Aimp - Veelzijdige Winamp-opvolger

Door: Maikel Dijkhuizen | 17 oktober 2018 06:50

gamemuziek
Review

De illustere mediaspeler Winamp is ondertussen een stille dood gestorven, maar gelukkig vult Aimp deze leegte op. Dit lichtgewicht programma is overduidelijk geïnspireerd op de populaire muziekspeler van weleer. Kortom, goed nieuws voor muziekliefhebbers die op de computer een flinke collectie albums beheren.

Aimp

Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10; Android 4.0+
Website
www.aimp.ru
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Gelikte gebruikersomgeving
  • Laagdrempelig
  • Brede bestandscompatibiliteit
  • Veel functies
  • Minpunten
  • Geen Chromecast Audio-ondersteuning

Aimp nestelt zich probleemloos in Windows, maar je kunt ook de portable versie overwegen er is ook een Android-app van Aimp. Laatstgenoemde optie is handig voor als je een muziekcollectie op een usb-stick of externe schijf beheert, zodat je altijd een capabele muziekspeler bij de hand hebt. Hoewel Aimp van Russische makelij is, start de freeware automatisch op in de Nederlandse taal.

Bestandsondersteuning

Uiteraard is een brede bestandscompatibiliteit voor een gespecialiseerd audioprogramma een belangrijke vereiste. Dat zit bij Aimp wel snor. Naast gangbare audioformaten als mp3, aac, wav en wma ondersteunt deze freeware een breed scala aan (exotischer) muziekbestanden. Zo heeft Aimp geen enkele moeite met dsd- en flac-bestanden in een hoge audioresolutie. Je sleept vanuit Windows Verkenner alle muziek naar de bibliotheek, zodat je eenvoudig toegang hebt tot alle nummers. Tijdens het afspelen pas je met behulp van de equalizer de tonen en het tempo aan. Een leuke functie is dat je lange stiltes en stemmen uit nummers kunt verwijderen, al hoor je de zanglijnen dan nog wel heel zacht op de achtergrond. Daarnaast maak je desgewenst afspeellijsten en vind je snel nummers via de zoekfunctie.

Gebruikte je in het verleden Winamp? Dan kent Aimp vermoedelijk weinig verrassingen voor je.

Alleen muziek luisteren?

Wie denkt dat je met Aimp alleen naar muziek kunt luisteren, heeft het mis. Handig is bijvoorbeeld dat je audio-cd’s kunt rippen, waarbij je de nummers opslaat in zo’n beetje elk denkbaar formaat. Verder converteer je muziekbestanden naar een ander bestandstype en pas je de id3-tags naar eigen inzicht aan. Tot slot verander je het uiterlijk door een andere skin te installeren en kijk je tijdens luistersessies naar fraaie visualisaties. Tijdens deze test waren vreemd genoeg niet alle visualisaties beschikbaar. Daarnaast missen we een Chromecast Audio-functie om muziekbestanden naar een audiosysteem door te sluizen.

Je past indien nodig rechtstreeks de metagegevens van muziekbestanden aan.

Conclusie

Zijn muziekdiensten als Spotify aan jou niet zo besteed en zoek je een goed programma om je digitale muziekcollectie in kaart te brengen? Aimp doet wat het moet doen en speelt vrijwel elk muziekbestand zonder morren af. Diverse handige functies en de aantrekkelijke gebruikersomgeving bombarderen Aimp haast tot verplichte kost voor de fanatieke muziekliefhebber.

0 Reactie(s) op: Aimp - Veelzijdige Winamp-opvolger

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.