Al je e-mail op één plek met Mozilla Thunderbird

Door: Maikel Dijkhuizen | 10 oktober 2016 11:39

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 3

Sinds Windows Live Mail 2012 geen e-mailaccounts van Microsoft meer accepteert, zoek je wellicht naar een alternatief. Mozilla Thunderbird is de uitgebreidste e-mailclient van dit moment en daarom een logische keuze. Maar ook wanneer je geen Windows Live Mail gebruikte, is Thunderbird een waardevol programma om je e-mail mee af te handelen. Kortom, genoeg reden om eens nader kennis te maken met deze fraaie freeware.

1 Installatie

Thunderbird is beschikbaar voor meerdere besturingssystemen, namelijk Windows, OS X en Linux. Surf hiernaartoe om de juiste versie te downloaden en voer de installatie uit. Laat hierbij het vinkje staan voor Thunderbird als mijn standaard e-mailtoepassing gebruiken. Hierdoor opent het programma voortaan automatisch zodra je ergens op een e-mailadres klikt. Je kunt gerust kiezen voor de standaardinstallatie. Via Volgende en Installeren rond je de installatie af. Start de freeware vervolgens op. Lees ook: Zo voeg je extra e-mailaccounts toe in Windows 10 Mail.

2 Eerste keer

Als je Thunderbird voor de eerste keer opent, verschijnt er een dialoogvenster waarin je diverse zaken instelt. Geef aan of je e-mails door de zoekfunctie van Windows wilt laten indexeren, zodat je je mailberichten ook buiten het programmavenster kunt vinden. Kies voor Als standaard instellen. Je krijgt in het volgende scherm de gelegenheid om een nieuw e-mailadres aan te maken. Via Dit overslaan en mijn bestaande e-mailadres gebruiken vul je je bestaande e-mailadres in, bijvoorbeeld een hotmail.com- of outlook.com-adres. Vergeet niet om het juiste wachtwoord op te geven en bevestig met Doorgaan.

3 POP3 of IMAP?

Thunderbird benadert een online database om de servergegevens van je e-mailaccount te importeren. Je hebt meestal keuze om berichten via een POP3- of IMAP-server op te halen. Bij POP3 importeert Thunderbird alle berichten van de mailserver en bewaart ze lokaal op de schijf. Wanneer je met een ander apparaat de mailserver nogmaals benadert, zijn de berichten verdwenen. Om die reden kies je het beste voor IMAP. Dit protocol is in staat om verschillende apparaten met de mailserver te synchroniseren, zodat je overal toegang hebt tot dezelfde e-mails.

4 Serverinstellingen

De meeste e-maildiensten en internetproviders ondersteunen tegenwoordig zowel POP3 als IMAP, zoals Gmail, Ziggo, KPN, Outlook.com en Telfort. Helaas kiest Thunderbird niet in alle gevallen automatisch de juiste servers. Zo is het bij e-mailadressen van internetproviders soms nodig de juiste serveradressen zelf in te voeren. Kies voor Handmatige Configuratie, waarna je de inkomende en uitgaande server naar eigen inzicht aanpast. De juiste gegevens vraag je desnoods op bij de internetprovider. Je past daarnaast indien nodig de poortnummers aan. Let goed op of je digitale post via POP3 of IMAP wilt ophalen en bevestig met Gereed.

5 E-mail lezen

Als je een nieuw e-mailaccount hebt geconfigureerd, verschijnen alle berichten in Thunderbird. Klik maar eens op Postvak IN. Ongelezen berichten zijn vetgedrukt. Alle e-mails staan standaard op chronologische volgorde (van oud naar nieuw). Wil je recente berichten liever bovenaan weergeven. Klik dan bovenaan de kolom op Datum om de berichten van nieuw naar oud te sorteren. Klik op een onderwerpregel om de inhoud in het onderste deelvenster te bekijken. Wanneer je dubbelklikt, verschijnt de e-mail op een nieuw tabblad. Thunderbird blokkeert vanwege veiligheidsredenen afbeeldingen van externe weblocaties. Indien je de afzender vertrouwt, klik je achtereenvolgens op Opties / Externe inhoud in dit bericht tonen.

6 E-mail exporteren

Windows Live Mail slaat e-mails lokaal op. Gebruikte je altijd Live Mail als mailprogramma, dan wil je uiteraard alle bestaande berichten graag overhevelen naar Thunderbird om alles bij elkaar in één programma te hebben. Je regelt dat door de e-mails te exporteren. Ga in Windows Live Mail naar Bestand / E-mail exporteren / E-mailberichten. Je selecteert Microsoft Windows Live Mail en klikt op Volgende. Via Bladeren selecteer je een locatie op de harde schijf. Belangrijk is dat je een lege map kiest, dus maak die zo nodig eerst even aan. Klik op Volgende en bepaal welke mappen je wilt overzetten. Vanzelfsprekend selecteer je in ieder geval Postvak IN. Bevestig met Volgende en Voltooien.

Hoe verder?

Microsoft werkt Windows Live Mail 2012 al een tijdje niet meer bij. Toch waren er tot voor kort nog een heleboel mensen die deze gratis e-mailclient met plezier gebruikten. Vanaf 30 juni is het niet meer mogelijk om met dit programma e-mails van hotmail-, live-, msn- en outlook-adressen op te halen. Microsofts webmaildienst Outlook.com gebruikt sinds kort namelijk vernieuwde synchronisatietechnieken, waardoor het programma geen berichten van de genoemde domeinen meer kan importeren. Ook verzenden van e-mail is niet meer mogelijk. Overstappen naar een andere e-mailclient is daarom absolute noodzaak wanneer je een e-mailadres van Microsoft gebruikt.

7 E-mail importeren

In stap 6 heb je een lading eml-bestanden opgeslagen. Die ga je nu toevoegen aan Thunderbird. Open deze e-mailclient en blader op je systeem naar de map met eml-bestanden. Druk op Ctrl+A om alle mails te selecteren. Sleep de selectie vervolgens naar je postvak binnen Thunderbird en merk op dat de berichten in het overzicht verschijnen. Houd er rekening mee dat het even duurt voordat het programma alle gegevens heeft ingelezen.

8 Adresboek exporteren

Het adresboek van Windows Live Mail zet je eveneens eenvoudig naar Thunderbird over. Klik in Microsofts afgedankte e-mailprogramma linksonder op Contactpersonen. Kies daarna voor Exporteren / Bestand met door komma’s gescheiden waarden (.CSV). Je selecteert via Bladeren een plek op de harde schijf om het databestand te bewaren, waarna je klikt op Opslaan / Volgende. Selecteer de gegevens die je wilt exporteren, zoals de achternaam, het e-mailadres en het mobiele nummer. Bevestig met Voltooien. Er bevindt zich nu een csv-bestand op je harde schijf. Je opent dit bestand eventueel in Excel om te controleren of de contactgegevens daadwerkelijk aanwezig zijn.

0 Reactie(s) op: Al je e-mail op één plek met Mozilla Thunderbird

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.