Al je foto's in de cloud met Google Foto's

Door: dirk-schoofs | 19 augustus 2018 13:55

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Terwijl de fotocollectie op je smartphone toeneemt, groeit waarschijnlijk ook de ongerustheid dat je al die herinneringen wel eens zou kunnen kwijtraken. Google Foto’s springt in op die onrust, want het laat je gratis en onbeperkt foto’s uploaden in een hoge resolutie. Google analyseert het beeldmateriaal en voegt zelf trefwoorden toe. Je hoeft je kiekjes dus niet langer handmatig te back-uppen naar de cloud, te organiseren en in albums te verdelen.

Tip 01: Uploaden

Google Foto’s is beschikbaar op Android, iOS en via je browser. Het enige wat je nodig hebt, is een Google-account. Wanneer je voor het eerst de website bezoekt, zie je een lege pagina. Via de knop Uploaden kun je je lokaal opgeslagen foto’s selecteren en naar de server sturen. Op de computer stelt Google voor een tool te installeren die voortaan een online back-up maakt van alle foto’s die op je computer terechtkomen. Doet Google dat niet, dan kun je deze desktop uploader ook gewoon downloaden. Nadat je bent ingelogd, geef je aan van welke bronnen en mappen Google de bestanden automatisch moet overhevelen. Staat de map met foto’s die je wilt syncen niet in de lijst, dan kun je die toevoegen met de knop Map kiezen.

Tip 1 Geef aan van welke mappen Google de inhoud moet back-uppen.

Onbeperkt

Google Foto’s wordt iedere maand beter, maar weet dat je telkens ook wat van je privacy inlevert. Google kan veel informatie uit je beeldmateriaal extraheren en deze informatie inzetten voor reclamedoeleinden. Google Foto’s biedt onbeperkte opslag als de foto’s kleiner zijn dan 16 megapixel en video-opnames kleiner zijn dan 1080 pixels. Is het beeldmateriaal groter, dan zal Google het zelf verkleinen. Je kunt beslissen om de afbeeldingen in hun oorspronkelijke formaat te uploaden, maar dan tellen ze mee voor de toegewezen 15 GB aan online opslagruimte die Google deelt met Gmail en Google Drive.

Wanneer je voor Hoge kwaliteit kiest, krijg je gratis onbeperkte opslagruimte.
Laat niet iedereen meegenieten met je vakantie en deel je album enkel met specifieke personen

Tip 02: Albums

Zijn al je foto’s geüpload naar de cloud, dan kun je ze organiseren in albums. In de web-app ga je naar Albums en klik je op Nieuw album. Je ziet dan een overzicht van alle foto’s die in Google Foto’s staan. Kies de afbeeldingen die je wilt bundelen in het album, klik op Maken en geef het nieuwe album een naam. Klink linksboven op het vinkje om het album te bewaren. Om het album een coverfoto te geven, klik je rechtsboven op de drie puntjes en daarna op Albumomslag instellen. Een miniatuurweergave van de foto’s in je album verschijnt en je kunt een vinkje zetten bij de foto die je als cover wilt gebruiken.

Tip 2 Plaats een vinkje bij de foto die je als omslag wil gebruiken.

Tip 03: Gedeeld album

Wil je het thuisfront al vanaf je vakantieadres laten meegenieten met jouw vakantie, maar wil je dat niet ‘en plein public’ doen, dan kun je je net aangemaakte album ook delen. Klik in je album rechtsboven op het icoontje Delen. In het venstertje dat verschijnt, geef je de naam of het mailadres op van degene met wie je foto’s wilt delen. De genodigde ontvangt een bericht met de link naar het gedeelde album. Als beheerder kun je ook per persoon aangeven of die het album al dan niet mag bewerken. In een gedeeld album ziet iedereen die toegang heeft meteen wat de nieuwste foto’s zijn en welke foto’s onlangs zijn toegevoegd.

Tip 3 Geef een boodschap in die de bestemmeling van deze gedeelde map in zijn in-box zal ontvangen.
Zonder zelf ook maar één tag toe te voegen, worden objecten, locaties, dieren en situaties herkend

Tip 04: Autotagging

Een van de sterkste punten van Google Foto’s is autotagging. Zonder dat je zelf ook maar één tag hebt toegevoegd, herkent de toepassing zelfstandig objecten, locaties, dieren en situaties. Dat wordt duidelijk wanneer je op Albums klikt. Google heeft zelf al groepen samengesteld, zoals Plaatsen, Dingen, Video’s en Collages. Open je bijvoorbeeld de groep Dingen, dan zie je zelfs dat Google allemaal subgroepen aangemaakt heeft. Zo bestaat er bij ons zelfs een groep Ranch. We kunnen ons echter niet herinneren dat we ooit op een ranch zijn geweest, tot we de groep openen … En inderdaad, ooit hebben we paardgereden bij een boerderij. Verder kun je die autotagging ook gebruiken in zoekopdrachten, zelfs met ietwat ongewone zoektermen als smoking, kerk of shopping.

Tip 4 Soms krijg je een beter resultaat als je de Engelse zoekterm gebruikt.

Geen gezichtsherkenning

Het lijkt vreemd dat Google Foto’s wel je hond en je kat herkent, maar niet je vrouw en je kinderen. De spelbreker is de Europese privacyregelgeving. Hierdoor is de gelaatsherkenning die wel actief is in Amerika, uitgeschakeld in alle Europese landen. Om dit kenmerk toch te activeren, moet je eenmalig doen alsof je de app vanuit de VS opent. Dat kan via een VPN-app, bijvoorbeeld TunnelBear. Deze software is beschikbaar voor iOS, Android, Mac en Windows. Met TunnelBear heb je per maand de beschikking over 1 GB. Eén nadeel: je moet eerst de Google Foto’s-app van je telefoon verwijderen, dan in TunnelBear de locatie Amerika activeren en daarna opnieuw de foto’s uploaden.

Met TunnelBear kun je je locatie faken.

0 Reactie(s) op: Al je foto's in de cloud met Google Foto's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.