Algebra uitgelegd met MathPapa

Door: dirk-schoofs | 05 december 2018 15:31

How To

Als ouder kom je enkele linke boobytraps op je pad tegen. Eén daarvan is wanneer je kroost vraagt om even te helpen bij algebra. Op die avond loop je het gevaar te degraderen van alwetende gezinsheld tot randdebiel die persoonlijk verantwoordelijk is voor het slechte cijfer. Ontwijk deze valstrik en verwijs je kroost naar MathPapa.

Stap 1: Opgave

Op een rekenmachine tik je de cijfers en de bewerkingen in en hopla: daar is het resultaat. Bij algebra is het belangrijk dat je weet wat je doet en dat je de juiste stappen volgt. MathPapa heeft een online calculator gemaakt die twee bedoelingen heeft: hij lost de algebra-opgave op én hij legt stap voor stap uit hoe hij tot de oplossing is gekomen. Ideaal dus voor scholieren en hun ouders die hun tanden stuk bijten op deze materie. Hier vind je de algebra-calculator. In het witte vakje geef je de opgave in en daarna klik je op de knop Calculate it. De snelste manier om deze calculator in de vingers te krijgen, is via de pagina met voorbeelden. Die worden geleidelijk aan moeilijker en zijn netjes per wiskundig probleem gerangschikt.

Noteer de opgave en klik op de knop Calculate it.

Stap 2: Stappen

Als je eigen wiskundige uitdrukkingen typt, moet je wel rekening houden met enkele symbolen die de calculator begrijpt. + en zijn geen problemen, maar voor vermenigvuldigen gebruik je * en voor delen /. Het symbool ^ geeft een exponent aan. 63 schrijf je dus als 6^3, terwijl je vierkantswortel noteert als sqrt. Je schrijft bijvoorbeeld sqrt(9) in plaats van √9. Natuurlijk kom je er niet van af met domweg x=5 in te vullen als oplossing voor 4x+2=2(x+6). Bij algebra is gokken immers verboden. Daarom bouwt MathPapa in dit geval in vier stappen de logica op, waardoor de rekentool tot deze oplossing komt.

MathPapa legt heel aanschouwelijk uit hoe je tot de oplossing komt.

Stap 3: Filmpjes en grafieken

Wanneer het om een bepaald type vergelijking gaat, legt de virtuele leraar hier ook nog met filmpjes uit welke vuistregels je moet kennen. In het tabblad Lessons staan immers verwijzingen naar theorielessen bij de Khan Academy. De lessen worden wel in het Engels gegeven. Bovendien kun je ook vergelijkingen plotten of grafisch uitvoeren voor het geval je parabolen, ongelijkheden en lijnen wilt berekenen.

Afhankelijk van de opgave produceert de tool ook de grafiek.

0 Reactie(s) op: Algebra uitgelegd met MathPapa

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.