Android 9.0 (Pie): alle vernieuwingen en verbeteringen

© CIDimport

Android 9.0 (Pie): alle vernieuwingen en verbeteringen

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 17 november 2022 - 10:01

Rens Blom

Het nieuwe Android 9.0 (Pie) komt op steeds meer Android-smartphones en Android-tablets beschikbaar. Via een software-update voor bestaande telefoons of voorgeïnstalleerd op nieuwe modellen. Wat is er allemaal nieuw en veranderd in Android Pie? En wat heb je aan die vernieuwingen?

Minder je telefoongebruik

Een interessante vernieuwing in Android Pie is Digital Wellbeing, dat uit drie functies bestaat. Met Dashboard, App Timer en Wind Down wil Google je bewustmaken van je telefoongebruik. Vind je dat je teveel naar je scherm kijkt en te weinig naar de wereld om je heen, dan biedt Digital Wellbeing een aantal functies om je telefoongebruik te minderen.

Het Dashboard laat zien hoe vaak en hoe lang je dagelijks op je smartphone zit en welke apps je allemaal gebruikt. Blijkt dat je elke dag uren naar YouTub-video’s kijkt en wil je daar verandering in brengen, dan stel je de App Timer in. Met deze functie kun je apps een tijdlimiet geven zodat je bijvoorbeeld maximaal één uur per dag YouTube mag gebruiken. Na een uur krijg je een waarschuwing dat de limiet bereikt is en kun je de app pas de dag erna weer gebruiken. Wil je nog even doorkijken dan kun je de limiet oprekken of (tijdelijk) uitschakelen.

Android 9.0 (Pie): alle vernieuwingen en verbeteringen-18824558

© PXimport

Wind Down is de derde en laatste functie van Digital Wellbeing. Als de functie ingesteld en geactiveerd is, wordt het scherm van je smartphone langzaam grijs als het tijd wordt om te gaan slapen. Ook gebruikt Wind Down een meer uitgebreide versie van de niet-storen-modus om notificaties te dempen en verbergen.

De Digital Wellbeing-functies zitten niet standaard in Android Pie. Google zegt dat de functies later dit jaar beschikbaar komen.

Slimme antwoorden

Het notificatiesysteem van Android 9.0 (Pie) is uitgebreid. Je ziet voortaan de eerste regels van een chatbericht, e-mail of ander soort notificatie. Bij diverse apps kan Google’s kunstmatige intelligentie (genaamd Smart Reply) ook antwoorden voorstellen. Krijg je bijvoorbeeld een mail met de vraag of je dinsdag om 11:00 kan afspreken, dan zie je voorgestelde reacties als ‘ja, dat is goed’ en ‘zou het ook om 12:00 kunnen?’ Appontwikkelaars kunnen zelf ook voorgestelde antwoorden in hun apps inbouwen.

Omdat er steeds meer Android-smartphones verschijnen met een notch (scherminkeping bovenin), heeft Google richtlijnen gepubliceerd hoe app-ontwikkelaars om kunnen gaan met de notch. Wat Google namelijk wil voorkomen, is dat een app niet goed werkt omdat een deel wegvalt door de notch. WhatsApp had hier last van tijdens de Pie-bèta’s: knoppen om foto’s te bewerken, waren onzichtbaar op notch-telefoons als de OnePlus 6.

Google Maps wordt nauwkeuriger

Google voorziet Android Pie ook van ondersteuning voor twee of meer camera’s tegelijk. Een noodzakelijke toevoeging omdat steeds meer smartphones twee of zelfs drie camera’s voor- of achterop hebben. Een telefoon met meerdere camera’s en Pie-software kan dankzij technische foefjes als API-ondersteuning betere foto’s en video’s maken, zo is de belofte.

Een andere vernieuwing is de ondersteuning voor het nieuwe 802.11mc wifiprotocol. Dit protocol is ontworpen om je exacte locatie te bepalen in een (groot) gebouw als een winkelcentrum of vliegveld. Apps als Google Maps kunnen op Android Pie-toestellen nauwkeuriger vertellen waar je bent en hoe je het snelste naar je bestemming navigeert.

Android 9.0 (Pie): alle vernieuwingen en verbeteringen-18824559

© PXimport

Langere accuduur

Een andere, veelgevraagde functie is het beperken van apps als je die niet gebruikt. In Android Pie kunnen apps in stand-by-modus niet meer je microfoon of camera gebruiken zonder dat je dat doorhebt. Android blokkeert de verzoeken van de app, zo simpel is het.

Een verbetering die we ieder jaar van Google horen, is een langere accuduur. Ook dit jaar belooft de Android-maker dat de software energiezuiniger is, voor het eerst door de implantatie van kunstmatige intelligentie. Speciale software zou je telefoongebruik analyseren en weet na een tijdje welke apps je weinig gebruikt. Die apps worden sneller afgesloten zodat ze minder stroom verbruiken – en je accu langer mee moet gaan. Deze Adaptive Battery-functie is ook uit te schakelen in de instellingen.

Visuele veranderingen

Google geeft Android Pie ook een moderner uiterlijk. De software maakt meer gebruik van de nieuwe Material Design-richtlijnen, met ronde vormen, speelse kleuren en meer witruimte tussen instellingen. Het instellingen-scherm van Pie is bijvoorbeeld kleurrijk vormgegeven en groepeert relevante instellingen onder één categorie. Zo staan onder ‘Netwerk en internet’ alle instellingen die met wifi, mobiel internet en een hotspot te maken hebben. Overigens kunnen fabrikanten als Huawei en HTC zaken als het instellingenscherm naar eigen smaak aanpassen, waardoor het mogelijk is dat de software op jouw Pie-telefoon (iets) anders oogt en werkt.

Door je volumeknoppen in te drukken, verschijnt op het scherm een balk met de geluidsniveaus van je beltoon, media en alarm. In oudere versies staat de balk horizontaal bovenin, wat – vooral op grotere smartphones – nogal hoog is. In Android Pie is de balk verplaatst naar de rechterkant, ongeveer in het midden van het scherm. Hij wordt verticaal getoond, inclusief een snelkoppeling om eenvoudig te wisselen tussen de standen geluid, trillen en stil. Een nuttige verbetering, als je het ons vraagt.

Android 9.0 (Pie): alle vernieuwingen en verbeteringen-18824560

© PXimport

Android 9.0 (Pie): alle vernieuwingen en verbeteringen-18824561

© PXimport

Bediening via gebaren in plaats van knoppen

De drie navigatieknoppen (terug, thuis en recente apps) onderaan het scherm zijn in Android 9.0 (Pie) verdwenen. In plaats daarvan zit er in het midden een horizontaal streepje dat als thuisknop dient. Door de knop kort omhoog te vegen, open je het scherm met recente apps. De apps worden niet langer als een verticale lijst getoond, maar – net als op de iPhone – horizontaal. Veeg je vanaf de thuisknop langer omhoog dan open je het scherm met alle geïnstalleerde applicaties. Een terugknop zit er standaard niet in Android Pie, behalve in apps. Kijk je bijvoorbeeld een YouTube-video, dan staat de knop ‘gewoon’ links onderin en ga je met een druk op de knop terug naar het vorige YouTube-scherm.

Een langverwachte functie die in Android Pie eindelijk zijn debuut maakt, is het bewerken van screenshots (schermafbeeldingen). Je maakt een screenshot door de aan- en uitknop in te drukken en te kiezen voor Screenshot. Als die gemaakt is, kun je bovenin het scherm uit drie acties kiezen: delen, bewerken en verwijderen. De bewerk-functie laat je onder andere de afmetingen van de screenshot aanpassen, wat handig is als je slechts een deel van je scherm met iemand wil delen.

Android 9.0 (Pie): alle vernieuwingen en verbeteringen-18824562

© PXimport

Android 9.0 (Pie): alle vernieuwingen en verbeteringen-18824564

© PXimport

Android Pie op jouw smartphone

Of jouw smartphone een update van Android 8.0 (Oreo) naar Android 9.0 (Pie) krijgt, kunnen we niet zeggen. Houd hiervoor de communicatiekanalen van je fabrikant in de gaten of vraag het eventueel. De eerste smartphones, waaronder de OnePlus 6, zijn al geüpdatet naar Android Pie en nieuwe modellen als de Sony Xperia XZ3 draaien standaard op Pie. De komende maanden worden ook telefoons van Huawei, HTC, Samsung en meer merken geüpdatet naar de nieuwe software.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000