Afbeeldingen bewerken in Office 2010

Door: evi-maquoi | 30 september 2010 09:24

How To

Gebruikt u wel eens foto’s in Word of Excel? Bewerkt u die dan eerst in een fotobewerkings­programma? Dankzij Office 2010 is dat helemaal niet meer nodig. U kunt in Word, Excel of PowerPoint 2010 uw foto’s verbeteren en zelfs vrijstaand maken. We leggen u in drie een­voudige stappen uit hoe u te werk gaat.

01. Foto importeren

Open Word 2010 en klik op het tabblad Invoegen. Kies Afbeelding om een foto te importeren. Navigeer vervolgens naar de juiste bestandslocatie en selecteer de foto die u wenst te gebruiken. Office 2010 kan overweg met bijna alle populaire fotobestanden zoals jpg, png, bmp, gif, tif, eps, enzovoort. Klik op Invoegen om de foto in uw document te laden. Standaard wordt de foto zo groot mogelijk weergegeven. Klik één keer op de foto en versleep vervolgens één van de hoeken om uw afbeelding te verkleinen. Ziet u dat er bovenaan een nieuw tabblad is verschenen? Via Hulpmiddelen voor afbeeldingen / Opmaak kunt u uw foto helemaal onder handen nemen. Wilt u graag dat uw tekst rondom de foto loopt? Klik dan op het tabblad Opmaak op Tekstterugloop. Door even met uw muiscursor over de verschillende mogelijkheden te gaan, krijgt u een voorvertoning. Om kader laat de tekst netjes in een vierkant rond uw foto lopen terwijl Boven en onder voor heel wat witruimte naast de foto zorgt.

Via de optie Om kader loopt de tekst mooi rondom de foto.

02. Foto bewerken

Het aanpassen van de belichting, de helderheid en het contrast kon ook al in de eerdere versies van Microsoft Word. Toch krijgt u met Word 2010 (en ook Excel en PowerPoint 2010) heel wat extra mogelijkheden om uw foto te bewerken. Via de knop Correcties in de werkbalk Hulpmiddelen voor afbeeldingen / Opmaak kunt u uw foto verscherpen, wazig maken en de helderheid en het contrast aanpassen. Aan de hand van de miniatuurweergaven is het erg eenvoudig om uw foto te bewerken, u ziet het resultaat onmiddellijk. Via de knop Kleur kunt u vervolgens de verzadiging of kleurtoon aanpassen of uw foto omzetten naar zwart-wit of duotoon. Ook hier volstaat het om op één van de voorinstellingen te klikken. Ten slotte laat u via de knop Artistieke effecten verschillende effecten op uw foto los. In één muisklik tovert u uw foto om tot een potloodtekening of schilderij. Om uw foto van een kader te voorzien plaatst u uw muiscursor op één van de vele voorbeelden. Eén keer klikken volstaat om uw foto digitaal in te kaderen.

Correcties uitvoeren gebeurt in een handomdraai.

03. Achtergrond wegwerken

Een gloednieuwe functie van Office 2010 is het verwijderen van achtergronden van foto’s (in vakjargon: vrijstaand maken). Hier hebt u geen apart fotobewerkingsprogramma meer voor nodig. Klik één keer op een geïmporteerde foto en kies op het tabblad Hulpmiddelen voor afbeeldingen / Opmaak de knop Achtergrond verwijderen.

Office 2010 maakt nu een ruwe schatting van het object dat u vrijstaand wilt maken. Versleep de hoeken van het selectiekader om meer of minder beeldinformatie te behouden. Wanneer u even in de tekst klikt, krijgt u een preview te zien van de foto zonder achtergrond. Bent u nog niet tevreden met het automatische resultaat? Klik dan opnieuw op de foto en kies Achtergrond verwijderen. Gebruik de knoppen Mark Gebieden markeren om te behouden en Gebieden markeren om te verwijderen om respectievelijk meer of minder beeldfragmenten te behouden. Plaats de markers op de gebieden die u wilt verwijderen of wenst te behouden. Gebruik eventueel de schuifbalk helemaal rechts onderaan in beeld om te zoomen. Klik op Wijzigingen behouden wanneer u tevreden bent.

Alles wat paars gemarkeerd is wordt verwijderd.

0 Reactie(s) op: Afbeeldingen bewerken in Office 2010

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.