Al je muziek digitaal met Audacity

Door: maikel-dijkhuizen | 29 november 2016 07:09

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

Tip 05: Audacity

Audacity is een gratis audiobewerkingsprogramma. Hiermee neem je eenvoudig muziek van analoge geluidsbronnen op. Surf hiernaartoe en download het installatiebestand naar je computer. Er zijn versies voor Windows, OS X en Linux beschikbaar. In dit artikel gaan we aan de slag met de Windows-editie. De makers raden minimaal een processor met een kloksnelheid van 1 GHz en 2 GB RAM aan, al is het gebruik van snellere hardware geen overbodige luxe. Overigens kun je het installatiebestand met of zonder Engelstalige help-instructies downloaden. Voor de volledigheid kies je voor de complete installer-versie. Voer het exe-bestand uit en kies voor de Nederlandse taal. Je klikt viermaal op Volgende, waarna je bevestigt met Installeren. Via Volgende en Voltooien start je het programma voor de eerste keer op.

Tip 05 Het openingsscherm van Audacity oogt behoorlijk ingewikkeld, al valt dat in de praktijk reuze mee.
Met Audacity digitaliseer je muziek afkomstig van analoge geluidsbronnen

MAGIX Red Uw LP’s

Met Audacity en de juiste hardware is het digitaliseren van analoge muziek prima te doen. Vind je het ondanks de instructies in dit artikel lastig om de apparatuur aan te sluiten en wens je liever een kant-en-klaar softwarepakket? MAGIX Red Uw LP’s is een gebruiksvriendelijk alternatief. De fabrikant levert een usb-voorversterker mee waarop je het audiosignaal van een traditionele platenspeler versterkt doorstuurt naar je pc.

Er is hierbij ondersteuning voor de magneetsystemen MC (Moving Coil) en MM (Moving Magnet). Voor extra gebruiksgemak is er ook een lijningang voorhanden, dus je koppelt ook probleemloos een cassettedeck, bandrecorder en platenspeler met ingebouwde voorversterker aan dit compacte apparaatje. Het bijbehorende programma Audio Cleaning Lab helpt je om muziek van analoge geluidsdragers op eenvoudige wijze te digitaliseren. De nieuwste versie van MAGIX Red Uw LP’s is verkrijgbaar voor 79,99 euro.

Tip 06: Opnameapparaat

Belangrijk is dat Audacity het geluid, afkomstig van je (usb-)platenspeler, cassettedeck, bandrecorder of (voor)versterker, herkent als opnameapparaat. Bovenaan in de gebruikersomgeving doe je hiervoor een beroep op de zogeheten apparaat-werkbalk. Kies achter het microfoontje in het uitrolmenu de juiste ingang van je pc, zoals de analoge lijningang of usb-poort. Uiteraard wil je de muziek in stereogeluid vastleggen, dus laat je de instelling 2 opnamekanalen ongewijzigd. Selecteer in het laatste veld de luidsprekers die op je pc zijn aangesloten, zodat je gedigitaliseerde muziek op een later moment kunt terugluisteren.

Tip 06 Kies de juiste ingang waarvan je pc het geluid moet vastleggen.

Tip 07: Stukje opnemen

Je gaat nu als proef een stukje muziek opnemen, waarbij we de platenspeler als voorbeeld nemen. Leg een lp op de draaitafel en breng de arm met naald alvast in juiste positie. Wanneer het geluid via een aparte (voor)versterker wordt doorgestuurd, schakel je ook dit apparaat in. In de instellingen van de versterker geef je zo nodig aan dat je het audiosignaal in plaats van naar de speakers naar de analoge uitgang wilt doorsturen. Klik op de rode knop Opnemen om de opname te starten. Als het goed is, verschijnen er twee geluidsgrafieken in beeld. Klik na even wachten op de gele knop Stoppen. Benieuwd naar het resultaat? Je luistert het geluidsfragment terug door op de groene knop Afspelen te klikken. Controleer of er zowel uit de linker- als rechterspeaker geluid te horen is.

Tip 07 De twee geluidsgrafieken laten zien dat je analoge muziek in een stereosignaal vastlegt.

Tip 08: Volume bijstellen

Staat het volume naar jouw mening te laag of te hoog ingesteld? Je bepaalt zelf op welk volumeniveau je pc de opname vastlegt. Gebruik hiervoor de schuifregelaar achter het microfoontje in de werkbalk. Stel een logische waarde in voor het opnamevolume en neem weer een stukje van de lp op als proef. Probeer op deze manier het optimale volumeniveau voor je opname te bepalen.

Tip 08 Je past het volumeniveau van de opname naar eigen wens aan.
Bepaal zelf op welk volumeniveau je de opname vastlegt

0 Reactie(s) op: Al je muziek digitaal met Audacity

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.