Al je programma's op een usb-stick

Door: ignace-de-groot | 02 juni 2014 10:20

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5

Wist je dat veel programma's geen installatie behoeven en dat die zich dus ook vanaf een usb-stick laten opstarten? En het wordt helemaal leuk als je je computer ook nog eens van die stick kunt opstarten! Je hebt je eigen kant-en-klare kantoor altijd op zak, met favoriete tools binnen handbereik.

01 Twee methodes

Portabele apps (ook wel portable apps of meeneemprogramma's) vanaf een usb-stick starten is niet zo moeilijk, althans niet wanneer je de pc op de gebruikelijke manier (vanaf harde schijf of SSD) hebt opgestart en je vanuit een vertrouwde Windows-omgeving opereert.

In deze workshop willen we wat verder gaan en het systeem in Windows opstarten vanaf een usb-stick waarop ook gelijk onze favoriete apps te vinden zijn. We geven twee verschillende methodes. Eén op basis van Hiren's BootCD en één met behulp van de herstelomgeving van Microsoft: WinPE, wat staat voor Preinstallation Environment.

02 HBCD: installeren

Aangezien Hiren's BootCD (HBCD) al eerder in deze reeks aan bod is gekomen, houden we het beknopt. Download HBCD als een zip-bestand, uitgepakt wordt dat een iso-bestand. Vervolgens download je YUMI. Plug een usb-stick in je pc van bij voorkeur minimaal 4 GB, geef die een duidelijke naam en start YUMI op.

Verwijs naar deze stick, selecteer Format x: Drive (Erase Content), ga naar de rubriek Other OS/Tools en kies Hiren's Boot CD. Klik op Browse, navigeer naar het iso-bestand en start de procedure met Create en met Ja.

03 HBCD: opstarten

Je hoeft niet in te gaan op het aanbod om nog bijkomende distributies aan de stick toe te voegen. Vervolgens start je een pc op met deze stick (eventueel door eerst het bootmenu op te roepen in het BIOS).

Het YUMI-startmenu verschijnt. Hierin klik je op Other OS and Tools / Hiren's Boot CD / Mini Windows XP. Even later verschijnt het bureaublad van een Windows XP-omgeving, reeds voorzien van allerlei nuttige tools. Vanaf stap 7 tonen we je hoe je aan deze stick je favoriete programma's toevoegt.

04 WinPE: formatteren

Voor wie HBCD niet kan waarderen is er nog WinPE. Weet echter dat die met (veel) minder portabele apps overweg kan. De voorbereiding is wat bewerkelijk en dien je vanaf een Windows 7-pc uit te voeren. Eerst formatteer je de stick. Ga in de verkenner naar Computer, klik met de rechtermuisknop op het te formatteren station en kies Formatteren. Zorg dat het bestandssysteem FAT32 is, voer een herkenbare naam in en druk op Starten. Eventueel kun je ook een grondigere formatteermethode kiezen, volg hiervoor stap drie en vier van een artikel op onze website.

0 Reactie(s) op: Al je programma's op een usb-stick

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.