Al uw pc's onder controle

Door: dennis-gandasoebrata | 19 augustus 2010 09:44

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

In de meeste bedrijven vindt u een systeembeheerder die ervoor zorgt dat de machines in het netwerk in tiptop staat verkeren. Problemen worden op afstand verholpen, software wordt automatisch bijgewerkt en documenten zijn netjes opgeslagen op één centrale locatie. Met een paar slimme handelingen kunt u het beheer van uw computers thuis ook stroomlijnen, en in deze Expertcurusus laten we u zien hoe u dat doet!

Updaten van overige programma's

Bij het beheer van meerdere computers speelt gecentraliseerde opslag van bestanden een grote rol. U wilt bijvoorbeeld dat documenten van gebruikers altijd toegankelijk zijn op alle machines en dat er geen verschillende versies van dezelfde bestanden ontstaan. Dit geldt niet alleen voor gebruikersbestanden, maar ook voor software die door gebruikers worden gedownload. Het is niet handig als elk installatiepakket meerdere malen wordt gedownload, terwijl het al eerder door een andere gebruiker is binnengehaald op een andere computer.

Synchroniseren

Synchroniseer de verschillende mappen binnen uw netwerk. SyncToy is een gratis programma waarmee u de inhoud van gekoppelde mappen gelijk houdt. De grote meerwaarde ten opzichte van andere synchronisatieprogramma's is de keuze die u hebt bij het selecteren van de juiste synchronisatievorm. Zo kunt u ervoor kiezen om beide mappen identiek aan elkaar te houden, maar ook om de inhoud van een andere map telkens bij te werken met nieuwe bestanden, zonder de oude bestanden te verwijderen.

U vindt SyncToy 2.1 hier. Na installatie start u het tooltje via Start / Alle programma's / SyncToy 2.1. Klik op Create New Folder Pair. Bij Left Folder geeft u de eerste map op die u wilt koppelen. Bij Right Folder geeft u de bijbehorende tweede map op. Klik op Next. Nu kiest u de synchronisatiemethode. Bij de optie Synchronize worden nieuwe en bijgewerkte bestanden beide kanten op gekopieerd. Zijn er bestanden verwijderd of van een andere naam voorzien, dan wordt dit ook in de andere map gedaan. Bij de tweede optie - Echo - worden nieuwe en bijgewerkte bestanden beide kanten op gekopieerd. Bestanden die zijn verwijderd of een andere naam hebben gekregen, worden alleen doorgevoerd van de linker naar de rechtermap, en niet andersom. Met de derde optie - Contribute - kopieert u nieuwe en bijgewerkte bestanden van links naar rechts. Bestanden die een nieuwe naam hebben gekregen in de linkermap, worden in de rechtermap doorgevoerd. Er worden nooit bestanden verwijderd.

SyncToy synchroniseert mappen met gebruikersdocumenten en installatiebestanden.

Automatische synchronisatie

Stel SyncToy op de verschillende computers zo in dat de synchronisatie automatisch plaatsvindt. U gebruikt hiervoor de Taakplanner van Windows. In Windows XP kiest u Start / Alle programma's / Bureau-accessoires / Systeemwerkset / Geplande taken. Dubbelklik op Nieuwe taak toevoegen, en klik op Volgende. Klik op Bladeren en selecteer SyncToyCmd.exe (u vindt dit bestand in de programmamap van SyncToy). Klik op Volgende. Bij Deze taak uitvoeren kiest u voor Dagelijks, waarna u bevestigt met Volgende. Geef de gewenste tijd op waarop de synchronisatie moet plaatsvinden (bijvoorbeeld 's nachts, als niemand de computer gebruikt). Geef daarnaast aan onder welke gebruikersaccount de taak moet worden uitgevoerd. In het eindscherm kiest u voor Geavanceerde eigenschappen voor deze taak openen wanneer ik op Voltooien klik. Op het tabblad Taak geeft u de volgende regel op in het vak Uitvoeren: X:\Program Files\SyncToy 2.1\SyncToyCmd.exe" -R "Profielnaam". Vervang X daarbij voor het station waarop u SyncToy hebt geïnstalleerd en 'Profielnaam' door de naam van het mappaar dat u wilt synchroniseren. Klik op OK. De taak is ingepland.

In Windows Vista en Windows 7 opent u het menu Start en typt u Taken plannen in het zoekvak om de Taakplanner te openen. Kies voor Basistaak maken. Bij Naam en Beschrijving geeft u een passende omschrijving op. Klik op Volgende. Kies voor Dagelijks, en klik op Volgende. Geef het gewenste synchronisatietijdstip op en klik op Volgende. Kies Een programma starten. Geef in het vak Programma/script het volgende op: "X:\Program Files\SyncToy 2.1\SyncToyCmd.exe''. Bij het vak Paramaters toevoegen typt u -R "Profielnaam". Klik op Volgende, controleer de instellingen en klik op Voltooien.

U kunt SyncToy automatisch data laten synchroniseren tussen diverse computers.

Servicepack-installaties

Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de grote updates, zoals die van servicepacks voor Windows. Regelmatig verschijnen er nieuwe servicepacks voor Windows, die een grote hoeveelheid updates bevatten. Normaal gesproken worden deze gedownload via Windows Update. Bent u een gevorderde gebruiker die liever alles in de hand houdt (of hebt u op de locatie waar de machines staan een tragere internetverbinding)? Servicepacks voor Windows zijn ook als 'netwerkinstallatiepakket' beschikbaar. Deze minder bekende uitvoering van het servicepack is bedoeld voor omgevingen met meerdere computers. Met het netwerk­installatiepakket haalt u één keer het volledige servicepack binnen. Dit installatiepakket kunt u vervolgens gebruiken om op elke computer te installeren. De computers hoeven dus niet elk zelf het servicepack meer binnen te halen. Plaats het pakket in een gedeelde netwerkmap en start de installatie op de verschillende computers. De servicepack-installatie voor Windows XP vindt u hier, de Vista-variant hier.

Voor Windows 7 is op het moment van schrijven nog geen servicepack verschenen.

0 Reactie(s) op: Al uw pc's onder controle

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.