Al je e-mail op één plek met Mozilla Thunderbird

Door: maikel-dijkhuizen | 10 oktober 2016 11:39

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 3

9 Adresboek importeren

In Thunderbird klik je bovenaan op Adresboek en kies je achtereenvolgens voor Extra / Importeren. Je kiest in de wizard daarna voor Adresboeken. Als bestandstype selecteer je de optie Tekstbestand (LDIF, .tab, .csv, .txt). Wijs in het volgende scherm de locatie aan waar je het csv-bestand hebt opgeslagen. Om het opgeslagen csv-bestand te zien, selecteer je in het uitrolmenu achter Bestandsnaam de optie Kommagescheiden (*.csv). Via Openen bekijk je of de adresboekgegevens met de velden van Thunderbird overeenkomen. Gebruik zo nodig de knoppen Omhoog verplaatsen en Omlaag verplaatsen om alle velden goed te zetten. Klik als laatste op OK en Voltooien.

10 Labels

Bij een bomvolle mailbox zijn labels wel zo praktisch. Je geeft belangrijke of zakelijke e-mails hiermee een kleurtje, zodat je ze snel in het postvak terugvindt. Selecteer één of meerdere berichten. Klik bovenaan op Labels en maak een keuze. Met de standaardinstellingen kies je tussen Belangrijk, Werk, Persoonlijk, Nog te doen en Later. Via Nieuw label creëer je desgewenst een nieuw exemplaar. Bedenk een geschikte naam en koppel aan het label een kleur. Via de snelfilteropties aan de bovenzijde van Postvak IN sorteer je de inbox eenvoudig op de aanwezigheid van labels.

11 Zoekfunctie

Thunderbird heeft een krachtige zoekfunctie in huis om vliegensvlug gewenste e-mails op te sporen. Niet alleen de onderwerpregel maakt deel uit van de zoekactie, want de freeware controleert ook de inhoud van berichten. Typ in het zoekveld bovenaan een trefwoord en druk op Enter. De zoekresultaten verschijnen in een nieuw tabblad. Merk op dat je de resultaten middels het linkermenu kunt filteren op persoon, label en map. Klik bovenaan op het grafieklogo om te zien uit welke kalenderjaren de berichten afkomstig zijn.

12 Agenda

Net als je misschien wel van Windows Live Mail gewend bent, heeft ook Thunderbird een eigen agenda in huis. Zo bekijk je in het rechterdeelvenster welke afspraken er vandaag op de planning staan. Is er geen agenda te zien? Klik rechtsonder dan op Venster Vandaag om dit deelvenster te openen. Via Nieuwe gebeurtenis noteer je eenvoudig een nieuwe afspraak of activiteit. Vul hierbij alle details in, zoals de datum, het tijdstip en de locatie. Handig is om een herinnering in te stellen, zodat je de afspraak niet vergeet. Via Genodigden uitnodigen verstuur je een mailtje met alle agendadetails naar de betreffende contactpersonen. Klik op OK / Opslaan en sluiten.

13 Offline modus

In de offline modus werk je eenvoudig door terwijl je even niet verbonden bent met internet. Klik linksonder op het pictogram met de twee beeldschermen. Er verschijnt een melding of je berichten wilt downloaden voordat je definitief offline gaat. Op die manier zijn alle e-mails gewoon nog beschikbaar. Kies voor Nu downloaden wanneer je daarmee instemt. Ook het maken van nieuwe e-mails is zonder actieve internetverbinding geen enkel probleem. Klik in de menubalk op Opstellen en typ het mailtje. Na afloop kies je voor Later verzenden. Zodra je weer online bent, verstuurt Thunderbird direct de mails die je in de periode dat je offline was hebt aangemaakt.

14 Berichtenfilters

Wanneer je graag orde houdt binnen je inbox, maak je simpel berichtenfilters aan. E-mails die aan de opgegeven criteria voldoen, plaats je daarmee automatisch in een specifieke map. Open rechtsboven het menu (knop met drie horizontale streepjes) en navigeer naar Berichtenfilters / Berichtenfilters. Via Nieuw maak je een filter aan. Bedenk hiervoor een naam en bepaal aan welke regel(s) het berichtenfilter moet voldoen. Onder Deze acties uitvoeren geef je aan in welke map je de berichten wilt plaatsen. Sluit het dialoogvenster met OK.

Chatten

Naast een e-mailclient heeft Thunderbird ook een chatclient ingebouwd. Klik bovenin de menubalk maar eens op Chat. Met Beginnen bepaal je welke accounts je wilt toevoegen. Je hebt hierbij keuze tussen onder meer Google Talk, IRC en Twitter. Bij laatstgenoemde webdienst verschijnt je volledige tijdlijn in beeld. Houd er wel rekening mee dat Thunderbird om een wachtwoord vraagt. Kies desgewenst een alias en doorloop de resterende stappen om de chatclient te integreren. Is er geen verbinding mogelijk met je account? Het helpt meestal om Thunderbird te herstarten. In het geval van Twitter verschijnt er een apart pop-upscherm met het verzoek om je wachtwoord op te geven.

15 Add-ons

Dankzij de ondersteuning van add-ons voeg je eenvoudig extra functies toe. Ben je benieuwd naar het aanbod? Klik rechtsboven op de menuknop en kies voor Add-ons. Zoals je wellicht al gemerkt hebt, is er onder de naam Lightning al een extensie actief. Deze uitbreiding is verantwoordelijk voor de agenda binnen Thunderbird. Ga naar het onderdeel Add-ons verkrijgen en snuffel door het aanbod. Indien je vaak irritante reclame in je mailbox tegenkomt, is de add-on Adblock Plus interessant. Verder is het onder meer mogelijk om een alternatief adresboek, digitaal kladblok en talloze kleine handigheidjes te installeren. Open de bijbehorende pagina van een add-on en bevestig met Toevoegen aan Thunderbird / Nu installeren.

16 Thema’s

Net als iedere e-mailclient oogt de interface van Thunderbird ietwat saai. Je doet daar iets aan door een kleurrijk thema te installeren. Ga in het menu naar Add-ons / Add-ons verkrijgen. Helemaal rechtsonder kies je voor Alle volledige thema’s. De keuze is enorm! Rangschik het aanbod desgewenst op best beoordeelde thema’s. Heb je een fraai exemplaar gevonden? Klik op de naam en controleer of het thema ook voor jouw Thunderbird-versie beschikbaar is. Bekijk daarnaast nauwkeurig de afbeeldingen om te zien of de interface bevalt. Kies als laatste voor Toevoegen aan Thunderbird / Nu installeren. Herstart het programma om het gekozen thema te activeren.

0 Reactie(s) op: Al je e-mail op één plek met Mozilla Thunderbird

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.