Al je cloudopslag overzichtelijk met Otixo

Door: Martin Gijzemijter | 02 december 2016 07:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

08 Verplaatsen tussen diensten

De hiervoor genoemde methode werkt snel, maar we hebben het dan wel over kopiëren. Je zult de originele bestanden handmatig nog moeten verwijderen. Wil je bestanden verplaatsen, dan kan dat ook. Navigeer naar de map waarin de bestanden (of mappen) staan die je wilt verplaatsen, rechtsklik erop en kies voor Cut. Navigeer nu naar de doelmap in de clouddienst van je keuze, rechtsklik en kies voor Paste. De bestanden worden nu verplaatst in plaats van gekopieerd. Houd overigens wel rekening met je datalimiet.

09 Voorbeeldweergave

We kunnen ons voorstellen dat je niet altijd precies weet wat een bepaald bestand precies inhoudt, zeker wanneer je veel verschillende bestanden hebt op veel verschillende diensten. Dan kun je dat bestand downloaden om te bekijken wat het is, maar dat kost je via Otixo dataverkeer en is bovendien niet handig. De makers hebben hiervoor een voorbeeldweergave ingebouwd. Wanneer je dubbelklikt op een foto, een video of een muziekbestand, dan krijg je een voorbeeldweergave te zien. En hoewel dat natuurlijk ook dataverkeer kost, gaat dat niet van je limiet af. Zo kun je dus mooi even spieken.

10 Bekijken in clouddienst

De voorbeeldweergave in Otixo is handig, maar niet zo uitgebreid als die van bijvoorbeeld Dropbox. Word-documenten kun je er bijvoorbeeld niet in bekijken. Moet je dan toch al die bestanden gaan downloaden om te kijken wat de inhoud is? Gelukkig niet. Boven in de interface bevat Otixo een knop genaamd Launch in (overigens ook in het contextmenu via een rechtsklik). Navigeer naar het bestand dat je graag wilt bekijken en klik op Launch in. De dienst waarin het bestand zich bevindt wordt direct gestart en – in het geval van Dropbox – krijg je dus wel een voorbeeldweergave van je Word-document te zien.

11 Linken naar bestanden

Een van de voordelen van de meeste clouddiensten is uiteraard dat je heel eenvoudig naar bestanden kunt linken om ze met anderen te delen. Ook daar hebben ze bij Otixo aan gedacht. Ongeacht in welke dienst je de bestanden hebt staan, kun je er vanuit de webinterface of app naar linken. Navigeer hiervoor naar de map of het bestand waarnaar je wilt linken en rechtsklik op het betreffende bestand of de map. In het menu dat verschijnt klik je op Get link. Er wordt nu een link voor je aangemaakt (naar Otixo, niet naar de clouddienst zelf) waarbij je zelf kunt aangeven welke permissies de gebruikers hebben. Voor dat laatste heb je wel een betaald account nodig.

Veiligheid

Otixo is superhandig, maar hoe zit het eigenlijk met de veiligheid. Kan het geen kwaad, al die accounts bij elkaar? Tja, dat is natuurlijk een kwestie van hoe je het ziet. Technisch gezien zijn al je accounts in gevaar als Otixo gehackt zou worden. Zo’n hack is niet onmogelijk, maar als dat gebeurt kan een dienst als Otixo opdoeken. Kortom, je mag verwachten dat Otixo alles in het werk stelt om dat te voorkomen. Overigens worden de inloggegevens van jouw toegevoegde accounts niet bij Otixo opgeslagen.

12 Delen

Een link is handig, maar nog handiger is het als je een ruimte hebt waar mensen die jij toegang geeft, ook wijzigingen aan kunnen brengen. Bijvoorbeeld door zelf bestanden te uploaden, te wijzigen of te verwijderen. Ook dit is voor alle clouddiensten mogelijk vanuit Otixo. Navigeer naar de mappen of bestanden die je wilt delen, selecteer ze en rechtsklik erop. Kies nu voor Share files / New Space. Geef de Space een naam en nodig mensen uit die mogen bijdragen. Het mooie is nu dat je bestanden en mappen uit andere clouddiensten kunt verzamelen in dezelfde ruimte. Rechtsklik op de bestanden, kies voor Share files en daarna voor de ruimte die je hebt gemaakt.

13 Space-instellingen

Hoe weet je nu wat er allemaal in je Space gebeurt, en dat je diensten niet een groter zooitje worden in plaats van een kleiner zooitje?. Klik hiervoor op je accountnaam rechtsboven en vervolgens op Spaces. Je kunt dan aangeven dat je een e-mail wilt ontvangen zodra er iets in je Space gebeurt. Zou houd je prima overzicht.

14 Versleutelen

Staan er privacygevoelige bestanden op je clouddiensten? Dan is het goed om te weten dat je je bestanden kunt versleutelen. Selecteer de bestanden die je wilt versleutelen, rechtsklik en kies voor Encrypt. Voer een wachtwoord in (tweemaal) en klik op Encrypt. De bestanden zijn nu niet meer te bekijken zonder Otixo, dus zorg ervoor dat je dat wachtwoord nooit vergeet. De versleutelde bestanden worden verzameld onder het kopje Files in het linkerdeelvenster en je ontsleutelt ze door erop te klikken met de rechtermuisknop en te kiezen voor Decrypt.

Datalimiet

We hebben het al een paar keer aangestipt: de datalimiet. 2 GB voor een gratis account is natuurlijk niet heel veel. Staar je dan ook niet blind op de interface van Otixo. Gebruik de dienst vooral om de inhoud van de diensten met elkaar te vergelijken. Als je grote hoeveelheden gegevens wilt overzetten, dan is ‘en masse’ downloaden en weer uploaden via de diensten zelf natuurlijk een prima optie. Otixo voor het uitzoekwerk, de diensten zelf voor de rest.

0 Reactie(s) op: Al je cloudopslag overzichtelijk met Otixo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.