Alles over de donkere modus in de Google-Apps

Door: Wesley Akkerman | 29 oktober 2019 06:26

Nieuws

In de afgelopen weken heeft Google ontzettend veel applicaties voorzien van een donkere modus, zoals Gmail, Calendar en Chrome. Dat is om verschillende redenen belangrijk. Daar gaan we hier dieper op in. Bovendien hebben we ook een lijst met de Google-apps die nu een donkere modus hebben.

Google heeft toegegeven dat een donkere modus op smartphones met een amoled-scherm een grote waarde kan hebben. Wanneer pixels zwart gekleurd worden, dan zijn ze in feite niet geactiveerd. Daardoor kan de telefoon in kwestie energie besparen. Maar hoeveel energie, dan hangt af van de app en in hoeverre de pixels ook echt zwart gemaakt zijn. Bovendien kan zo’n donkere modus ook fijn zijn voor de ogen, wanneer je je smartphone in de avond gebruikt. Verder vinden sommige mensen de modus ook gewoon prettiger dan al dat wit.

Google-apps met donkere modus

Maar welke Google-apps ondersteunen nu de donkere modus? Op moment van schrijven zijn dat notitie-applicatie Keep, cloudopslagdienst Drive, de Google Agenda, browser Chrome, de rekenmachine van het bedrijf, de Discover-feed, Google Play Games, de telefoonapplicatie, de app voor je contacten, YouTube, Berichten, toetsenbordapp Gboard, Google Nieuws, Google Maps, Gmail (op het web alleen, nog niet in de app) en de Google Authenticator (voor tweestapsverificatie) en fotobewerkapplicatie Snapseed. En laten we de ingebouwde modus voor Android Q niet vergeten.

Hoe je de modus precies instelt, verschilt vaak per applicatie. In ons artikel over de donkere modus activeren voor Google Chrome, moet je bijvoorbeeld specifieke stappen doorlopen. Maar in de meeste gevallen doe je dat simpelweg door de nieuwste versie van de app te installeren. Meestal krijg je die via downloadwinkel Google Play, maar soms heb je hiervoor een apk-bestand nodig. Zoek bijvoorbeeld maar eens op de website APK Mirror, een betrouwbare website voor apk-bestanden, naar de meest recente versie van één van deze apps en probeer het eens zelf uit.

Smartphones met een oledscherm verbruiken minder energie in een donkere modus.

Donkere modus activeren

Wanneer je de recente versie van zo’n app hebt, dan is het helaas niet zeker dat je toegang krijgt tot de donkere modus. Soms gaat het om een server-side switch en dan ben je afhankelijk van Google voor het verkrijgen van nieuwe functies. Mocht dit niet het geval zijn, dan vind je de donkere modus over het algemeen binnen de instellingen van de app. Onder het kopje algemeen staat vaak een schuifregelaar voor termen als ‘thema’, ‘theme’, ‘donkere modus’ of ‘dark mode’. Schuif je de toggle van links naar rechts, dan activeer je de modus – soms moet je de app even opnieuw opstarten.

1 Reactie(s) op: Alles over de donkere modus in de Google-Apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 29 oktober 2019 13:15 Hansvg76
    Ben benieuwd wanneer we de zwarte modus op Gmail van mn S8+ gaan krijgen
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.