Afbeeldingen over elkaar heen in Word

Door: dirk-schoofs | 18 april 2022 10:56

How To

Afbeeldingen plaatsen en bijsnijden in Word is niet moeilijk … Maar als je twee of meerdere afbeeldingen over elkaar heen wilt zetten voor een speels effect, dan is dat wat minder eenvoudig. In dit artikel leggen we uit hoe je hiervoor tewerk gaat.

Indelingsopties

Voordat je met de overlay aan de slag gaat, moet je ervoor zorgen dat de afbeelding de juiste tekstterugloop heeft. Selecteer daarvoor de afbeelding en klik op het pictogram Indelingsopties. Dat is de knop die rechtsboven naast de afbeelding verschijnt. Gebruik bij de optie Met tekstterugloop bijvoorbeeld Voor tekst

Laat de afbeelding geselecteerd, dan zie je in het lint het tabblad Afbeeldingsindeling verschijnen. In de groep Afbeeldingsstijlen vind je een aantal leuke basiseffecten die je kunt toepassen op de afbeeldingen. In dit voorbeeld geven we de foto een witte rand.

Hier selecteren we de stijl Gedraaid, wit, zodat de foto een witte rand krijgt.

Overlapping toestaan

Je zult merken dat er soms vreemde dingen gebeuren wanneer je in Word een afbeelding dicht bij een andere afbeelding sleept. De ene afbeelding kan bijvoorbeeld uit de weg gaan om ruimte te maken voor de andere. Om deze ‘afstotingsverschijnselen’ te vermijden, moet je een optie inschakelen voor elke afbeelding die je bij de overlapping wilt gebruiken. 

Selecteer de afbeelding en klik opnieuw op Indelingsopties. In dit pop-up-menu kies je nu voor Meer bekijken. Hierdoor kom je in het venster Indeling dat uit drie tabbladen bestaat. Klik het tabblad Positie aan en plaats een vinkje bij de optie Overlapping toestaan.

Zorg dat de optie Overlapping toestaan actief is bij iedere afbeelding.

Stapelvolgorde

Als dat is gebeurd, sleep je de afbeeldingen over elkaar zoals je wilt. Over het algemeen zal je de stapelvolgorde van de afbeeldingen nog wel willen aanpassen. Als je bijvoorbeeld een andere afbeelding op de voorgrond wilt zien, klik je er met de rechtermuisknop op en selecteer je Naar voorgrond / Naar voorgrond. Je kunt via dezelfde weg ook een afbeelding Naar voren plaatsen. Dan zal het plaatje slechts één positie hoger in de rangorde komen. 

Je kunt ook afbeeldingen Naar achteren of Naar achtergrond verplaatsen. Dit hangt natuurlijk af van wat jouw bedoeling is en het aantal afbeeldingen dat je gebruikt. Als je klaar bent, kun je de gebruikte afbeeldingen samen selecteren door er met de Ctrl-toets ingedrukt op te klikken, waarna je in het tabblad Indeling voor de optie Groeperen kiest. Zo kun je alle foto’s in één keer verplaatsen.

Je kunt de stapelvolgorde wijzigen met de rechtermuisknop.

0 Reactie(s) op: Afbeeldingen over elkaar heen in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.