Altijd je favoriete software op zak met LiberKey

Door: Toon van Daele | 17 augustus 2018 09:39

usbstick in laptop
How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Tip 07: Catalogus

Met de derde knop in het updatevenster (Open de draagbare toepassingscatalogus) open je een online lijst van alle beschikbare programma’s. Dat zijn er op het moment van schrijven 294 te zijn – nog 141 méér dus dan de toepassingen van de Ultimate-suite. LiberKey is wel zo slim dit overzicht te synchroniseren met de reeds geïnstalleerde programma’s: aan de hand van pictogrammen zie je meteen welke applicaties je al dan niet hebt geïnstalleerd en voor welke toepassingen er een nieuwe versie beschikbaar is. Selecteer de gewenste toepassingen en bevestig de installatie om die aan de wachtrij toe te voegen. Met de knop Installeer geselecteerde toepassingen zet je de downloads en installaties in gang. Laat je niet verleiden om op knoppen met tekst als Start now, Click Here of Start Download te drukken want, die leiden je alleen naar software die je door Googles advertentienetwerk Doubleclick worden geserveerd.

Tip 08: Aanbod

Met bijna 300 verschillende draagbare applicaties mogen we best wel spreken over een indrukwekkend aanbod. Daar zitten heel wat pareltjes tussen, maar wellicht ook applicaties die voor jou minder interessant zijn. We laten je graag zelf het kaf van het koren scheiden, maar willen toch graag vijf tools in het zonnetje zetten. We denken namelijk dat die op elke usb-stick wel een plaats verdienen. Mocht je een applicatie weer uit LiberKey willen verwijderen: klik er in het menu op met de rechtermuisknop, kies Verwijder en volg de verdere instructies.

Tip 08 Een eenvoudige wizard helpt je bij het netjes verwijderen van programma’s.
LiberKey biedt bijna 300 draagbare applicaties aan!

Tip 09: LibreOffice

Een complete, draagbare kantoorsuite komt ongetwijfeld altijd van pas. Een van de meest populaire suites is LibreOffice en het is meteen een van de zwaarste LiberKey-applicaties: uitgepakt heeft de suite meer dan 700 MB nodig. LibreOffice is goed vergelijkbaar met OpenOffice.org, maar het wordt geheel ontwikkeld door de gemeenschap (los van Oracle). Het pakket bestaat uit zes applicaties: tekstverwerker Writer, spreadsheet Calc, presentatiepakket Impress, tekenprogramma Draw, database Base en wiskundemodule Math. Je vindt LibreOffice in de catalogus, bij Office / Office suite.

Tip 09 LibreOffice: een uitstekend, gratis én draagbaar alternatief voor Microsoft Office.

Tip 10: CCleaner

Word je wel vaker ingeroepen als handige Harry of vermijd je liever dat je ongewild sporen van je pc- en internetgebruik achterlaat, dan mag CCleaner niet in je arsenaal ontbreken. Het wordt standaard mee geïnstalleerd met de Ultimate-suite, in de rubriek Systeemvoorzieningen / Schoonmaak- en Deïnstallatie. Met deze tool verwijder je snel allerlei tijdelijke bestanden, zowel van Windows als van allerlei bekende applicaties. CCleaner is wel zo slim om je eerst het resultaat van een scanronde te tonen en je zelf te laten beslissen welke data je overtollig of ongewenst acht. Verder bevat het programma onder meer een tool om data grondig te wissen (Drive Wiper).

Tip 10 CCleaner is zonder twijfel een van de beste opschoontools.

Tip 11: 7-Zip

Of je nu een zip-bestand hebt gedownload of je wilt een hele reeks bestanden van de harde schijf zo compact mogelijk naar je usb-stick kopiëren: in beide gevallen komt een archiveringstool als 7-Zip goed van pas. Met dit programma kun je namelijk zowel bestanden in- als uitpakken. 7-Zip is trouwens veel flexibeler dan de standaard zip-functie van Windows. Dat merk je niet alleen in het aantal ondersteunde formaten (waaronder tar, gzip, 7z, rar en iso), maar afhankelijk van het gekozen formaat kun je bovendien de mate van compressie instellen, je archiefbestand met een wachtwoord beveiligen (verstandig op een usb-stick) en het archief in kleinere gehelen uitsplitsen. Je vindt 7-Zip bij Bestandsbeheer / Compressie.

Tip 11 7-zip biedt veel meer mogelijkheden dan de ingebouwde zip-functie van Windows.

Tip 12: VLC Media Player

Het is best frustrerend wanneer je een leuk mediabestand tegenkomt, maar op de pc waarop je het usb-medium hebt ingeplugd, ontbreekt een geschikte speler. Met VLC Media Player zit je haast altijd goed: er zijn weinig formaten waarmee deze populaire speler niet overweg kan. De tool heeft bovendien heel wat extra’s aan boord, zoals filters en effecten, en laat zich zelfs als een streaming-mediaserver over je netwerk inzetten. VLC Media Player dien je wel nog apart te installeren vanuit de catalogus, via Video / Player.

Tip 12 VLC Media Player is werkelijk van alle markten thuis.

Tip 13: Browsers

Een draagbare browser heeft het voordeel dat je altijd je favoriete browser bij de hand hebt. LiberKey biedt vier browsers: Chromium, Firefox, Google Chrome en Opera. Met Chrome kun je webapplicaties zoals Google Documenten in offline modus gebruiken. Opera op zijn beurt is erg veelzijdig en biedt je tevens een mailclient, nieuwslezer en downloadbeheerder met bittorrent-ondersteuning aan. Firefox maakt nog steeds indruk door de uitgebreide waaier aan extensies. Je vindt deze browsers in de catalogus, bij Internet / Browser.

Overigens, mocht je een bepaalde applicatie niet meteen terugvinden in het LiberKey-menu, onderaan het menu vind je een handige zoekbalk.

Tip 13 Gebruik de zoekbalk indien je een bepaalde applicatie niet meteen terugvindt.

1 Reactie(s) op: Altijd je favoriete software op zak met LiberKey

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 14 februari 2021 09:27 drewip
  Dit gebeurt zo vaak bij Computer!Totaal, weer een link die niet werkt: resultaat 404. Nu gaat het om het eerste artikel over Liberkey.
  Dit werkt beter: https://www.liberkey.com/en.html.
  Als je de Ultimate suite wilt downloaden en installeren, krijg je continu foutmeldingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.