Alle foto’s op een rij met deze tools

Door: dirk-schoofs | 01 maart 2020 16:22

HiDrive
How To

Omdat we constant met een camera op zak lopen, produceren we veel meer foto’s dan ooit. Met die stortvloed aan kiekjes en filmpjes raak je langzamerhand het overzicht kwijt, zeker als je te enthousiast bent ingegaan op het aanbod van verschillende gratis online opslagdrives. Het opslaan van je foto’s is één, slimme software om al die foto’s te taggen, sorteren en categoriseren is daardoor ook hard nodig. We bekijken de mogelijkheden van de zware kanonnen Dropbox, OneDrive en Google.

Tip 01: Mappenstructuur

Voor veel computergebruikers blijft Dropbox de nummer een als het gaat om cloudgebaseerde opslag. Dropbox (gratis 2 GB webruimte) maakt het gemakkelijk om bestanden online te synchroniseren, maar op het vlak van fotobeheer heeft deze service de afgelopen jaren veel van zijn pluimen verloren. Dropbox’ fotomanager Carousel ging in 2016 op de schop en zelfs de functie om eenvoudige fotoalbums te maken stierf een stille dood. In haar supportpagina’s toont deze dienst twee manieren om je beeldmateriaal te organiseren: via Camera uploads en via de knop Foto’s. Maar er is nog een derde manier, die met de handgemaakte mappen. Maak op je pc in de map Dropbox een lokale map Foto’s aan en creëer daarin een logische structuur van sub- en sub-submappen. Stel dat je een map Reizen noemt, dan maak je daarin de mappen 2017Rome, 2018Ardennen, 2019Bretagne enzovoort. Dropbox zal dan automatisch een online back-up maken. Dit is overigens ook de makkelijkste manier om de mappen met anderen te delen.

Dropbox
Tip 01 Wanneer je de jaartallen aan het begin van de mapnaam zet, zal Dropbox ze meteen rangschikken.

Organisatie per dag

Maak je ontzettend veel foto’s, dan kan het handiger zijn om deze per dag of per maand te ordenen. Tru is een tool waarmee je eerst een bronmap met ongeordende fotobestanden selecteert op een drive, bijvoorbeeld de lokale Dropbox-map. Daarna maak je in dezelfde directory een nieuwe lege doelmap. Vervolgens zal Tru op de achtergrond de inhoud van de bronmap naar de doelmap overbrengen en per maand of dag mappen genereren. Je hebt de keuze tussen submappen volgens het YYYY-MMM-formaat (bijvoorbeeld 2017-aug), het YYYY-MM-formaat (bijvoorbeeld 2017-08) of YYYY-MMM-dd (bijvoorbeeld 2017-aug-16). Je kunt ook verschillende bronmappen selecteren om ze vervolgens allemaal naar dezelfde doelmap per dag of per maand over te zetten. Met de gratis versie kun je 5.000 foto’s op die manier verdelen, wil je dit onbeperkt doen, dan moet je 19,95 dollar per jaar betalen.

Truorganizer
Selecteer de bronmappen die Tru moet verdelen in mappen geselecteerd op dag of maand.

Tip 02: Camera uploads

Wanneer je Camera uploads inschakelt op een mobiel toestel zal de inhoud van je camerarol in de gelijknamige map op Dropbox terechtkomen. Open de app op je smartphone of tablet, ga naar je profiel en tik op het tandwiel-icoontje om bij Camera uploads te komen. Hier kun je ook nog aangeven of je video’s automatisch wilt laten uploaden. Onder aan dit scherm geef je aan of deze functie alleen vanaf nu of op alle foto’s van de camerarol wilt toepassen. Bovendien vraagt Dropbox of je de foto’s in de heic-indeling wilt omzetten naar het jpg-formaat. Hoewel Dropbox de conversie aanbeveelt, ondersteunt ze ook gewoon heic- en heiv-bestanden. Heic is het afbeeldingsformaat, heiv het videoformaat wat Apple-toestellen vanaf iOS 11 meekrijgen. Al deze mediabestanden belanden in dezelfde map: Camera Uploads. Daar kun je ze sorteren op naam, wijzigingsdatum, type, extensie en grootte. Tags toevoegen of albums maken is niet mogelijk. Je favoriete foto’s selecteren met een ster dan weer wel.

Dropbox camera-uploads
Tip 02 Dropbox ondersteunt ook heic-bestanden.
Als je door de lijst scrolt, zie je opeens allemaal foto’s die je zelf nooit hebt geüpload

Tip 03: De knop Foto’s

In de webversie van Dropbox staat links ook de knop Foto’s die alle fotobestanden op een tijdlijn plaatst en deze groepeert per dag. Dat klinkt goed, maar als je door de lijst scrolt, zul je merken dat er veel foto’s bij staan die jij zelf nooit hebt opgeslagen. Dat voorval doet zich voor wanneer Dropbox een map synchroniseert waarin bijvoorbeeld schermafbeeldingen of illustraties van een grafisch ontwerp zitten. Ook die beelden zullen dan in de lijst van Foto’s verschijnen. Zo gebeurde het bij ons dat alle portretfoto’s van een collega uit een personeelslijst op deze manier tussen onze persoonlijke foto’s zijn geraakt.

Foto's
Tip 03 Ook andere afbeeldingen dan alleen je eigen geüploade foto’s worden door Dropbox verzameld.

Tip 04: Georganiseerd

Ook Microsoft OneDrive (5 GB gratis opslag) is hoofdzakelijk bedoeld voor wie niet langer aan een vaste werkplek gebonden wil zijn. Ook bij deze dienst is fotobeheer niet de hoofdzaak. In Windows 10 is OneDrive geïntegreerd, maar wil je het op een ander besturingssysteem gebruiken, dan moet je het zelf installeren. Ook deze dienst herkent de foto’s tussen je bestanden en plaatst die in de map Foto’s. OneDrive ordent de foto’s zelf per dag, maand en jaar. De recente kiekjes staan bovenaan. Bovendien gebruikt OneDrive artificiële intelligentie in een poging om de nieuwe foto’s alvast van trefwoorden te voorzien. Al merken we dat de inspiratie van Microsoft lang niet zo treffend is als die van Google Foto’s.

OneDrive
Tip 04 OneDrive rangschikt de foto’s vanzelf al op een tijdlijn.
De trefwoordeninspiratie van Microsoft is lang niet zo treffend als die van Google Foto’s

Tip 05: Trefwoorden

Tags zijn bijzonder handig om later een foto snel terug te vinden. De voorstellen voor trefwoorden worden voorafgegaan door een hashtag. Wanneer je op de knop Tags klikt, zie je alle trefwoorden die OneDrive voorstelt. Door op een foto te klikken, wordt de albumweergave geopend. Rechtsboven staat een rond pictogram met een i om de informatie over de foto te openen. Selecteer de foto’s waarvan je de trefwoorden wilt aanpassen en klik dan bovenaan op de knop Tags bewerken. Nu kun je je eigen trefwoorden toevoegen of een of meerdere tags aan de foto(’s) toevoegen die OneDrive zelf voorstelt.

Tags
Tip 05 Je kunt een van de bestaande tags selecteren of zelf een trefwoord toevoegen.

Tip 06: Albums

OneDrive maakt automatisch albums aan op basis van de dag waarop je de foto of de video hebt opgenomen. Ben je daar niet van gediend, dan kun je deze functie in de instellingen van OneDrive uitschakelen. Klik daarvoor op het tandwieltje en daarna op de knop Foto’s.

Wil je een aantal foto’s met je vrienden delen, dan kun je ze in een album zetten. Selecteer Albums en daarna Nieuw album, geef een naam aan het nieuwe album. Selecteer vervolgens de foto’s en klik op Album toevoegen.

Albums
Albums aanmaken is in OneDrive een fluitje van een cent.

Gebundelde weergave

Gebruik je meer dan één clouddienst, dan komt er een dag dat je je haren uittrekt, omdat je niet meer weet bij welke dienst je die ene foto hebt opgeslagen. MultCloud behandelt meer dan dertig online drives alsof het één grote harde schijf zou zijn. Met de gratis versie kun je tot 2 TB aan gegevens verzamelen, daarna is de service best duur (7,99 dollar per maand). Een alternatief vind je in de Microsoft Store: Cloud Drive (gratis, met reclame) om vanuit één applicatie de inhoud van onder andere OneDrive, Google Drive en Dropbox te beheren. Voor de iPhone en iPad is er EasyCloud Ultimate (4,99 euro) om al je foto’s en video’s op de besproken online opslagplaatsen op je apparaat of Apple TV te tonen.

Cloud Drive
We loggen via Cloud Drive in bij Dropbox, OneDrive en Google Foto’s.

Tip 07: Einde synchronisatie

Met een Google-account beschik je over 15 GB gratis opslagruimte die verdeeld wordt over Google Drive, Gmail en Google Foto’s. Tot 10 juli 2019 verschenen alle foto’s die je in Google Drive hebt opgeslagen ook altijd in Google Foto’s. Omdat veel gebruikers dit verwarrend vonden, is Google gestopt met de synchronisatie tussen beide diensten. Dat betekent dat een bewerking die je in Google Foto’s uitvoert niet meer automatisch toegepast wordt op de kopie in Google Drive. En wanneer je een afbeelding op Drive verwijdert, zal deze nog gewoon in Foto’s blijven staan, tenzij je ‘m daar ook weghaalt. Kom je uiteindelijk ruimte tekort, bedenk je dan dat de uploads van voor de scheidingsdatum nog op zowel Drive als Foto’s staan.

Einde synchronisatie
Halverwege 2019 is Google gestopt met de automatische synchronisatie tussen Drive en Foto’s omdat het te veel verwarring opriep.
Je kunt alle foto’s doorzoeken op trefwoorden die je zelf niet eens hebt hoeven toevoegen

Tip 08: Back-up/synchronisatie

Geeft het je meer gemoedsrust om foto’s toch automatisch naar Google Drive én Google Foto’s te uploaden, dan kun je gebruikmaken van de back-up en synchronisatie-app van Google. Start de app, log in met je Google-account en selecteer de mappen die je wilt back-uppen naar Google Drive. Voor foto’s heb je de keuze tussen Hoge kwaliteit en Originele kwaliteit. Bij Hoge kwaliteit zal Google de foto’s die groter zijn dan 16 megapixel en video’s met een hogere resolutie dan 1080p comprimeren. Deze gecomprimeerde bestanden tellen niet mee voor de berekening van je datacapaciteit. Onderaan in de app vind je het vakje om je foto’s en video’s ook automatisch te uploaden naar Google Foto’s. Dit is dan ook een prima oplossing voor het bewaren van een back-up van je foto’s, en als je dezelfde kiekjes op Google Foto’s wilt kunnen doorbladeren.

Voorkeuren
Tip 08 In de Back-up en synchronisatietool kun je de dubbele upload instellen.

Tip 09: Organisatietalent

Google Drive mag dan interessant zijn om een back-up van je foto’s op te slaan, maar het kan niet tippen aan het organisatietalent van Google Foto’s dat via allerlei intelligente functies erin slaagt om orde in iedere fotochaos te scheppen. Eerst sorteert Google Foto’s alle kiekjes op datum, met de nieuwste bovenaan. Heel prettig is dat je alle foto’s kunt doorzoeken op trefwoorden die je zelf niet eens hebt hoeven toevoegen. Je herinnert je vaag een foto met een orang-oetan of een foto waarop iemand zijn tong uitsteekt, maar waar staan die ook alweer? Wij vonden ze direct als we ‘orang-oetan’ of ‘tong’ in het zoekvak typten. De geïntegreerde Assistent kan je bovendien helpen een fotoboek, filmpje, collage of diamontage te maken om dit vervolgens te kunnen delen met je vrienden. In sommige landen onderscheidt Google Foto’s zich door gezichtsherkenning, iets waar zijn voorganger Picasa ook al goed in was, maar in Nederland is die functie niet mogelijk door de privacywetgevening.

Zoeken
Tip 09 Niet alle resultaten tonen orang-oetans, maar toch goed gevonden.

1 Reactie(s) op: Alle foto’s op een rij met deze tools

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 11 maart 2020 12:49 daphilip
    Waarom blijven de meeste artikelen zich beperken op de drie Amerikaanse reuzen; Dropbox, OneDrive en Google? Zoek het eens dichter bij huis, waar privacy nog waarde heeft. Bijvoorbeeld het Nederlandse LiveSchijf.com die de Jottacloud levert. Het Noorse Jottacloud kent de strengste privacyregelgeving ter wereld. Daarnaast doet deze online back-updienst zeker niet onder voor de beschreven concurrenten, sterker nog met de fototijdlijn en -beheer, app met back-up voor mobiel/tablet, een online archief en ongelimiteerde opslag hebben ze nog meer te bieden. Probeer het gratis: https://www.liveschijf.com/persoonlijk-account/
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.