Afbeeldingen schalen in Powerpoint doe je zo

Door: dirk-schoofs | 26 augustus 2019 06:19

How To

Afbeeldingen maken een presentatie altijd krachtiger omdat ze vaak meer zeggen dan hele lappen tekst, maar meestal moet je het formaat van de plaatjes wijzigen. Maak het jezelf gemakkelijk, want PowerPoint kan de afmetingen van een afbeelding automatisch aanpassen aan een vorm. En je kunt de grootte van verschillende plaatjes in de presentatie tezamen aanpassen zodat ze allemaal deze grootte hebben.

Stap 1: Inhoudsvakken

Wanneer je een bepaalde emotie wilt oproepen bij het publiek, gebruik je het best afbeeldingen die een volledige dia vullen. Gaat het om een toelichting of om ondersteuning van inhoud, dan zullen die afbeeldingen slechts een deel van scherm in beslag nemen. PowerPoint werkt met inhoudsvakken om de grootte van de afbeelding automatisch af te stemmen op een vooraf ingestelde hoogte en breedte. Maak via het tabblad Invoegen een Nieuwe dia en kies een sjabloon waarop die inhoudsvakken aanwezig zijn. Je kunt ook een inhoudsvak of een vorm invoegen van een bestaande dia. Daarna wijzig je het formaat van het inhoudsvak door op een hoek te klikken en te slepen. Ben je tevreden over de dimensies dan klik je op het pictogram Afbeeldingen en je navigeert naar de afbeelding die je wilt plaatsen en dan klik je op Invoegen. PowerPoint zal de afbeelding importeren en tegelijk automatisch de grootte aanpassen aan het vak.

De afbeeldingen nemen automatisch de grootte aan van de inhoudsvakken.

Stap 2: Allemaal even groot

Veronderstel dat je drie afbeeldingen op een dia hebt geplaatst die allemaal een verschillende grootte hebben, dan kun je ze toch snel allemaal even groot maken. Eerst selecteer je alle afbeeldingen door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en om de beurt op elke afbeelding te klikken. Omdat je afbeeldingen hebt geselecteerd verschijnt het tabblad Hulpmiddelen voor afbeeldingen / Opmaak. In de groep Grootte voer je de gewenste Hoogte en Breedte in voor alle afbeeldingen. Terwijl je typt in het vak Hoogte of Breedte krijgt het andere vak automatisch een waarde om de verhouding te behouden.

De geselecteerde afbeeldingen krijgen de hoogte en breedte die je numeriek ingeeft.

Stap 3: Gezamenlijk schalen

Wil je verschillende afbeeldingen gebruiken die niet allemaal hetzelfde formaat hebben, maar wil je ze allemaal tegelijk vergroten of verkleinen, dan moet je ze opnieuw samen selecteren. Vervolgens klik je op de hoek en sleep je de afbeeldingen. Ze zullen allemaal in dezelfde mate verkleinen of vergroten.

De drie geselecteerde afbeeldingen kun je tegelijk schalen.

0 Reactie(s) op: Afbeeldingen schalen in Powerpoint doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.