Al je wachtwoorden in 1Password

Door: richard-veenstra | 14 december 2019 10:02

PCMWEB wachtwoord
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

07 Wachtwoorden toevoegen

Als je al je apparaten hebt verbonden met je 1Password-account kun je beginnen om wachtwoorden aan de dienst toe te voegen. Zorg dat je bent ingelogd op de app en bezoek een website. Typ je inloggegevens en zodra je bent ingelogd, geeft 1Password een popup-venster weer. Achter Kluis geef je aan in welke kluis het wachtwoord moet worden opgeslagen. Achter Naam zal het de naam van de site weergeven, deze kun je uiteraard wijzigen. Achter Tags kun je nog steekwoorden opgeven. Klik op Inloggevens bewaren en het wachtwoord is in je 1Password-account opgeslagen.

08 Laten invullen

Zodra je nu op één van je apparaten bij een website of app wilt inloggen, dan zal 1Password onder een inlogveld een melding geven, tik op Vul automatisch in met 1Password. Op je smartphone log je nu in door je vinger op de vingerafdrukscanner te leggen of door je hoofdwachtwoord op te geven. Als 1Password de dienst goed herkent, hoef je alleen maar de actie te bevestigen en alle inloggegevens worden naar het inlogveld gekopieerd.

09 Automatisch genereren

Als 1Password de dienst niet herkend, kun je zoeken naar wachtwoorden. Tenminste, in de desktopversies van de app. Klik op het icoontje in de statusbalk van Windows of macOS en geef je zoekopdracht in op het veld Search Alle kluizen. Met de desktopversie kun je 1Password ook automatisch een sterk wachtwoord laten genereren. Klik op + Generate Password. Je merkt dat de Nederlandse vertalingen af en toe een beetje achterblijven, sommige onderdelen zijn wel vertaald, bij andere onderdelen moet je het doen met de Engelse termen.

alle kluizen

10 Wachtwoorden bijwerken

1Password houdt automatisch voor je bij of je voor twee diensten hetzelfde wachtwoord gebruikt. Open je desktop-app om al je wachtwoorden in te zien. Aan de linkerkant zie je alle diensten waarvoor je een wachtwoord in 1Password hebt opgeslagen. Klik je op een dienst, dan zie je je aanmeldnaam en in welke kluis het wachtwoord is opgeslagen. Als een wachtwoord ook voor een andere dienst wordt gebruikt, geeft de app een rode balk weer met de melding Hergebruikt wachtwoord. Klik op het driehoekje om te zien voor welke andere diensten je dit wachtwoord gebruikt.

11 2FA toevoegen

Sommige websites en diensten werken met twee-staps-verificatie, oftewel 2FA. Als een dienst dit ondersteunt, zie je een paarse balk in je kluis. Klik op het driehoekje en klik op Learn how to use two-factor authentication. Je wordt naar de informatiepagina van de desbetreffende dienst geleid om deze optie voor de dienst in te schakelen. Je moet in de webversie van 1Password naar je profielpagina gaan en op More actions / Manage Two-Factor Authentication klikken. Je moet nog wel even een authenticator-app installeren: Authy of Microsoft Authenticator. Met deze app scan je dan de qr-code die wordt weergegeven.

2FA

Authenticator-app

Tweestapsverificatie is een extra beveiliging om echt te weten dat de juiste persoon toegang krijgt tot een app of website. Het is daarom niet mogelijk om deze authenticatie door 1Password zelf te laten doen, dat is alsof je de sleutel van de kluis in de kluis zelf legt. Hier vind je allerlei informatie over het gebruik van een authenticator-app met 1Password.

My profile

12 Safe for travel

Sommige landen willen meer van jou weten dan noodzakelijk, voor deze landen is Safe for Travel een slimme optie. Ga naar de webversie van 1Password, klik op je naam rechts bovenin, kies voor My profile en schakel Travel Mode in. Kluizen die je niet als Safe for Travel hebt gemarkeerd in stap 06 zijn onmiddellijk van je apparaten verwijderd. Als nu een overijverige douanier je Facebook-wachtwoord wil weten, kun je met een gerust hart zeggen dat je het wachtwoord niet weet. 1Password op je smartphone of laptop heeft ook geen enkele referentie meer in de app staan.

Safe for travel

1 Reactie(s) op: Al je wachtwoorden in 1Password

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 16 december 2019 19:16 Malachi
    Ik gebruik 1password al een paar jaren en vorig jaar werd ik gedwongen om over te schakelen naar de nieuwe omgeving met de maandelijkse/jaarlijkse contributie. Is nog altijd top… vind alleen de familie versie vreselijk: Zorg er dus voor dat je de sleutel download, want anders heb je een gigantisch probleem als je je wachtwoord vergeet.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.