Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Android- en iOS-apps kunnen draaien op Windows 10

Door: Daan Doedens Daan | 29 april 2015 18:38

Apps & Software

Android-apps kunnen gedraaid worden op een Windows 10-device. Ook iOS-apps kunnen getoond worden op bijvoorbeeld Windows Phone. Via een trucje in de code zit je binnenkort niet meer alleen maar aan de Windws Store vast.

Dat maakten Microsoft-CEO Satya Nadella en diens collega's bekend tijdens de openingskeynote van de ontwikkelaarsconferentie Build in het Moscone Center in San Francicso, Californië. En er is meer.

Android-apps

Android-apps kunnen draaien op Windows 10. Dat kan door een speciale techniek die Microsoft heeft ontwikkeld. De app op Windows Phone gebruikt dezelfde code als die op Android, zonder daadwerkelijk de originele app op het device geïnstalleerd te hebben, maar slechts een soort spiegel van de Android-app op je Windows Phone te zetten.

Eenzelfde soort trucje kan gebruikt worden om iOS-apps naar Windows Phone te 'porten'. iOS-ontwikkelaars kunnen hun Objective C-code, die gebruikt wordt om iOS-apps te bouwen, omzetten via Microsoft's Visual Studio. Zo heb je binnen no time een Windows-versie van je iOS-app.

Windows 10

Windows 10 wordt het grootste apparatenplatform ooit, zegt Microsoft. Desktops, laptops, tablets, smartphones, zelfs de Xbox One en de HoloLens. Steeds dezelfde binary en dezelfde basiscode zorgt ervoor dat elke app op zowel je desktop als je tablet of smartphone kan draaien.

De Windows Store wordt geüpdated, maar dat is vooral handig voor bedrijven. Die kunnen de Store aanpassen, nieuwe soorten betalingen inbouwen en video-ads maken. Leuk voor de commerciëlen, zullen we maar zeggen.

Microsoft hoopt dat binnen 2 tot 3 jaar na de release van meer dan 1 miljard devices op Windows 10 draaien. Daartoe is het een samenwerking aangegaan met grote bedrijven als Netflix en Twitter om de perfecte apps te bouwen die al die devices kunnen bevolken.

Met de nieuwe functie Continuum kun je je WIndows Phone gebruiken om uitgebreide pc-taken te verrichten door ze alleen maar met elkaar te verbinden. Zo kun je bijvoorbeeld foto's uit je Onedrive halen, ze in een mailtje stoppen en hem versturen zonder dat je daar een echte pc voor nodig hebt; alleen een scherm en een muis is genoeg.

Wanneer dit alles gebruikt kan worden, blijft nog even de vraag. Microsoft heeft helaas nog geen releasedatum voor Windows 10 genoemd.

Project Spartan

Laten we beginnen met de naam: Project Spartan, de opvolger van Internet Explorer, heet eigenlijk Microsoft Edge. De app toonde al aan in de testversies van Windows 10 een waardig opvolger te zijn, maar er zaten nog veel kinderziektes in.

Een grote verandering is de manier om nieuwe tabbladen te maken. Daarbij krijgt het veel hulp van Cortana, Microsoft's persoonlijke assistent. Open een nieuwe tab en je krijgt een Pinterest-achtige interface te zien waar je je favoriete tabbladen en apps met één druk op de knop te openen.

Ook ondersteunt Edge extensies, die Microsoft uit Chrome en Firefox heeft gehaald en maar licht heeft aangepast. Verschillende extensies kunnen met elkaar samenwerken om je zo een perfect persoonlijk overzicht te geven.

MS Office

Microsoft gaat Office een - zo mogelijk - nog grotere rol geven binnen het bedrijf. De grootste verandering wordt het samenbrengen van de verschillende Office-apps, waar Microsoft met Office 365 al een aardig begin mee had gemaakt. Daarnaast kunnen ontwikkelaars apps gaan bouwen die naadloos samenwerken met elk onderdeel van Office, om zo de user experience te verbeteren. Zo kan bijvoorbeeld een add-in van LinkedIn meteen in Office laten zien met wie je aan het e-mailen bent, zonder dat je het eerst handmatig op hoeft te zoeken.

Cloudplatform

Een van de belangrijke zaken tijdens de keynote is een allesomvattend cloudplatform. Microsoft is al een tijdje bezig met het project Azure, een cloudplatform dat het makkelijker moet maken voor ontwikkelaars om apps te bouwen voor verschillende devices en doelgroepen tegelijkertijd.

Azure is stormachtig gegroeid in het afgelopen jaar, en Microsoft is nog niet klaar. Microsoft streeft ernaar om het platform te laten groeien, het makkelijker in gebruik te maken en het aantal datacenters en tools voor ontwikkelaars te vergroten. Dat heeft inmiddels al geresulteerd in een belangrijke samenwerking tussen Linux en Windows, waardoor ontwikkelaars apps voor beide partijen op eenzelfde manier kunnen bouwen en zelfs het beste van beide werelden in één app kunnen stoppen. Ook het bouwen van apps in Mac en Ubuntu is een stuk makkelijker gemaakt. En dat allemaal gratis en downloadbaar vanaf vandaag.

HoloLens

Microsoft noemde ook nog even het virtual reality-project HoloLens, dat eerder dit jaar aangekondigd werd. HoloLens is de eerste volledig op zichzelf staande VR-bril ter wereld. Nu is er een Windows Holographic-platform, een eerste stap naar holografie voor iedereen.

Simpel gezegd draait alles om apps (ja, alweer) die worden getoond als een holografisch 3D-beeld, en die de gebruiker letterlijk mee kan nemen waar hij ook gaat. Een filmpje tijdens de presentatie was veelbelovend, en als de HoloLens echt zo werkt als Microsoft ons wil doen geloven, is een bijzonder interessante ontwikkeling.

3 Reacties op: Android- en iOS-apps kunnen draaien op Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 jaren, 3 maanden geleden darknessblade
  eindelijk een funcitie mensen al alang willen, vind het goed dat het is ontwikkeld,

  hopelijk werkt het wel beter dan andy-android emulator, bluestacks, en anderen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 jaren, 2 maanden geleden Kasander
  Goede ontwikkeling. Maar er zijn ook apps waarbij een touchscreen toch wel wenselijk is. Maar ja, volgens Microsoft hebben bijna alle gebruikers sinds Windows 8 al een touchscreen in huis….
  ;-}
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar, 9 maanden geleden
  Is het nu al mogelijk? Of is het binnenkort?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.