Amarok - Atypische muziekspeler

Door: dirk-schoofs | 23 januari 2022 15:14

Muziek apps
Review

In de wereld van Linux is Amarok behoorlijk populair, maar deze vreemde eend onder de mediaspelers werkt ook op Windows en macOS. Het leuke aan deze gratis player is dat hij het afspelen van offline en online muziek naadloos combineert.

Amarok 2.8.0

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows, Linux en macOS
Website
https://amarok.kde.org
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Combinatie lokale- en internetbronnen
  • Wiki-informatie
  • Minpunten
  • Niet intuïtief
  • Sommige functies die op Linux werken, doen het niet op Windows

Als je Amarok de eerste keer opstart, vraagt het programma met welke map op de harde schijf de muziekcollectie moet worden gesynchroniseerd (je kunt die locatie achteraf nog wijzigen). Daarna is het even wennen aan het hoofdvenster waar het grootste deel, precies in het midden nog wel, wordt ingenomen door informatie over het huidige nummer. De ontwikkelaars hebben een Wikipedia-zoekopdracht geïntegreerd die deze informatie automatisch naar boven haalt.

Muziekbronnen

Verder heeft Amarok alles wat je van een mediaspeler mag verwachten, zoals een equalizer, een bladwijzermanager en een covermanager. Bovenaan wordt in grote letters de naam van het nummer, de artiest en het album weergegeven.

De linkerkant van Amarok gebruik je om de muziekbronnen te selecteren. Dat kunnen lokale bronnen zijn, zoals een map op de harde schijf, een externe harde schijf of usb-stick. Amarok ondersteunt vrijwel alle bekende audioformaten.

Amarok haalt zelf de albumafbeeldingen op.

Internetbronnen

Je kunt eveneens internetbronnen aanspreken, waaronder Last.fm, Jamendo, Magnatune en ook podcasts. In het begin blijven die online bronnen potdicht; je moet ze immers nog activeren in de instellingen. Daarvoor ga je in het menu Settings naar Configure Amarok en activeer je de plug-ins van de internetdiensten die je op het oog hebt. Bij bijvoorbeeld Last.fm moet je via het pictogram met de moersleutel je gebruikersnaam en wachtwoord ingeven.

Uitbreidbaar

Een belangrijke troef zijn de plug-ins. Eenmaal geactiveerd, werken die als een gewone functie. Je vindt op het internet nog veel meer toevoegingen om Amarok uit te breiden.

De rechterbalk toont de inhoud van de afspeellijsten voor de bron die je hebt geselecteerd en de tracks die in de wachtrij staan om afgespeeld worden. Die afspeellijsten kun je dan weer in de linkerbalk categoriseren en het is mogelijk om afspeellijsten van andere bronnen te importeren.

Conclusie

Als je de tijd neemt om Amarok te leren kennen, merk je dat deze speler zeer veelzijdig is. Dit is echter geen player voor gebruikers die het allemaal intuïtief en plug-and-play willen hebben.

Je moet de plug-ins vaak nog activeren.

0 Reactie(s) op: Amarok - Atypische muziekspeler

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.