Altijd je favoriete software op zak met LiberKey

Door: Toon van Daele | 17 augustus 2018 09:39

usbstick in laptop
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Ben je vaak onderweg en heb je ook dan graag toegang tot al je favoriete toepassingen en tools? Dan is LiberKey precies wat je zoekt: gratis software die je uit tientallen gratis programma’s laat kiezen en die al die software overzichtelijk op een draagbaar medium als een usb-stick plaatst.

Tip 01: Installeren

Je vindt LiberKey op www.liberkey.com. Op het moment van schrijven is dat versie 5.8. Het gedownloade exe-bestand voer je met een dubbelklik uit. Het gaat niet eens om een echte installatie: de software wordt alleen in een aparte map uitgepakt. Standaard is dat de map C:\LiberKey, maar je kunt de doellocatie gerust aanpassen. Eventueel kun je het installatiebestand al meteen naar een usb-stick uitpakken, maar je kunt de inhoud van de map ook naderhand naar je usb-stick kopiëren.

Rond de ‘installatie’ af met Voltooien en start LiberKey op. Dat kan trouwens ook altijd vanuit het Windows-programmamenu of je start de tool op door te dubbelklikken op LiberKey.exe in de installatiemap. Als het goed is, verschijnen nu twee vensters in beeld: een (nog leeg) startmenu en een venster van waaruit je een hele toepassingssuite in één keer kunt installeren. Dat klinkt aanlokkelijk en dus klik je op Download de lijst met de beschikbare suites. Er verschijnt een venster met twee vensters: bovenaan de beschikbare suites en onderaan de alfabetisch gesorteerde inhoud van de geselecteerde suite.

Tip 01 Het menu is nog leeg, maar dat verandert snel zodra je een kant-en-klare suite binnenhaalt.

Tip 02: Selectie toepassingen

Je kunt uit drie suites kiezen: de Basic-suite bevat 14 toepassingen, de Standard- en Ultimate suite respectievelijk 85 en 153. Handig is in elk geval dat je bij elke suite afleest hoe groot de download is en hoeveel schijfruimte die na het uitpakken nodig heeft. Dat blijkt best mee te vallen: de meest uitgebreide suite neemt zo’n 1,3 GB schijfruimte in beslag en dus zien we weinig reden om niet meteen voor het totaalpakket te gaan.

Zitten er toch toepassingen tussen waar je echt geen boodschap aan hebt, dan kun je na de selectie van de suite al vinkjes verwijderen naast bepaalde items. Ook mogelijk is dat je eerst alle vinkjes laat weghalen (klik op het sleutelpictogram, onderaan links en kies Alles deselecteren), waarna je zelf de nodige vinkjes plaatst. Het eigenlijke uitpak- en installatiewerk is te volgen via een klein pop-upvenster. Je zult ook merken dat het LiberKey-menu stelselmatig wordt aangevuld, naarmate er meer toepassingen bijkomen.

Tip 02 Kies zelf de gewenste suite of werk gewoon à la carte.
Kies uit drie suites met tal van voorgeselecteerde applicaties

Tip 03: Verkenning startmenu

Mochten er onverhoopt toepassingen zijn die zich niet zomaar willen laten installeren, dan lukt het normaal gesproken wél als je in het pop-upvenster op Installeer deze toepassing op mijn LiberKey klikt. Is alles geïnstalleerd, dan kun je meteen aan de slag.

Laten we ons meteen op het LiberKey-menu focussen: hier tref je alle geïnstalleerde toepassingen aan, opgedeeld in een allerlei rubrieken (zoals Beeld, Kantoor en Veiligheid), met nog extra subrubrieken.

Met een dubbelklik start je een programma op. Klik je een programma maar eenmaal aan, dan verschijnt een venster met extra informatie. Dit venster geeft je bovendien de gelegenheid enkele eigenschappen van de toepassingen aan te passen. Klik op Eigenschappen en pas op het tabblad Snelkoppeling de naam, het icoon en de beschrijving aan. Interessant is ook het tabblad Geavanceerd: hier geef je eventuele parameters voor het programma op, en of je het standaard als administrator wilt opstarten en/of het automatisch samen met het LiberKey-menu moet opstarten. In dit geval kies je bij Autorun de optie Bij starten (als het nog niet draait). Je kunt hier ook een sneltoetscombinatie invoeren, waarmee je de toepassing opstart.

Tip 04: Extra’s

Het LiberKey-menu bevat nog een paar knoppen waar je zeker ook handig gebruik van kunt maken. Een ervan is Mijn documenten. Hiermee open je de submap MyDocuments van de LiberKey-installatiemap op je draagbare medium. Documenten die je hier bewaart, zijn dus ook onderweg maar een muisklik bij je vandaan.

Ook de tabbladen Meest gebruikt en Recent zijn best handig: je vindt hier de applicaties die je enerzijds het meest en het meest recent hebt opgestart. Rechtsonder tref je nog drie knoppen aan: één waarmee je het schijfgebruik (van je usb-stick) controleert, één om het menu naar het systeemvak te verhuizen en één om het menu af te sluiten.

Tip 04 Je favoriete applicaties komen automatisch naar boven.
Alle draagbare applicaties komen in een overzichtelijk startmenu terecht

Tip 05: Configuratie

De meeste opties vind je terug onder de knop LiberKey Gereedschappen en vooral bij LiberKey Configuratie, dat is opgedeeld in veertien subrubrieken. We doorlopen hier de belangrijkste mogelijkheden. Zo vind je in de subrubriek LiberKey Gereedschappen onder meer de optie Associeer LiberKey met alle bestanden terug. Wanneer je die activeert, krijgt het contextmenu van Windows Verkenner er de optie Open met Liberkey bij. Handig, daarmee open je bestandstypen met een geschikte draagbare toepassing. Je laat dan het best ook het vinkje staan bij Schakel de bestaande associatie uit wanneer het menu sluit, zodat deze optie niet langer beschikbaar is wanneer LiberKey is afgesloten. Je krijgt hier tevens de gelegenheid automatisch draagbare toepassingen te sluiten samen met het sluiten van het menu en eventueel ook het verwisselbare apparaat veilig te verwijderen.

Ook de rubriek Toepassings vernieuwing is interessant: selecteer je hier de optie Download en installeer deze updates automatisch, dan worden prioriteitsupdates zonder jouw tussenkomst geïnstalleerd. Dat zijn vooral programma’s die omwille van de stabiliteit of veiligheid van je systeem het best frequent geüpdatet worden. In de volgende tip lees je meer over het updateproces van LiberKey.

Verder, wil je dat LiberKey samen met Windows opstart, open dan de rubriek Geavanceerde opties en plaats een vinkje bij Start LiberKey bij het starten van Windows. Vergeet niet telkens op de knop Pas toe te drukken om de configuratiewijzigingen daadwerkelijk door te voeren.

Tip 05 Vanuit het configuratiemenu zet je LiberKey geheel naar je hand.

Tip 06: Updates

Net als alle andere toepassingen zijn zowel LiberKey als de draagbare programma’s die je op de stick hebt geplaatst, onderhevig aan updates. Het hoeft je gelukkig niet veel moeite te kosten uit te zoeken welke applicaties aan een update toe zijn.

Open het configuratiemenu, kies LiberKey Gereedschappen en klik op Controleer op updates. Er verschijnt een venster met drie opties. Met de knop Update nu mijn LiberKey updatet je de LiberKey-applicatie zelf. De middelste knop (Update mijn draagbare toepassingen) geeft een lijst van alle beschikbare updates voor je programma’s; houd de muisaanwijzer even boven zo’n update om meer informatie te krijgen. Het snelst gaat het natuurlijk als je hier alle updates selecteert, de optie Installeer toepassingen zonder tussenkomst (automatische mode) activeert en op Installeer geselecteerde toepassingen klikt. Voor de derde knop, lees verder.

Tip 06 Er zijn blijkbaar nog geen updates beschikbaar voor onze geïnstalleerde toepassingen.

1 Reactie(s) op: Altijd je favoriete software op zak met LiberKey

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2021 09:27 drewip
  Dit gebeurt zo vaak bij Computer!Totaal, weer een link die niet werkt: resultaat 404. Nu gaat het om het eerste artikel over Liberkey.
  Dit werkt beter: https://www.liberkey.com/en.html.
  Als je de Ultimate suite wilt downloaden en installeren, krijg je continu foutmeldingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.