Altap Salamander - Alternatieve verkenner voor Windows 10

Door: Toon van Daele | 15 november 2019 06:28

Review

De Verkenner van Windows 10 is een degelijke bestandsbeheerder, maar hij kent enkele beperkingen. Veel gebruikers vinden het bijvoorbeeld storend dat er maar één bestandsvenster is. Altap Salamander vult niet alleen dit hiaat mooi op; enkele handige extra’s maken het een meer dan waardig alternatief voor de Verkenner.

Altap Salamander

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows 7 of hoger, 32 en 64 bit
Website
www.altap.cz
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Sneltoetsondersteuning
  • Diverse interfaceniveaus
  • Uitgebreid
  • Minpunten
  • Vergt enige gewenning

Voor alle duidelijkheid: na de installatie van Altap Salamander blijft ook de ingebouwde Verkenner mooi overeind. Salamander komt in twee versies (32 en 64 bit) en hoewel je beide op 64bit-Windows kunt installeren, kies je in dat geval best voor de 64bit-variant. Goed nieuws is dat Salamander onlangs (opnieuw) freeware is geworden.

Interface

Het dubbele bestandsvenster valt onmiddellijk op. Handig, want dat maakt kopieer- en verplaatsingsoperaties een stuk makkelijker. De toetsenisten onder ons zullen ook de contextgevoelige werkbalk weten te appreciëren met een overzicht van sneltoetsen en bijbehorende functies. En wie weleens een commando wil uitvoeren: onderaan het venster is steevast een opdrachtprompt beschikbaar. Bovenaan tref je een balk aan met knoppen naar alle beschikbare stations, inclusief netwerkverbindingen. Daarnaast zijn er nog knoppen naar bijvoorbeeld je OneDrive, een ftp-client en zelfs het Windows Register.

Vind je dit menu- en knoppengeweld toch wat overweldigend, weet dan dat Salamander drie interfaceniveaus biedt: van beginner over gemiddeld tot geavanceerd.

In het begin kunnen de talrijke opties wat overweldigend overkomen.

Extra functies

Al je data zijn dus vlot bereikbaar vanuit Salamander, maar dat is niet alles: er zijn tig functies en plug-ins waarmee je die data kunt manipuleren.

Zo is er bijvoorbeeld een krachtige ‘bulk hernoemer’ waarmee je meerdere bestanden tegelijk kunt hernoemen op basis van diverse criteria. Salamander kan je bestanden ook de- en encrypteren en naar diverse formaten archiveren, of grote bestanden in kleinere stukken opsplitsen en weer aan elkaar rijgen. Verder tref je nog een flexibele zoek- en filterfunctie aan: alleen bestanden met een specifieke extensie opsommen bijvoorbeeld is dus zo gebeurd. En mocht je per abuis enkele bestanden wissen, dan haalt de ingebouwde dataherstelfunctie die weer voor je op. Benieuwd naar wat de tool nog zoal in petto heeft: op de site vind je een mooi overzicht.

Een ‘bulk renamer’ is slechts een van de vele handige plug-ins.

Conclusie

Altap Salamander is een uitstekende en veelzijdige bestandsbeheerder die zich netjes naast de Verkenner van Windows laat installeren. De talrijke mogelijkheden en de uitgebreide sneltoetsondersteuning maken dat vooral de wat gevorderde gebruiker, die wel vaker tegen de grenzen van de Verkenner aanloopt, zich aangesproken zal voelen.

0 Reactie(s) op: Altap Salamander - Alternatieve verkenner voor Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.