8 Alternatieven voor ES File Explorer

Door: Joris Peterse | 31 oktober 2016 12:53

Review

Jarenlang was ES File Explorer dé verkenner-app voor je Android. Maar de ontwikkelaars hebben de app enorm overladen met rommel in een zoektocht naar meer inkomsten. Jammer, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven!

In de begindagen van Android was ES File Explorer een betrouwbare verkenner-app, om bij je bestanden op je toestel, geheugenkaart of zelfs netwerklocaties te komen. De laatste anderhalf jaar hebben updates voor ES File Explorer steeds weer voor negatieve publiciteit gezorgd. In plaats van de app functioneel te verbeteren, voegen de steeds dubieuzer wordende ontwikkelaars rare dingen toe. Het begon met onnodige toevoegingen voor een verkenner-app, Een ‘oplaadscherm’ dat niet alleen vals claimde je toestel sneller op te kunnen laden, maar eigenlijk gewoon een advertentiescherm was wanneer je oplader in je toestel stak. Gelukkig is na een storm van kritiek en slechte reviews het oplaadscherm verwijderd. Om onlangs weer met een volgende truc te komen: pop-up advertenties die ook op je scherm verschijnen als je ES File Explorer niet open hebt. Lees ook: de beste Android-apps van oktober

Adware

Met dit soort adware-tactieken laat de ontwikkelaar van ES File Explorer (ES Global) duidelijk merken onbetrouwbaar te zijn. Daarom kunnen we de betaalde variant alvast schrappen als alternatief. Gelukkig blijven er genoeg alternatieve verkenner-apps voor je Android over.

Solid Explorer 2.0

Qua functionaliteit en overzichtelijke interface is Solid Explorer wellicht het beste alternatief. De app is gratis uit te proberen voor twee weken. Daarna betaal je er eenmalig twee euro voor. Solid Explorer integreert clouddiensten als Google Drive en Dropbox overzichtelijk, zodat je bestanden makkelijk kopieert en verplaatst tussen cloudopslag en je Android. Je ziet precies hoeveel je ruimte je overal nog beschikbaar hebt en wat de ruimtevreters zijn. Tevens kun je vanuit het linkerpaneel in een klap naar al je foto’s, muziek of video’s. Deze media kan direct worden afgespeeld in Solid Explorer, zelfs naar je Chromecast.

FX File Explorer

De ontwikkelaars van FX File Explorer spelen slim in op het falen van ES File Explorer. Voor de aanbiedingsprijs van twee euro koop je FX File Explorer, die je overigens ook een week gratis kunt uitproberen. Handige functies zijn het koppelen van twee Androids via NFC om bestanden te verplaatsen of web-toegang om via de browser van een ander apparaat bij de bestanden op je Android te komen. Via add-ons kun je encryptie en cloud-ondersteuning toevoegen.

FX File Explorer

Amaze File Manager

Amaze File Manager

Zoek je gewoon een gratis verkenner zonder adware? Dan ben je bij Amaze File Manager aan het goede adres. De app is snel en overzichtelijk en heeft alles aan boord wat een goede verkenner nodig heeft. Je kunt tevens zip-archieven aanmaken en uitpakken en bladwijzers maken. Zo uitgebreid als FX File Explorer en Solid Explorer 2.0 is Amaze echter niet.

Root Explorer

Voor gevorderde gebruikers is Root Explorer een bruikbaar alternatief. Je moet alleen even door de zure appel heen bijten. De verkenner kan gebruik maken van je root-toegang om diep in het systeem te komen, scripts uit te voeren en xml-bestanden aan te passen. Zonder root-toegang is de app echter niet de beste keuze. De gratis variant bevat advertenties, die je voor € 3,79 afkoopt.

ZArchiver

Natuurlijk is ZArchiver een verkenner-app, maar dat is niet zijn primaire doel. ZArchiver is namelijk vooral bedoeld voor het werken met bestandscontainers, zoals zipbestanden, rar, 7z, img, iso en heel veel andere. Je kunt bestanden in en uit dit soort containers halen of nieuwe containers aanmaken.

Overig

Naast deze vier alternatieven staat de Play Store bomvol andere verkenner-apps. Zo is er nog X-Plore, dat gratis is, maar er wel erg verouderd uitziet. Hetzelfde geldt voor Total Commander, dat Windows-gebruikers misschien nog kennen. Deze app brengt het dubbele verkennerpaneel naar Android, maar helaas ook het middeleeuwse uiterlijker. Mixplorer is een goed, gratis alternatief, maar voelt wat onveilig aan omdat het buiten de Play Store om geïnstalleerd moet worden.

0 Reactie(s) op: 8 Alternatieven voor ES File Explorer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.