote broer. Lees ook: Al je foto's bewerken doe je gratis met deze 20 fotoprogramma's.

Dat gezegd hebbende: Photoshop Fix is wel degelijk een goede poging om Photoshop naar Android te brengen. Adobe slaagt erin veelgebruikte functies op een fijne en logische manier te vertalen naar je smartphone of tablet, en dat is wel een pluim waard. De mogelijkheden mogen dan een stuk kleiner zijn dan bij de pc-versie, dat betekent niet dat je met Photoshop Fix geen kunststukjes kunt maken.

Bijsnijden in Photoshop Fix

Als binnen Photoshop Fix een foto opent, krijg je een rij opties aan de onderkant van je scherm te zien, zoals je gewend bent van andere bewerkingsapps. De eerste optie is Uitsnijden. Daar vind je weinig vernieuwends: bijna elke (gratis) app in Google Play biedt deze mogelijkheid, en hoewel je wel iets uitgebreider mogelijkheden hebt - je kunt draaien, spiegelen en kiezen voor een uitsnede in verschillende standaardformaten - valt dat niet echt onder de noemer 'vooruitstrevend'.

Photoshop Fix
Bijsnijden werkt hetzelfde als bij soortgelijke apps.

Contrast

Leuker wordt het bij het volgende tabje, Corrigeren. Hier krijg je de mogelijkheid de belichting en mate van contrast aan te passen. Ook het aanpassen van schaduwen en andere details is hier mogelijk.

Het werkt allemaal behoorlijk simpel: je schuift de balkjes naar links of naar rechts, al naar gelang het idee dat je hebt voor de foto. Wil je een dramatische kleurenbom die herfst ademt of juist een rustig en sfeervol jaren 60-plaatje? Kan allebei. Speel vooral met de verschillende schuifjes tot je een leuk resultaat vindt.

Uitvloeien

Onder het kopje Uitvloeien zie je pas echt dat Adobe niet zomaar een bewerkingstool heeft gebouwd, maar echt een op Photoshop gebaseerde app in de markt zet. De termen Verdraaien, Uitvergroten en Kronkel doen erg denken aan de Liquify-opties die je in Photoshop hebt. Ze werken ook precies hetzelfde, al kan het resultaat door het kwaliteitsverlies ietwat tegenvallen.

Photoshop Fix
Gebruik je Liquify veel in Photoshop? Dan is Uitvloeien in Fix echt iets voor jou.

Retoucheren en kleuren

Bij de overige tabjes is plaats ingeruimd voor meer bewerkingsfuncties die we kennen uit Photoshop. Je kunt een boom extra groen uit de verf laten komen, of hem juist een extra tintje verzadiging meegeven. Je kunt de achtergronden vervagen om portretten er beter uit te laten springen, of een vignet toevoegen zodat de scherpe randjes van de foto worden gehaald. Ook het vervangen van kleuren behoort tot de mogelijkheden.

Conclusie: Photoshop Fix is ideale foto-app

Photoshop Fix is het langverwachte broertje van de versie die al veel langer op iOS te vinden was. De app haalt een paar belangrijke functies uit de pc-versie en implementeert die op fijne wijze in je smartphone of tablet. Natuurlijk zijn de mogelijkheden niet zo uitgebreid als de volledige versie van Photoshop, maar Adobe heeft het overzetten prima voor elkaar.

Het is jammer dat RAW-bestanden niet worden ondersteund, iets wat sommige gratis bewerkingsapps wel doen. Het verlies aan kwaliteit bij het opslaan van jpg-bestanden is een overkomelijk probleem als je alleen even wat zaken wil aanpassen voor je de foto op Facebook of Instagram zet. Daarover gesproken: veel van deze opties kun je ook voor elkaar krijgen met een filter op Instagram of een andere bewerkingsapp. Het feit dat je het bij Photoshop Fix zelf moet doen, zorgt ervoor dat je nét even wat meer mogelijkheden hebt - en dat maakt het net weer even leuker.

Photoshop Fix
Voor...
Photoshop Fix
...en na.

Adobe Photoshop Fix is gratis te downloaden voor Android en iOS. Je hebt wel een (ook gratis) Adobe-account nodig.

0 Reactie(s) op: Adobe Photoshop Fix is Photoshop in je broekzak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.