AltStore: alternatieve appwinkel voor je iPhone, zonder jailbreak

Door: Wesley Akkerman | 19 oktober 2019 17:12

iphone 11 pro
How To

Er is een alternatief beschikbaar waar je je iPhone niet voor hoeft te jailbreaken, de zogenaamde AltStore. Zo heb je op een veilige manier toch een andere applicatiewinkel. Wat is dit voor winkel en hoe kom je eraan?

De AltStore is sinds 28 september beschikbaar voor iOS-apparaten. De winkel is gemaakt door Riley Testut, een iOS-ontwikkelaar die al jaren aan videogame-emulatie werkt. Zo heeft Testut een eigen emulator gemaakt waarmee je NES, SNES, Game Boy, Gameboy Advance en Nintendo 64-spellen kunt spelen op een iOS-apparaat. En er komen meer platformen aan. De emulator, genaamd Delta, is één van de eerste apps die in de AltStore te vinden is. Maar hoe krijgt de beste man dit voor elkaar? Door gebruik te maken van allerlei trucjes, exploitaties en de bedrijfscertificaten die Apple geeft aan grote partijen, zoals bijvoorbeeld Facebook en Google (die er flink misbruik van gemaakt hebben).

Altstore
Altstore
Altstore
Altstore

Zo werkt de AltStore

Als eindgebruiker moet je wel het één en ander doen wil je de AltStore draaiende krijgen op je iPhone. Zo dien je eerst de AltServer te installeren. Dit kan op zowel MacOS als Windows. Vervolgens koppel je je iOS-apparaat aan je computer en dien je de alternatieve winkel handmatig te installeren. Je hebt daarvoor een Apple ID en een specifiek wachtwoord nodig, maar die kan gegeneerd worden via Apples dedicated Apple ID management portal. Wanneer je de app eenmaal geïnstalleerd hebt, dan is die niet meer te onderscheiden van apps die je zelf gemaakt zou kunnen hebben. Bovendien gebruikt AltStore iTunes-wifisynchronisatie, zodat de app elke week ververst wordt en dus niet zomaar verwijderd kan worden. Zo wordt gemaskeerd dat de applicatie niet via de App Store en dus via officiële wegen geïnstalleerd is. Hier hoef je verder zelf niets voor te doen.

Dit betekent echter niet dat Apple de software zomaar accepteert. Het kan gebeuren dat de AltStore alsnog wordt geblokkeerd en verwijderd door Apple, maar Testut denkt niet dat dit zomaar kan. Waarschijnlijk moet Apple dan ook de mogelijkheid eigen apps te maken en te testen voor doe-het-zelf-ontwikkelaars, scholen en andere bedrijven intrekken om dit voor elkaar te krijgen. Verder zou Apple de optie te kunnen synchroniseren over wifi kunnen uitschakelen; maar door je telefoon dan wekelijks aan een computer te koppelen met de AltServer aan boord los je dat probleem ook weer op. Mocht je dus een alternatieve appwinkel willen uitproberen op je iPhone, dan is AltStore nu een optie. Je krijgt dan toegang tot apps die je normaal gesproken niet snel in de App Store ziet staan.

0 Reactie(s) op: AltStore: alternatieve appwinkel voor je iPhone, zonder jailbreak

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.