© CIDimport

Alle wegen leiden naar Rome

Geplaatst: 1 september 2011 - 07:26

Aangepast: 16 november 2022 - 10:25

Redactie ID.nl

Zoals het gezegde gaat, leiden alle wegen naar Rome, maar deze wegen moesten toentertijd natuurlijk wel aangelegd worden. Wie is hier nu beter geschikt dan de arme Victorious die alles op alles zet om de hand van Caesar's dochter te winnen.

In de veertig levels die het spel rijk is, moet je behalve verder bouwen aan de weg telkens ook nog een aantal andere doelen bereiken. Zo zal je opdrachten krijgen als: verzamel alle runes of verken een afgelegen grot. Dit doe je telkens door je manschappen grondstoffen te laten verzamelen en hier vervolgens gebouwen mee te bouwen. Op papier lijkt dit op een RTS, maar in de praktijk speelt het meer als een time management game zoals Diner Dash. Overigens telt de Roads of Rome-serie op de pc inmiddels al drie delen en de iPad-versie is qua gameplay vrijwel identiek aan deze spellen.

Ondanks dat elk level een andere kaart en andere objectives heeft, lijkt de gameplay steeds erg veel op elkaar. Hak een paar bomen om, bouw een houtzagerij, verzamel wat besjes, bouw een boerderij, et cetera. Verder zijn er nog verschillende power-ups die je kunt behalen. Dit alles moet je telkens doen binnen een bepaalde tijd, maar je kunt het ook binnen de experttijd proberen voor extra uitdaging. Een level tot een goed einde te brengen, is vrij makkelijk, maar het behalen van de experttijd kan nog best een uitdaging zijn bij de latere levels. Alles draait om de volgorde waarin je dingen doet.

Genoeg van het bouwen

Het spel zelf zit degelijk in elkaar en werkt intuïtief op de iPad. De graphics zijn erg kleurrijk en doen denken aan The Settlers. De begeleidende muziek is eveneens van hoog niveau en de sound effects zijn simpel, maar doen hun werk. Verder spelen de levels erg snel, waardoor je makkelijk een leveltje tussendoor kunt doen. Wel werkt het selecteren van dingen soms niet heel precies. Je zal regelmatig mis 'klikken', maar dit zorgt niet voor al te grote problemen.

Ondanks dat het spel op zich goed in elkaar zit, kreeg ik op den duur toch een beetje genoeg van het wegen bouwen. Ondanks dat de kaart en de objectives in elk level anders zijn, zit er toch weinig variatie in de gameplay. Ook hoef je jouw tactiek niet heel veel aan te passen voor elk level. Tijdens het spelen van de campaign kom je een aantal mini games tegen, maar deze geven niet genoeg variatie op de normale gameplay. Ben je echter een liefhebber van time management games en heb je alle grote titels op de iPad al gespeeld, dan is Roads of Rome best een leuk spel om je een paar uurtjes mee te vermaken. Er zijn echter beter titels binnen het genre te krijgen.

Kortom

Roads of Rome is een goede time management game, met een leuk thema en is iPad only. Helaas bevat het niet genoeg variatie om lang interessant te blijven en dit zal mensen die niet bekend zijn met het genre zeker niet overtuigen om er toch aan te beginnen. Ben je echter een liefhebber van dit soort spellen, dan kun je jezelf met het behalen van de experttijden en high scores best een aantal uurtjes vermaken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten