Zo beheer je al je foto's op je iPhone en iPad

Door: Martin Gijzemijter | 01 april 2016 14:14

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Toen Apple een paar jaar geleden iCloud introduceerde, was dat superduidelijk: één oplossing voor al je foto's. Maar inmiddels hebben we iCloud-fotobibliotheek, Fotostream, iCloud Drive ... en dus zien we door de bomen het bos niet meer. Wat is nu precies wat en wat kun je ermee?

In dit artikel scheppen we helderheid in de - toch wel wat verwarrende - wereld van iCloud-diensten. Want ook al lijken deze diensten qua naam allemaal op elkaar, ze zijn in werkelijkheid behoorlijk verschillend. Zodra je dit artikel gelezen hebt weet je welke verschillende iCloud-diensten beschikbaar zijn en welke dienst je kiest voor welke oplossing. Lees ook: Al je apparaten synchroniseren met iCloud.

iCloud

Het verwarrende in het hele verhaal is dat Apple vrijwel overal het woord iCloud voor heeft geplaatst. Hoewel dat dus juist verwarring zaait, is de gedachte erachter eigenlijk heel helder. Met iCloud geeft Apple namelijk aan dat de bestanden in kwestie online worden geplaatst, op de servers van Apple, dus niet (alleen) op het apparaat zelf. Apple geeft daarvoor 5 GB gratis aan alle gebruikers van iCloud. Meer opslag is mogelijk, maar daarover later meer.

iCloud is dan ook zeker niet alleen bedoeld voor foto's. Documenten die je hebt gemaakt in Pages, Notities, Herinneringen en noem maar op, ze kunnen allemaal online worden opgeslagen. Zo houd je meer ruimte op je iPad over voor bijvoorbeeld apps. Een ander voordeel van het opslaan van bestanden in iCloud, is dat je niets kwijt bent wanneer je iPad kapot gaat of bijvoorbeeld wordt gestolen. Je koppelt dan simpelweg een andere iPad (of iPhone, Mac enzovoort) aan je Apple ID en je hebt direct weer toegang tot alles dat in iCloud is opgeslagen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Contactpersonen, waardoor de bekende uitspraak: 'Mijn telefoon is gestolen, kan iedereen me z'n nummer even opnieuw toesturen' definitief verleden tijd is.

Toen Apple een paar jaar geleden iCloud voor het eerst aankondigde, lag de nadruk niet zozeer op het synchroniseren van bestanden en - bijvoorbeeld - contactpersonen, maar inderdaad op foto's. Totdat Fotostream werd aangekondigd, was er geen goede manier om foto's tussen bijvoorbeeld je iPad en iPhone te synchroniseren.

iCloud is niet specifiek voor foto's, maar is simpelweg online opslagcapaciteit die Apple biedt.

Fotostream

Wat Fotostream doet is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer je de dienst hebt ingeschakeld (je doet dit door te navigeren naar Instellingen / iCloud / Foto's), dan worden foto's die je maakt op je iPad automatisch gesynchroniseerd met andere iOS- en OS X-apparaten die zijn verbonden met iCloud via hetzelfde Apple ID. Wanneer je een foto maakt op je iPad, is deze automatisch ook beschikbaar op je Mac en iPhone en andersom.

Het fijne van Fotostream is dat foto's die op deze manier in iCloud worden geplaatst, geen ruimte opslokken van de 5 GB die je van Apple hebt gekregen. Oftewel, al heb je 100 GB aan foto's, het is niet van invloed op de opslagcapaciteit in iCloud. Dat aantal zul je echter nooit bereiken, want een nadeel van iCloud is dat er maximaal 1000 foto's van de afgelopen 30 dagen worden bewaard. Daarnaast worden video's niet meegenomen in Fotostream. De foto's in je Fotostream vind je overigens door de app Foto's te openen, te drukken op het tabblad Albums en vervolgens op het album Mijn fotostream.

Fotostream is een handige manier om foto's te synchroniseren met al je apparaten.

iCloud-fotodelen

Fotostream is heel praktisch, maar een nadeel is wel dat álle foto's die je maakt automatisch worden gesynchroniseerd met al je andere iOS-apparaten die hetzelfde Apple ID gebruiken. Als je dat niet wilt en graag zélf de controle wilt hebben over foto's die je wel en niet deelt, dan is er de optie iCloud-fotodelen. Wanneer je een foto opent in Foto's en drukt op het pictogram Delen linksonder, dan kun je kiezen voor iCloud-fotodelen.

Er wordt dan een deel-album aangemaakt, dat je voorziet van een naam en beschrijving, waarna je aangeeft met welke personen (Apple ID's) je het album wilt delen. Foto's die je toevoegt aan dit album worden vervolgens automatisch met deze mensen gedeeld. Het iCloud-fotodelen valt in zekere zin wel onder iCloud, maar gaat niet van je opslagruimte van iCloud af. Overigens houd jij de controle: wanneer je een album besluit niet meer te willen delen haal je het weer offline, waarna de andere personen er ook niet meer bij kunnen.

Met iCloud-fotodelen bepaal je zelf welke foto's je deelt met wie.

iCloud Drive

Dan is er nog iCloud Drive. Dat is in dit verhaal enigszins een vreemde eend in de bijt. In principe heeft iCloud Drive namelijk niets met fotobeheer te maken, maar omdat we in dit artikel duidelijkheid willen verschaffen in het iCloud-doolhof, is het belangrijk dat we ook deze optie even uitleggen. iCloud Drive laat zich het beste omschrijven als Apples versie van diensten als Dropbox en OneDrive.

Nu geldt dat natuurlijk voor iCloud in z'n geheel, alleen het probleem met iCloud was lange tijd dat er geen mogelijkheid was om de bestanden die door apps werden opgeslagen in iCloud, op een centrale plek te benaderen. Oftewel: een app als Pages kon wel bestanden uit iCloud openen, maar je kon niet een 'map' in iCloud openen om te zien welke bestanden je daarin allemaal had opgeslagen. Dat was overigens heel bewust, Apple wilde de functionaliteit van een clouddienst bieden, zonder de gebruiker lastig te vallen met extra handelingen; de dienst moest z'n werk doen op de achtergrond. Gebruikers gaven echter massaal aan dat ze toch graag meer controle wilden over hun bestanden.

iCloud Drive is te vergelijken met diensten als Dropbox en OneDrive.

Dat iCloud Drive niet primair bedoeld is voor de opslag van foto's, wil niet zeggen dat je de dienst daar ook niet voor kunt gebruiken. Het probleem is echter dat je in iOS zelf nog steeds geen manier hebt om de bestanden op een centrale plek te benaderen ... tenzij je daar een speciale app voor downloadt, zoals Documents Pro. Het voordeel daarvan is dat je met deze app door je bestanden kunt bladeren en dat het tevens een 'Office-app' is, waardoor je foto's heel eenvoudig rechtstreeks vanuit iCloud Drive in je documenten kunt plaatsen. Zo gebruik je iCloud Drive dus toch nog een beetje voor foto's. Een andere manier om iCloud Drive te benaderen is door op je pc of Mac te navigeren naar www.icloud.com, in te loggen met je Apple ID en te klikken op iCloud Drive. Dan krijg je een compleet overzicht te zien van alle bestanden die in iCloud Drive staan. Je kunt hier ook foto's naartoe uploaden.

1 Reactie(s) op: Zo beheer je al je foto's op je iPhone en iPad

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 april 2016 15:18 probeertehelpen
  Ik doe het altijd zo. Heb 3 TB opslag op een externe schijf.
  En zet daar al mijn foto's op van mijn ipad en andere toestellen. Heb nog een tweede schijf van 3 TB dat is een backup van de eerste externe schijf. Raakt dus nooit iets kwijt als er een kapot gaat. Een eenmalige investering. Ongeveer € 200. En nooit een maandelijks abonnement veel te duur. Hieronder een voorbeeldje

  https://www.youtube.com/watch?v=VW0ynoSL9_0
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.