Al je wachtwoorden in 1Password

© CIDimport

Al je wachtwoorden in 1Password

Geplaatst: 14 december 2019 - 08:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Richard Veenstra

Op een gegeven moment weet je niet meer alle wachtwoorden uit je hoofd. De handigste oplossing is om een wachtwoordmanager te gebruiken, bijvoorbeeld 1Password. Deze tool is extreem geschikt als je veel apparaten van verschillende fabrikanten en met diverse besturingssystemen hebt. In dit artikel lees je hoe het programma werkt en hoe je jezelf de moeite kunt besparen om allerlei wachtwoorden te onthouden.

01 Abonnement uitkiezen

Om te beginnen, ga je naar www.1password.com. Klik op Try 1Password FREE en kies één van de twee opties die je wordt aangeboden. Je kunt kiezen uit een normaal abonnement van 3 dollar per maand en een familieplan voor 5 dollar per maand. Met dit familieplan mogen tot 5 verschillende mensen uit je familie de dienst gebruiken. Bovendien kun je op deze manier wachtwoorden en creditcardinformatie delen met mensen uit je gezin. Elk plan mag je 30 dagen gratis uitproberen, klik op Try FREE for 30 days.

02 Hoofdwachtwoord kiezen

Geef je naam en e-mailadres op en klik op Next. Er wordt nu een zescijferige code naar je mailadres gestuurd, geef deze code in en klik op Next. In de volgende stap geef je je creditcardinformatie op. Wil je eerst even de functies uittesten zonder betalingsinformatie achter te laten, klik dan onderin op Add card later. Kies nu een hoofdwachtwoord voor 1Password. Het is heel belangrijk hier een goed wachtwoord te kiezen, met dit wachtwoord log je in op al je apparaten waar je 1Password op gaat installeren. Sluit af door op Create 1Password account te klikken.

email digit

© PXimport

Kies een goed wachtwoord

Master password

© PXimport

03 Geheime sleutel downloaden

Bij je hoofdwachtwoord hoort een geheime sleutel, de zogenaamde Secret Key. 1Password genereert deze automatisch voor je en deze heb je nodig als je op een ander apparaat in wilt loggen met je 1Password-wachtwoord. Dit om ervoor te zorgen dat iemand met jouw gehackte wachtwoord nog niks met jouw account kan beginnen. Deze code is erg belangrijk en moet je ergens opschrijven, 1Password kan deze namelijk niet voor je achterhalen als je het kwijt bent. Klik op Download om een Emergency Kit te downloaden, feitelijk gewoon een afdrukbaar documentje met je Secret Key.

04 Apps installeren

Nu is het tijd om op al je apparaten de app van 1Password te installeren. 1Password is beschikbaar voor Mac, Windows en Linux en kun je bovendien voor iOS, Android of Chrome OS downloaden. Als je op een apparaat voor de eerste keer inlogt, dan kun je handmatig de beide codes invoeren of de qr-code gebruiken die in je account wordt weergegeven. De code vind je door op Get the apps te klikken, bij Step Two zie je de code staan. In de mobiele app kun je bij Instellingen / Beveiliging kiezen of je Vingerafdruk ontgrendeling aanzet.

1 password app

© PXimport

05 Desktop-app downloaden

Vergeet ook niet om in de app voor Windows of macOS te downloaden. De app nestelt zich in de statusbalk van je besturingssysteem. Klik op het icoontje en log in met je Master Password. Klik op het tandwiel en kies voor de optie Voorkeuren. Ga naar Kluizen en je ziet dat je per account meerdere kluizen tot je beschikking hebt. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen wachtwoorden in de kluis Private opslaan, gedeelde wachtwoorden sla je op in de kluis Shared.

06 Nieuwe kluis maken

Een kluis aanmaken kan alleen in de browserversie van 1Password. Hier klik je rechts op Vaults en kies je voor + New Vault. Geef een naam en omschrijving op een klik op Create Vault. Om de eigenschappen van een kluis te veranderen, klik je erop en kies je voor Edit details. Je kunt een kluis verwijderden door op More actions / Delete Vault te klikken. Hier kun je ook een kluis geschikt maken voor onderweg door op Safe for Travel te klikken, hierover later meer.

Vault details

© PXimport

07 Wachtwoorden toevoegen

Als je al je apparaten hebt verbonden met je 1Password-account kun je beginnen om wachtwoorden aan de dienst toe te voegen. Zorg dat je bent ingelogd op de app en bezoek een website. Typ je inloggegevens en zodra je bent ingelogd, geeft 1Password een popup-venster weer. Achter Kluis geef je aan in welke kluis het wachtwoord moet worden opgeslagen. Achter Naam zal het de naam van de site weergeven, deze kun je uiteraard wijzigen. Achter Tags kun je nog steekwoorden opgeven. Klik op Inloggevens bewaren en het wachtwoord is in je 1Password-account opgeslagen.

08 Laten invullen

Zodra je nu op één van je apparaten bij een website of app wilt inloggen, dan zal 1Password onder een inlogveld een melding geven, tik op Vul automatisch in met 1Password. Op je smartphone log je nu in door je vinger op de vingerafdrukscanner te leggen of door je hoofdwachtwoord op te geven. Als 1Password de dienst goed herkent, hoef je alleen maar de actie te bevestigen en alle inloggegevens worden naar het inlogveld gekopieerd.

09 Automatisch genereren

Als 1Password de dienst niet herkend, kun je zoeken naar wachtwoorden. Tenminste, in de desktopversies van de app. Klik op het icoontje in de statusbalk van Windows of macOS en geef je zoekopdracht in op het veld Search Alle kluizen. Met de desktopversie kun je 1Password ook automatisch een sterk wachtwoord laten genereren. Klik op + Generate Password. Je merkt dat de Nederlandse vertalingen af en toe een beetje achterblijven, sommige onderdelen zijn wel vertaald, bij andere onderdelen moet je het doen met de Engelse termen.

alle kluizen

© PXimport

10 Wachtwoorden bijwerken

1Password houdt automatisch voor je bij of je voor twee diensten hetzelfde wachtwoord gebruikt. Open je desktop-app om al je wachtwoorden in te zien. Aan de linkerkant zie je alle diensten waarvoor je een wachtwoord in 1Password hebt opgeslagen. Klik je op een dienst, dan zie je je aanmeldnaam en in welke kluis het wachtwoord is opgeslagen. Als een wachtwoord ook voor een andere dienst wordt gebruikt, geeft de app een rode balk weer met de melding Hergebruikt wachtwoord. Klik op het driehoekje om te zien voor welke andere diensten je dit wachtwoord gebruikt.

11 2FA toevoegen

Sommige websites en diensten werken met twee-staps-verificatie, oftewel 2FA. Als een dienst dit ondersteunt, zie je een paarse balk in je kluis. Klik op het driehoekje en klik op Learn how to use two-factor authentication. Je wordt naar de informatiepagina van de desbetreffende dienst geleid om deze optie voor de dienst in te schakelen. Je moet in de webversie van 1Password naar je profielpagina gaan en op More actions / Manage Two-Factor Authentication klikken. Je moet nog wel even een authenticator-app installeren: Authy of Microsoft Authenticator. Met deze app scan je dan de qr-code die wordt weergegeven.

2FA

© PXimport

Authenticator-app

My profile

© PXimport

12 Safe for travel

Sommige landen willen meer van jou weten dan noodzakelijk, voor deze landen is Safe for Travel een slimme optie. Ga naar de webversie van 1Password, klik op je naam rechts bovenin, kies voor My profile en schakel Travel Mode in. Kluizen die je niet als Safe for Travel hebt gemarkeerd in stap 06 zijn onmiddellijk van je apparaten verwijderd. Als nu een overijverige douanier je Facebook-wachtwoord wil weten, kun je met een gerust hart zeggen dat je het wachtwoord niet weet. 1Password op je smartphone of laptop heeft ook geen enkele referentie meer in de app staan.

Safe for travel

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000