Al je wachtwoorden in 1Password

Door: richard-veenstra | 14 december 2019 10:02

PCMWEB wachtwoord
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Op een gegeven moment weet je niet meer alle wachtwoorden uit je hoofd. De handigste oplossing is om een wachtwoordmanager te gebruiken, bijvoorbeeld 1Password. Deze tool is extreem geschikt als je veel apparaten van verschillende fabrikanten en met diverse besturingssystemen hebt. In dit artikel lees je hoe het programma werkt en hoe je jezelf de moeite kunt besparen om allerlei wachtwoorden te onthouden.

01 Abonnement uitkiezen

Om te beginnen, ga je naar www.1password.com. Klik op Try 1Password FREE en kies één van de twee opties die je wordt aangeboden. Je kunt kiezen uit een normaal abonnement van 3 dollar per maand en een familieplan voor 5 dollar per maand. Met dit familieplan mogen tot 5 verschillende mensen uit je familie de dienst gebruiken. Bovendien kun je op deze manier wachtwoorden en creditcardinformatie delen met mensen uit je gezin. Elk plan mag je 30 dagen gratis uitproberen, klik op Try FREE for 30 days.

02 Hoofdwachtwoord kiezen

Geef je naam en e-mailadres op en klik op Next. Er wordt nu een zescijferige code naar je mailadres gestuurd, geef deze code in en klik op Next. In de volgende stap geef je je creditcardinformatie op. Wil je eerst even de functies uittesten zonder betalingsinformatie achter te laten, klik dan onderin op Add card later. Kies nu een hoofdwachtwoord voor 1Password. Het is heel belangrijk hier een goed wachtwoord te kiezen, met dit wachtwoord log je in op al je apparaten waar je 1Password op gaat installeren. Sluit af door op Create 1Password account te klikken.

email digit

Kies een goed wachtwoord

Denk goed na over je hoofdwachtwoord of Master Password. Dit wachtwoord mag niet te makkelijk te raden zijn, maar moet wel door jou te onthouden zijn omdat het je sleutel is tot al je wachtwoorden. Een slimme tip is om een lang wachtwoord met een combinatie van woorden, cijfers en tekens te gebruiken. Kies bijvoorbeeld drie willekeurige woorden uit een online woordenlijst, combineer dit met een cijfer plus teken en kies daarnaast nog de naam van bijvoorbeeld je huisdier, maar dan geschreven met andere karakters. Mix de vijf elementen, zet er streepjes of spaties tussen en je hebt een vrij sterk wachtwoord. Een resultaat zou bijvoorbeeld kunnen zijn: boomhut-N3R0-ventilator-257%-tuesday. Moeilijk genoeg als wachtwoord, maar toch makkelijk te onthouden.

Master password

03 Geheime sleutel downloaden

Bij je hoofdwachtwoord hoort een geheime sleutel, de zogenaamde Secret Key. 1Password genereert deze automatisch voor je en deze heb je nodig als je op een ander apparaat in wilt loggen met je 1Password-wachtwoord. Dit om ervoor te zorgen dat iemand met jouw gehackte wachtwoord nog niks met jouw account kan beginnen. Deze code is erg belangrijk en moet je ergens opschrijven, 1Password kan deze namelijk niet voor je achterhalen als je het kwijt bent. Klik op Download om een Emergency Kit te downloaden, feitelijk gewoon een afdrukbaar documentje met je Secret Key.

04 Apps installeren

Nu is het tijd om op al je apparaten de app van 1Password te installeren. 1Password is beschikbaar voor Mac, Windows en Linux en kun je bovendien voor iOS, Android of Chrome OS downloaden. Als je op een apparaat voor de eerste keer inlogt, dan kun je handmatig de beide codes invoeren of de qr-code gebruiken die in je account wordt weergegeven. De code vind je door op Get the apps te klikken, bij Step Two zie je de code staan. In de mobiele app kun je bij Instellingen / Beveiliging kiezen of je Vingerafdruk ontgrendeling aanzet.

1 password app

05 Desktop-app downloaden

Vergeet ook niet om in de app voor Windows of macOS te downloaden. De app nestelt zich in de statusbalk van je besturingssysteem. Klik op het icoontje en log in met je Master Password. Klik op het tandwiel en kies voor de optie Voorkeuren. Ga naar Kluizen en je ziet dat je per account meerdere kluizen tot je beschikking hebt. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen wachtwoorden in de kluis Private opslaan, gedeelde wachtwoorden sla je op in de kluis Shared.

06 Nieuwe kluis maken

Een kluis aanmaken kan alleen in de browserversie van 1Password. Hier klik je rechts op Vaults en kies je voor + New Vault. Geef een naam en omschrijving op een klik op Create Vault. Om de eigenschappen van een kluis te veranderen, klik je erop en kies je voor Edit details. Je kunt een kluis verwijderden door op More actions / Delete Vault te klikken. Hier kun je ook een kluis geschikt maken voor onderweg door op Safe for Travel te klikken, hierover later meer.

Vault details

1 Reactie(s) op: Al je wachtwoorden in 1Password

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 december 2019 19:16 Malachi
    Ik gebruik 1password al een paar jaren en vorig jaar werd ik gedwongen om over te schakelen naar de nieuwe omgeving met de maandelijkse/jaarlijkse contributie. Is nog altijd top… vind alleen de familie versie vreselijk: Zorg er dus voor dat je de sleutel download, want anders heb je een gigantisch probleem als je je wachtwoord vergeet.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.