Adobe schrapt Photoshop ten gunste van cloud

Door: jasper-bakker | 07 mei 2013 11:50

Apps & Software

Adobe schrapt zijn losstaande software en gaat over op cloud-abonnementen. De Creative Suite, met daarin onder meer het bekende Photoshop, is dan alleen op maandbasis te huren.

De softwaremaker voert de overstap naar de cloud al per juni dit jaar uit. Een nieuwe versie van het designpakket Creative Suite (CS) komt dan niet uit als los aan te schaffen en te installeren software, maar als clouddienst. Klanten betalen daarbij een bedrag per maand voor het recht op gebruik van die Adobe-software. Niet betalen, is geen toegang meer hebben tot de grafische designprogrammatuur.

Klantenkorting

Gebruikers kunnen kiezen uit verschillende abonnementen, elk met verschillende mogelijkheden en navenante prijsniveaus. Nieuwe klanten betalen voor een jaarabonnement 50 dollar per maand. Voor een maandabonnement ligt de prijs flink hoger: 75 dollar per maand. Klanten die al een oudere versie van de Creative Suite gebruiken, betalen in het eerste jaar een kortingsprijs van 30 dollar per maand. Dit geldt voor CS 3 tot en met 5.5.

De huidige versie 6 van Adobe's pakket levert gebruikers een grotere korting op als ze overstappen naar de Creative Cloud. Zij betalen dan in het eerste jaar 20 dollar per maand. Al deze abonnementsvarianten geven het recht om de Adobe-software te gebruiken op maximaal twee verschillende computers, net zoals bij de huidige software, meldt technnieuwssite Ars Technica.

'Geen financiële impact'

De individuele applicaties in de Creative Cloud zijn ook los te huur. Bij een jaarabonnement kosten die dan 20 dollar per maand, per applicatie. Bij een maandabonnement is dat dan 30 dollar per maand. Ook hierbij biedt Adobe korting aan bestaande gebruikers van zijn Creative Suite. In het scenario van regelmatig aangeschafte upgrades, dus zodra er nieuwe versies uit zijn, is Adobe's nieuwe cloud-constructie goedkoper voor gebruikers.

Adobe zegt dat het op de korte termijn geen financiële impact verwacht van zijn overstap naar cloud-abonnementen. Ondertussen blijft versie 6 van de Creative Suite nog wel gewoon te koop. De software wordt echter niet langer bijgewerkt met nieuwe mogelijkheden. Adobe laat wel weten dat het die software zal updaten om bugs te verhelpen en om compatibiliteit met besturingssystemen te verbeteren.

Consumentenuitzondering

De reeks lichtere Elements-pakketten blijven wel in hun huidige vorm bestaan, weet techblog AllThingsD te melden. Die software voor consumenten is straks nog gewoon als eenmalige aankoop met niet-verlopende licentie te krijgen. Dit omvat individuele programma's als Acrobat, Lightroom, Photoshop Elements en Premiere Elements. Acrobat en Lightroom zijn echter ook te verkrijgen via de Creative Cloud-abonnementen.

Update:

Adobe's software voor webdesign en prototyping Fireworks wordt geheel geschrapt. Die tool gaat niet 'mee' naar de cloud en wordt ook niet langer doorontwikkeld, weet technieuwssite The Next Web te melden. Het huidige Fireworks blijft nog wel beschikbaar als onderdeel van de Creative Suite 6.

Die versie van de webdesignsoftware krijgt minimaal onderhoud: security-updates indien nodig, en mogelijk bugfixes. De officiële reden voor het schrappen van Fireworks is dat het qua functionaliteit teveel overlapt met Adobe's producten Photoshop, Illustrator en Edge Reflow.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Adobe schrapt Photoshop ten gunste van cloud

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.