Altijd op de hoogte met deze 10 SOS-apps

Door: Maikel Dijkhuizen | 07 september 2017 14:13

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Dankzij de smartphone kunnen instanties veel gerichter personen in een bepaald gebied alarmeren, bijvoorbeeld bij een vermissing of overval. Bovendien houden buurtbewoners elkaar ook steeds beter op de hoogte via een eigen ‘buurtwacht’. Welke tien SOS-apps mogen niet op jouw smartphone ontbreken?

NL-Alert

Op veel smartphones is standaard al de functie NL-Alert ingesteld. Vindt er in jouw omgeving een ingrijpende gebeurtenis plaats, dan ontvang je een tekstbericht op je mobiel. Deze dienst werkt niet via een app of sms’je, want het tekstbericht wordt via cell broadcast verstuurd. Dit werkt zelfs als het netwerk van je provider overbelast is. Hier leggen we je uit hoe je het instelt op je smartphone.

1 AMBER Alert (Android, iOS en Windows)

AMBER Alert is met 2,9 miljoen deelnemers inmiddels hét kinderalarm van Nederland. Met dit alarmsysteem kan de politie zowel op nationaal als regionaal niveau vermissingsberichten uitzenden. Uiteraard ontvang je soms pushberichten van vermiste kinderen, maar de app heeft ook nog een andere nuttige functie. Zo voeg je foto’s en uiterlijke kenmerken van eigen kinderen toe. Mocht je kind onverhoopt vermist raken, dan verstuur je deze informatie rechtstreeks naar de politie.

2 Burgernet (Android en iOS)

Wanneer er een incident bij jou in de buurt plaatsvindt, ontvang je via Burgernet bericht van de politie. Dat kan bijvoorbeeld om een overval van een supermarkt gaan, waarbij het onderzoeksteam mensen verzoekt om uit te kijken naar een dader. De app gebruikt de gps-locatie van het toestel om te bepalen of je een Burgernetbericht ontvangt. In het hoofdscherm bekijk je of er momenteel zoekacties lopen en welke zaken er onlangs zijn opgelost. Fijn is dat Burgernet ook de uitkomst van iedere zoekactie deelt.

Bij een incident stuurt de politie pushberichten naar deelnemers in een bepaald gebied.

3 112 (Android en iOS)

Hoewel de overheid plannen heeft om een nationale 112-app te ontwikkelen, is het helaas nog niet zover. Onder de naam 112 App is er inmiddels wel een officieuze applicatie beschikbaar. Menig beller heeft moeite om de exacte locatie aan de nooddienst door te geven. De 112 App geeft om die reden altijd de lengte- en breedtegraad weer en schakelt automatisch over op luidspreker (alleen Android). Indien beschikbaar zie je ook de straat, postcode en plaatsnaam verschijnen.

4 24/7 BZ Reis (Android en iOS)

24/7 BZ Reis waarschuwt je zodra er iets in een favoriet land gebeurt.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken ontwikkelde met 24/7 BZ Reis een prettige app, waarmee je het actuele veiligheidsniveau van ieder land controleert. Maak een land favoriet en ontvang pushnotificaties zodra het reisadvies wijzigt. Handig is dat je ook allerlei achtergrondinformatie opvraagt. Zo weet je precies wat er in een bepaald land niet is toegestaan en welke gebieden er momenteel onveilig zijn. Bezochte pagina’s slaat 24/7 BZ Reis offline op, dus ook zonder internetverbinding heb je er iets aan.

5 EHBO (Android en iOS)

De EHBO-app vertelt je bij ieder ongeval precies wat je moet doen. Na het openen van de app vul je onder meer eerst de belangrijkste telefoonnummers in. Mocht je zelf ooit onverhoopt ergens bij betrokken raken, dan weten omstanders wie ze moeten bellen. Het hoofdmenu geeft via gesproken instructies aan bij welke situaties je eventueel eerste hulp kunt verlenen, zoals bewusteloosheid of een brandwond. Zo nodig zie je waar de dichtstbijzijnde EHBO-post en Automatische Externe Defibrillator (AED) zich bevinden. Verder kun je direct 112 bellen, waarbij de app het huidige adres laat zien.

0 Reactie(s) op: Altijd op de hoogte met deze 10 SOS-apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.