Als burgemeester je eigen stad uit de grond stampen

© CIDimport

Als burgemeester je eigen stad uit de grond stampen

Geplaatst: 5 september 2011 - 05:50

Aangepast: 16 november 2022 - 09:37

Redactie ID.nl

Net als in het alweer stokoude, maar populaire origineel voor de pc, mag je in de draagbare variant van SimCity als burgemeester je eigen stad uit de grond stampen.

Die stad moet je vervolgens economisch en cultureel ontwikkelen of eventueel door rampen als tornado's en insectenplagen weer met de grond gelijk maken. De deluxe-editie is voorzien van extra kant-en-klare scenario's, nieuwe rampen en startsteden gebaseerd op bekende, soms historische wereldsteden, zoals het Egyptische Gizeh.

Overzicht

SimCity Deluxe voor de iPhone en iPad lijkt veel op het origineel uit 1989 en alle versies die daarna volgden, maar een belangrijk verschil met de pc-game is de interface. Waar je op een monitor en met een muis honderden grote en kleine beslissingen als burgemeester bijzonder goed kunt micromanagen, lijkt dat op het kleinere scherm van Apples handheld bij voorbaat al een stuk lastiger. Om het spel in ieder geval overzichtelijk te houden, zijn de vele menu's beperkt en voorzien van herkenbare iconen.

Dat niet elk genre goed speelbaar is op de iPhone, bewijst SimCity Deluxe. Hoewel de game dankzij enkele aanpassingen zeker niet totaal onspeelbaar is, blijkt het kleine scherm van Apples handheld niet bestemd voor de uitgebreide besturing die een city builder vraagt. De gameplay blijft bijvoorbeeld uit noodzaak vrij traag, want anders verliest het spel de overzichtelijkheid. De saaie en verouderde graphics zijn te veel gericht op het realisme dat de meeste games in de franchise kenmerkt. Ook dit leent zich niet voor het platform en draagt dus niet bij aan de speelbaarheid.

Kortom

SimCity is niet eens heel slecht, maar kan gewoon niet lang genoeg boeien. De uitbreidingen die een luxe uitgave van de game toevoegen, blijken niet voldoende om dat te redden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten