Altijd op de hoogte met deze 10 SOS-apps

© PXimport

Altijd op de hoogte met deze 10 SOS-apps

Geplaatst: 7 september 2017 - 10:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:44

Maikel Dijkhuizen

Dankzij de smartphone kunnen instanties veel gerichter personen in een bepaald gebied alarmeren, bijvoorbeeld bij een vermissing of overval. Bovendien houden buurtbewoners elkaar ook steeds beter op de hoogte via een eigen ‘buurtwacht’. Welke tien SOS-apps mogen niet op jouw smartphone ontbreken?

NL-Alert

1 AMBER Alert (Android, iOS en Windows)

AMBER Alert is met 2,9 miljoen deelnemers inmiddels hét kinderalarm van Nederland. Met dit alarmsysteem kan de politie zowel op nationaal als regionaal niveau vermissingsberichten uitzenden. Uiteraard ontvang je soms pushberichten van vermiste kinderen, maar de app heeft ook nog een andere nuttige functie. Zo voeg je foto’s en uiterlijke kenmerken van eigen kinderen toe. Mocht je kind onverhoopt vermist raken, dan verstuur je deze informatie rechtstreeks naar de politie.

2 Burgernet (Android en iOS)

Wanneer er een incident bij jou in de buurt plaatsvindt, ontvang je via Burgernet bericht van de politie. Dat kan bijvoorbeeld om een overval van een supermarkt gaan, waarbij het onderzoeksteam mensen verzoekt om uit te kijken naar een dader. De app gebruikt de gps-locatie van het toestel om te bepalen of je een Burgernetbericht ontvangt. In het hoofdscherm bekijk je of er momenteel zoekacties lopen en welke zaken er onlangs zijn opgelost. Fijn is dat Burgernet ook de uitkomst van iedere zoekactie deelt.

Altijd op de hoogte met deze 10 SOS-apps-15082296

© CIDimport

3 112 (Android en iOS)

Hoewel de overheid plannen heeft om een nationale 112-app te ontwikkelen, is het helaas nog niet zover. Onder de naam 112 App is er inmiddels wel een officieuze applicatie beschikbaar. Menig beller heeft moeite om de exacte locatie aan de nooddienst door te geven. De 112 App geeft om die reden altijd de lengte- en breedtegraad weer en schakelt automatisch over op luidspreker (alleen Android). Indien beschikbaar zie je ook de straat, postcode en plaatsnaam verschijnen.

4 24/7 BZ Reis (Android en iOS)

Altijd op de hoogte met deze 10 SOS-apps-15082296

© CIDimport

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelde met 24/7 BZ Reis een prettige app, waarmee je het actuele veiligheidsniveau van ieder land controleert. Maak een land favoriet en ontvang pushnotificaties zodra het reisadvies wijzigt. Handig is dat je ook allerlei achtergrondinformatie opvraagt. Zo weet je precies wat er in een bepaald land niet is toegestaan en welke gebieden er momenteel onveilig zijn. Bezochte pagina’s slaat 24/7 BZ Reis offline op, dus ook zonder internetverbinding heb je er iets aan.

5 EHBO (Android en iOS)

De EHBO-app vertelt je bij ieder ongeval precies wat je moet doen. Na het openen van de app vul je onder meer eerst de belangrijkste telefoonnummers in. Mocht je zelf ooit onverhoopt ergens bij betrokken raken, dan weten omstanders wie ze moeten bellen. Het hoofdmenu geeft via gesproken instructies aan bij welke situaties je eventueel eerste hulp kunt verlenen, zoals bewusteloosheid of een brandwond. Zo nodig zie je waar de dichtstbijzijnde EHBO-post en Automatische Externe Defibrillator (AED) zich bevinden. Verder kun je direct 112 bellen, waarbij de app het huidige adres laat zien.

6 BuurtApp (Android en iOS)

Natuurlijk zijn er overal in Nederland buurtpreventiegroepen via WhatsApp. BuurtApp is een initiatief dat min of meer hetzelfde doet, al heb je hiervoor geen uitnodiging nodig. In feite is dit een sociaal netwerk voor buurtbewoners. Zo geef je na registratie op een plattegrondje jouw buurt aan. Dat kan zowel op straat- als wijkniveau. Vervolgens zie je welke buren er zich nog meer bij BuurtApp hebben aangesloten. Je deelt eenvoudig prikbordberichten met andere bewoners. Dat kan over veiligheid gaan, maar ook over andere onderwerpen.

7 Nextdoor (Android en iOS)

Netxtdoor lijkt erg op het eerder besproken BuurtApp. Een belangrijk verschil is dat deze app gebruikmaakt van vaste wijken, waarbij gebruikers zich kunnen aansluiten. Na aanmelding laat Nextdoor op een kaartje jouw wijk zien. In het hoofdscherm komen er allerlei berichten van andere bewoners voorbij. Van dringende waarschuwingen, vermiste huisdieren en geplande rommelmarkten tot oproepjes voor een goede glazenwasser. Nextdoor lijkt goed aan te slaan, want veel wijken hebben behoorlijk wat gebruikers.

Altijd op de hoogte met deze 10 SOS-apps-15082296

© CIDimport

8 Veiligebuurt (Android en iOS)

Heb je geen zin in onzinberichten uit de wijk, maar ben je wel geïnteresseerd in een buurtwacht? Veiligebuurt richt zich alleen op het veiligheidsaspect. Na de registratie bekijk je onder welke straat en buurt je account valt. Dreigt er ergens gevaar, dan tik je op de Alert-knop en het type dreiging. Je hebt onder meer keuze tussen een woninginbraak, verdacht persoon en brand. Vervolgens geef je aan welke straat je wilt alarmeren. Overigens kun je in Veiligebuurt ook een eigen (geheime) groep oprichten en zo alleen met vertrouwde personen een buurtwacht beginnen.

9 Snelle SOS-GPS (iOS)

 

© PXimport

Als je acuut hulp nodig hebt, is het fijn wanneer je direct de juiste personen kunt bereiken. Snelle SOS-GPS maakt dat mogelijk. Stel vooraf de ‘noodnummers’ van vrienden en familie in. Je stuurt met een korte handeling een SOS-bericht naar meerdere bekenden. Indien mogelijk staat hierin het adres en de lengte- en breedtegraad vermeld. Verder zend je zo nodig een noodsignaal uit met een knipperende zaklamp en een alarm. Een nadeel is wel dat deze app reclame bevat. Voor 2,29 euro koop je deze beperking af.

10 Politie (Android en iOS)

Als het om veiligheid gaat, mag de Politie-app natuurlijk niet ontbreken. Handig is het onderdeel Mijn buurt. Je bekijkt een overzicht van nieuwsberichten en vermissingszaken die slaan op jouw omgeving. Dit betreft meestal je woongemeente inclusief omringende dorpen. Zo nodig neem je direct contact op met de wijkagent. Wil je melding maken van een gebeurtenis en eventueel bewijsmateriaal doorsturen? Dat regel je rechtstreeks vanuit de app. Verder geef je desgewenst ook klachten en complimenten aan de politie door.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000