Android als digitale sleutel: dat werkt zo

Door: Wesley Akkerman | 15 april 2021 06:06

Malware op Android
Blog

Smartphones hebben de afgelopen jaren heel wat apparaten vervangen. Denk dan aan mp3-spelers en fotocamera’s. Google wil nu een stapje verdergaan met de introductie van Android Ready SE Alliance. Met die alliantie wil het bedrijf ervoor zorgen dat Android-smartphone de juiste hardware krijgen waarmee auto- en huissleutels vervangen kunnen worden.

Maar dat is niet het enige waar de Android Ready SE Alliance voor gebruikt kan worden. Androidsmartphones kunnen mogelijk in de toekomst ook dienen als een rijbewijs, digitaal paspoort en een portemonnee, als het aan Google ligt. Je hebt hiervoor wel twee dingen nodig.

Het eerste ding is een superveilige chip, zoals we die tegenkomen in Google Pixel-smartphones. Die telefoons hebben de beveiligde Titan M-chip, die bestand is tegen aanvallen van buitenaf. De veilige omgeving biedt ruimte aan StrongeBox, waar Android-applicaties data kunnen opslaan.

Android als sleutel, paspoort en meer

Pixel-smartphones beschikken dus over de Titan-chip, maar hoe zit dat met andere smartphones? Veel moderne Androidtelefoons bieden een vorm van zo’n veilige, digitale omgeving aan middels Secure Element (SE). En dat is de plek waar bovenstaande gegevens opgeslagen kunnen worden.

Het SE kan dus gebruikt worden om de nieuwe mogelijkheden te introduceren. Om de ontwikkelingen te versnellen, heeft Google dus met enkele partners de Android Ready SE Alliance opgezet. Samen ontwikkelen ze SE Applets. Dit zijn opensource, gevalideerde en gebruiksvriendelijke opties waarmee zaken als digitale sleutels, portemonnees en meer geregeld kunnen worden.

De samenwerking heeft al een General Availability-versie opgeleverd van de StrongBox voor SE. General Availability, afgekort tot GA, is een versie van een productie die geschikt is voor een publieke release. Het is dus geen bèta en in principe kan iedereen er al gebruik van maken.

Ook Wear OS en Android Auto

We leggen in dit artikel goed de nadruk op Android voor smartphones. Maar de beveiligde omgeving is ook beschikbaar voor Wear OS, voor smartwatches, Android Auto en Android TV. Voor nu ligt echter de nadruk op digitale autosleutels, een digitaal rijbewijs en andere identiteitskaarten.

Alle mogelijkheden zijn nu beschikbaar voor alle Android OEMs. OEM staat voor original equipment manufacturer. Dit zijn de bedrijven die zelf hardware maken die gebruikmaken van producten van andere bedrijven. Denk dan bijvoorbeeld aan Samsung die voor zijn smartphones Android gebruikt.

Op moment van schrijven is het nog niet bekend welke partijen precies zo’n SE gaan aanbieden. Samsung biedt in elk geval veilige chips aan in zijn smartphone, dus de kans is aannemelijk dat dat bedrijf in elk geval meedoet. Het is wachten totdat er een lijst met bedrijven vrijgegeven wordt.

Dergelijke projecten vallen en staan met adoptie. Natuurlijk is het belangrijk dat fabrikanten dit soort opties ondersteunen, implementeren en aanbieden, maar daarna is het aan de eindgebruiker om er gebruik van te maken. De vraag is dan of je je smartphone ook met je sleutels vertrouwt.

0 Reactie(s) op: Android als digitale sleutel: dat werkt zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.