Adobe Premiere Elements 10

Door: Kees Krick | 09 november 2011 09:07

Apps & Software

Om te filmen is niet per se meer een 'echte' videocamera nodig. Want nagenoeg elke spiegelreflex, compactcamera, smartphone en tablet kan het tegenwoordig. Steeds vaker gebeurt dat filmen in HD en zelfs Full HD. Dit stelt zwaardere eisen aan hardware en software en daarom is het prettig om te weten dat de nieuwste Premiere Elements 10 nu ook in 64 bit kan draaien.

Full HD dvd

Een film in (Full) HD op een blu-ray-schijfje branden is een erg kostbare zaak. Gelukkig kunt u deze films met de nieuwste Premiere ook op een gewone dvd plaatsen. Dat lukt zelfs met een gewone dvd-brander. Dat is erg goed nieuws, want een dvd-schijfje kost maar weinig. Wat betreft het online delen van films kunt u uw (HD-)film met gemak op Facebook en YouTube plaatsen. Premiere Elements kunt u los kopen, maar is ook als bundeling met de fotobewerker Photoshop Elements verkrijgbaar. Dat scheelt u enkele tientjes op de aanschafprijs en dat is erg interessant als u allebei wilt hebben. De software is voor zowel Windows als Mac beschikbaar. Net als bij Photoshop Elements, wordt ook bij Premiere Elements het beheerprogramma Organizer meegeleverd, zodat u uw foto's en films vanuit hetzelfde programma kunt organiseren.

Levende foto's

Foto's zijn in deze versie via animaties op een leuke manier tot leven te brengen. Dat gebeurt via pan-en-zoom-bewegingen. Bij een groepsfoto kan bijvoorbeeld soepeltjes van gezicht naar gezicht bewogen worden, zodat elke persoon een paar tellen in beeld blijft. Premiere zoekt zelf de gezichten voor u op en weet welke camerabewegingen nodig zijn. Uiteraard mag u dit ook op uw eigen manier doen. Het werkt met elke foto, niet alleen bij gezichten. U kiest zelf op welk deel van de foto u de aandacht wilt richten. Daar zal op worden ingezoomd en zo kan van detail naar detail geschoven worden en uiteraard ook weer uitgezoomd worden terug naar het totaalbeeld.

Spetterende kleuren

Net zoals u in Photoshop Elements de kleuren van foto's kunt verbeteren, zo kan dit in Premiere Elements met films. Erg handig als de kleuren te flets zijn of als er een kleurzweem ontstaan is door bijvoorbeeld een verkeerde instelling van de witbalans. Premiere kan de kleuren extra verzadigen, maar doet dit wel op een slimme manier, om te voorkomen dat bijvoorbeeld huidtinten oververzadigd raken. Aanpassen kan automatisch of via schuifregelaars op tabblad Bewerken. Daar kiest u Effecten en bladert omlaag naar Kleurcorrectie. De nieuwe optie heet Automatische Tint en levendigheid.

Zowel tint- als kleurweergave is met schuifregelaars instelbaar.

Driewegknop

Verder is het nu mogelijk om kleurcorrecties in specifieke delen van het beeld aan te brengen. Premiere maakt hierbij onderscheid tussen hooglichten, schaduwen en middentonen. De drie categorieën zijn onafhankelijk van elkaar aan te passen met het effect Driewegkleurcorrectie. Nu kan het best lastig zijn om vooraf goed in te schatten in welke tooncategorie een bepaald deel van het beeld valt. Daarom is er een optie bedacht waarbij het beeld tijdelijk verandert in een masker dat bestaat uit zwart, grijs en wit (voor de donkere, midden en lichte tonen). Zet deze optie wel uit voordat u iets corrigeert, want anders ziet u niet wat het effect op het beeld is.

Kleurcorrectie kan ook op een gedeelte van het beeld worden toegepast.

Conclusie

De grootste verbeteringen in de nieuwste versie van Premiere Elements zijn toch wel dat de software nu optimaal gebruik maakt van 64bit-processors, dat u HD-films op goedkope dvd's kunt branden en films met wat handige trucjes zijn te verlevendigen. Ook het omtoveren van een foto tot geanimeerd beeld is een handige toepassing waarmee soms toch wat eentonige diashows flink kunnen worden verlevendigd. Al met al enkele interessante toevoegingen die een aanschaf of upgrade zeker het overwegen waard maken.

Adobe Premiere Elements 10

Prijs € 99,- ; Upgrade € 82,-

Taal Nederlands

Medium 2 dvd's of 7,3 GB download

Proefversie 30 dagen

OS Windows XP SP2/Vista/7; Mac OS X 10.5.8

Systeemeisen (Windows-versie) 2GHz-processor met SSE2-ondersteuning, dualcore voor HDV-/AVCHD-bewerking en blu-ray-/AVCHD-export, 2 GB RAM, 4 GB harde-schijfruimte, 16bit-videokaart, 1024 x 768 resolutie

Maker Adobe

Oordeel 8/10

Pluspunten

64 bit (video-editor)

HD-film op gewone dvd

Globale en lokale kleurverbeteringen

Minpunten

Selectieve kleurcorrectie met kleurenschijf lastig

1 Reactie(s) op: Adobe Premiere Elements 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 september 2015 10:59 Anoniem
    ik heb abobe photoshop en premiere elements 10 deze had ik op windows 7 nu heb ik windows 10 kan ik deze hier op zetten en hoe doe ik dit
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.