Al je muziek digitaal met Audacity

Door: maikel-dijkhuizen | 29 november 2016 07:09

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4

Automatische labels

Heb je geen zin om telkens handmatig het beginpunt van een liedje op te zoeken om een audiobestand te splitsen? Audacity herkent op eigen houtje stiltes van een lp of cassettebandje en wijst op basis daarvan automatisch labels toe. Deze functie werkt weliswaar lang niet voor iedere geluidsdrager even goed, maar je kunt het natuurlijk altijd even proberen. Klik in het programmavenster op Analyseren / Silence Finder. In het volgende venster bepaal je aan welke criteria de stilte moet voldoen om een label te krijgen. Je geeft bijvoorbeeld aan dat de stilte langer dan een seconde moet duren. Voeg aan de labels onder de geluidsgrafiek de namen van de liedjes toe.

Stel de gewenste criteria voor de stilte in en voeg automatisch labels toe aan het muziekbestand.

Tip 13: Metadata bewerken

Tijdens het opslaan van een muziekbestand krijg je gelegenheid om metadata (tags) toe te voegen. Deze gegevens zijn belangrijk voor de vindbaarheid binnen een mediaprogramma op de pc of mobiele muziekbibliotheek op een smartphone of tablet. Twijfel je of alle gegevens correct zijn ingevuld? Je past deze gegevens naderhand gemakkelijk aan. Open het betreffende muziekbestand en ga naar Bestand / Metadata bewerken. Vul de juiste gegevens in en sluit het venster met OK. Je bewaart de wijzigingen door het muziekbestand opnieuw te bewaren. Via Bestand / Audio exporteren open je hiervoor het juiste menu.

Tip 13 voor de vindbaarheid in een muziekbibliotheek is het belangrijk dat de metadata-velden volledig zijn ingevuld.

Tip 14: Audio oppoetsen

Uiteraard lukt het bij een slechte opname nooit om een audiobestand te fabriceren dat spatzuiver klinkt. Wel kun je ongewenste geluiden enigszins wegwerken. Zo reduceer je bijvoorbeeld het ruisniveau van een opname van een lp. Open in Audacity het juiste audiobestand en kies voor Effecten / Ruisonderdrukking. Speel wat met de instellingen en pas met OK de wijzigingen toe. Bevalt het resultaat je niet? Met Ctrl+Z maak je iedere wijziging weer ongedaan. Neem ook de overige opties onder het menuonderdeel Effecten door om het geluid te optimaliseren. Voor sommige effecten is het eerst nodig om het juiste gedeelte in de geluidsgrafiek te selecteren.

Tip 14 Gebruik Audacity om opnames met veel ruis wat op te poetsen.

0 Reactie(s) op: Al je muziek digitaal met Audacity

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.