Pdf’s bewerken in Windows 10 met AlterPDF

Door: Toon van Daele | 22 november 2019 06:02

pdf-bestand
Review

Pdf-documenten vind je te kust en te keur, op internet en ongetwijfeld ook op je eigen pc. Logisch, want het multi-platform pdf-formaat is vlot uitwisselbaar. Anders wordt het als je bewerkingen wilt uitvoeren op een pdf, bijvoorbeeld roteren, converteren, encrypteren of extraheren. In AlterPDF zitten al deze manipulaties netjes aan boord.

AlterPDF

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP en hoger
Website
www.alterpdf.net
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijk
  • Overzichtelijk
  • Minpunten
  • Beperking tot drie pagina’s
  • Programmavenster niet schaalbaar

Er zijn heel wat (gratis) pdf-lezers beschikbaar, maar meestal zijn de manipulaties die je hiermee op zo’n pdf-document kunt uitvoeren, erg beperkt. Adobe Acrobat DC is zonder meer veel krachtiger dan AlterPDF, maar de prijzen zijn navenant: circa 15 euro per maand versus voor nop - althans de Lite-versie van AlterPDF; die heeft een limiet van drie pagina’s per document. De Pro-versie verlost je van deze kwalijke beperking en kost je eenmalig zo’n 19 dollar.

Bewerkingen

Het programma heeft om te beginnen een heldere en aantrekkelijke interface. Om aan de slag te gaan, voeg je een of meerdere bestanden toe. Dat kunnen uiteraard pdf’s zijn, maar net zo goed doc(x)-, xls(x)- of afbeeldingsbestanden van divers pluimage. Een – helaas niet schaalbare – voorbeeldweergave toont je telkens de inhoud van deze bestanden.

Vervolgens geef je aan welke pdf-bewerkingen je op de toegevoegde documenten wilt uitvoeren. Deze manipulaties zijn uitgesplitst over drie rubrieken: Conversion (afbeeldingen, Excel of Word naar pdf, of omgekeerd), Modification (samenvoegen/opsplitsen, roteren, bijsnijden, extraheren, verwijderen en watermerken) en Security (versleutelen/ontsleutelen, metadata wijzigen, digitaal ondertekenen en beschermen tegen kopiëren en extraheren).

Logischerwijze voeg je eerst het bronmateriaal toe dat je op een of andere manier wilt manipuleren.

Opties

Afhankelijk van de gekozen operatie verschijnt een aangepast venster met de instelbare opties. De mogelijkheden zijn zonder meer duidelijk, maar wel behoorlijk basaal. Twee voorbeelden slechts. Kies je PDF to Word, dan kun je onder meer instellen of tabellen als dusdanig behouden moeten blijven, of je afbeeldingen mee wilt nemen in de conversie en welke pagina’s je verwerkt wilt zien. Opteer je voor Watermark, dan geef je eerst aan of het om tekst dan wel een afbeelding gaat – en welke – en verder waar op de pagina(‘s) je het watermerk precies wilt.

De gekozen operaties worden telkens automatisch uitgevoerd op alle toegevoegde bronbestanden die daarvoor in aanmerking komen.

Een aangepast configuratievenster verschijnt telkens mooi aan de rechterzijde.

Conclusie

AlterPDF is een gebruiksvriendelijke tool voor de meest gebruikelijke manipulaties die direct verband houden met het pdf-formaat (van, naar of intern). Het aantal instelbare opties is relatief beperkt, maar voor de meeste gebruikers zal de restrictie tot drie pagina’s per document in de gratis versie waarschijnlijk de grootste handicap zijn.

0 Reactie(s) op: Pdf’s bewerken in Windows 10 met AlterPDF

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.