Als biotische supersoldaat het heelal redden

Door: Anna Sonnemans | 31 augustus 2011 15:34

Apps & Software

Net als enkele andere grote gamebedrijven ziet BioWare heil in gaming voor handhelds en mobiele telefoons en dus heeft de ontwikkelaar de Mass Effect-franchise naar de iPhone en iPod Touch gebracht. Met Mass Effect Galaxy levert BioWare een actie-avontuur dat, zoals we gewend zijn van de studio, een sterke nadruk legt op het verhaal.

Mass Effect Galaxy speelt zich af tussen het eerste en het tweede deel uit de sciencefictionserie. De biotische supersoldaat Jacob Taylor heeft de vernietiging van de kolonie op Eden Prime overleefd. Na een welverdiende vakantie om bij te komen van die aanslag moet Jacob net als Commander Shepard aan de bak als redder van het heelal. Jacob heeft namelijk de taak om met de hulp van informant Miranda Lawson de Citadel te beschermen tegen Batarian-rebellen en hun nieuwe biologische wapen.

Hoewel het plot van Mass Effect Galaxy potentie heeft en episch lijkt, is de game zo kort dat het verhaal wat oppervlakkig blijft. Tegen de tijd dat je door hebt dat Batarian-terroristen een complot plannen, hoef je alleen hun leider nog neer te schieten. Het verhaal schetst eigenlijk hoofdzakelijk een korte achtergrond van Jacob en Miranda die beide zullen verschijnen in Mass Effect 2 en daarmee lijkt de game vooral geschikt voor nieuwsgierige liefhebbers van de serie.

Schieten

De belangrijkste bezigheden van Jacob in de game zijn schieten en praten, een enkele keer onderbroken door een tocht met zijn ruimteschip. De actie-levels, die je speelt vanuit een volledig topdown-perspectief, lijken veel op elkaar. Grafisch ziet dit er niet slecht uit. Wel saai. Je loopt door een redelijk standaard vormgegeven ruimte die nooit groter is dan het scherm. Hier en daar staan muren en kratten die als dekking dienen voor zowel Jacob als zijn vijanden.

Je hoeft alleen een schurk te selecteren, waarna schieten automatisch verloopt. Daarnaast heeft Jacob drie speciale aanvallen, waaronder een biotische. De levels zijn behalve kort ook makkelijk, maar wat enige uitdaging geeft, is dat de slechteriken niet stil staan en je dus veel rond moet rennen om vijandelijk vuur te ontwijken. Door het scherm naar links, rechts, boven of beneden te bewegen, laat je Jacob een bepaalde kant oplopen. Dit principe werkt prima. Je hebt deze besturing zo onder knie en daardoor had BioWare juist de levels wat complexer mogen maken.

Praten

Na een paar van deze actielevels volgen telkens één of meerdere dialoogscènes. In die dialogen kan Jacob net als Shepard in de andere games op verschillende manieren reageren en dit bepaalt soms de uitkomst van het gesprek. Zo kun je enkele actielevels vermijden door mensen te intimideren of juist door vriendelijk te blijven. Het is nooit direct duidelijk wat de beste oplossing is en dat maakt de dialogen interessanter.

Als je deze interactie met personages en de daarbij behorende teksten kunt waarderen in de andere Mass Effect-games, biedt ook Galaxy een aantal amusante gesprekken en oneliners. De dialogen zijn bovendien weergegeven in een comic-achtige tekenstijl die beter tot haar recht komt op dit platform dan semi-realistische graphics. De cutscenes bestaan uit korte animaties in dezelfde stijl. Die hadden wat beter uitgewerkt mogen worden, maar zorgen voor belangrijke afwisseling.

Herkenbaar

Hoewel Shepard niet de hoofdrol speelt en het spel hele andere graphics en een andere interface heeft dan de games voor de Xbox 360 en pc, is Mass Effect Galaxy toch zeer herkenbaar. Niet in de laatste plaats vanwege de muziek en de voice acting die bekend zullen voorkomen en goed aansluiten op de sfeer van de hele serie. Toch heeft BioWare duidelijk geworsteld met het vertalen van hun succesformule naar een kleine handheld-game waardoor deze game eigenlijk vooral een lange side quest lijkt te zijn.

Kortom

Mass Effect Galaxy is met name geschikt voor de fans die al een eerste indruk willen krijgen van twee personages uit Mass Effect 2. De besturing en de sfeer zijn prima. Het verhaal en de actie zijn aardig, maar niet heel sterk. Het is daarom geen slechte titel, maar gewoon niet zo boeiend dat je het lang zult spelen. Dat kan ook niet, want de game is vrij kort. Voor mensen die echter echt niet kunnen wachten op Mass Effect 2 is Mass Effect Galaxy wellicht een extra excuus om alvast weer bezig te zijn met de serie.

0 Reactie(s) op: Als biotische supersoldaat het heelal redden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.